Sparta boekt belangrijke zege in kelderkraker

“Het belangrijkste is de uitslag, 0-2 tegen een directe concurrent”, reageerde Advocaat na afloop van de zege in het Parkstad Limburg Stadion tegenover FOX Sports. “Het geluk dat wij vaak niet hadden, was er vandaag wel.”

Vorige week won Sparta met 1-2 bij ADO Den Haag. Dankzij de zege op Roda wonnen de Rotterdammers voor het eerst dit seizoen tweemaal op rij. Bovendien was de overwinning op Kerkrade de eerste met meer dan één doelpunt verschil.

Roda-coach Robert Molenaar bracht de van een blessure herstelde Donis Avdijaj voor extra aanvallende impulsen. Robert Mühren schoot Sparta na ruim een uur echter naar een comfortabele 2-0 na een steekballetje van Thomas Verhaar. Het lukte de Limburgers ook in het vervolg maar niet om te scoren. Zo miste Mikhail Rosheuvel een enorme kans voor open doel.

Advocaat zag zijn ploeg goed beginnen, maar in tweede helft de controle verliezen. “Over de eerste helft ben ik tevreden qua spel. Na rust werd Roda gevaarlijker en hadden zij moeten scoren. Dat deden ze gelukkig niet.”

“De uitslag is goed, maat het was allemaal niet even geweldig”, zei de oud-bondscoach van Oranje. “Maar daar wordt in deze fase ook niet naar gevraagd. Het resultaat is bepalend en dat hebben de jongens goed gedaan.”

Centrale verdediger Sander Fischer koos volgens Advocaat een goed moment om zijn eerste goal voor Sparta te maken. “Hij zat er goed in, zonder meer”, aldus de coach over de openingstreffer. “Onze twee centrale verdedigers speelden sowieso heel goed vandaag. Ze hebben heel veel ballen opgeruimd.”

NAC nam tegen ADO Den Haag na ruim een kwartier de leiding door een treffer van Mounir El Allouchi. Thierry Ambrose verdubbelde nog voor rust de voorsprong vanaf elf meter. Wilfried Kanon stuitte in het strafschopgebied de doorgebroken Umar Sadiq, waarna hij rood kreeg van arbiter Danny Makkelie.

“Alles mocht, als we maar wonnen. Het maakte niet uit hoe. Niet iedereen was in zijn beste vorm, maar gelukkig was de werklust goed.”

Ook de van Feyenoord overgekomen spits Michiel Kramer kreeg een compliment van de 70-jarige coach. “Ik denk dat Kramer van zijn leven nog nooit zo hard gewerkt heeft als vanavond. Die moest nog even aan het zuurstof na de wedstrijd.”

Video: De volledige persconferentie van Dick Advocaat voor Roda JC – Sparta

Door de zege staat Sparta nu vier punten voor op hekkensluiter Roda JC. De Rotterdammers houden ook FC Twente nog onder zich in de Eredivisie.

“Volgende week spelen we tegen Ajax, dat wordt een heel ander verhaal”, besefte Advocaat, die baalde van de 5-0 zege van concurrent Willem II op koploper PSV. “Het lijkt me verstandig als ik daar niks over zeg.”

Video: Robert Muhren start tegen Roda JC in de basis

8:36 – Roda JC zit na de 0-2 nederlaag tegen Sparta Rotterdam van zaterdagavond nog dieper in de problemen. De ploeg van Robert Molenaar is nu hekkensluiter met één punt achterstand op FC Twente en vier punten op Sparta. De trainer beseft dat het lastig gaat worden voor zijn ploeg.Molenaar stelt na afloop van de wedstrijd dat het voor Roda moeilijk gaat worden om zich direct te handhaven in de Eredivsie. De trainer baalt vooral van het aantal gemiste kansen per wedstrijd. “Er is geen verklaring voor. Als je iedere week voldoende kwaliteit levert, sta je niet op deze plek op de ranglijst”, is hij realistisch in gesprek met FOX Sports.”Eén keer is nog toeval, maar als het structureel is dan wordt het zorgelijk. We moeten nu incasseren”, vervolgt Molenaar, die zegt dat het doel van Roda nog altijd niet veranderd is. “Het is een behoorlijke berg waar we nu tegenop moeten klimmen, maar we gaan er wel voor.”


Rotterdam at Twitter: