Duitse delegatie uit zorg over voortbestaan kolenoverslag Rotterdam

Tientallen klimaatbeschermers van Wij Stoppen Steenkool hebben vanochtend de kolenoverslag EMO in de Rotterdamse haven bezet. Het Europees Massagoed Overslagbedrijf kreeg onlangs zonder ingrijpen van de gemeente Rotterdam eenzijdig een 25 jarige contractverlenging tot 2043. De deelnemers aan het protest vinden dat het tijd wordt om de macht van de fossiele industrie in de haven te breken. Zij geven aan niet weg te gaan totdat het vernieuwde contract van de EMO openbaar gemaakt en vernietigd is . Internationaal is er grote verontwaardiging over het openblijven van de grootste kolenhaven van Europa.

Als Nederland haar verantwoordelijkheid wilt nemen om de opwarming van het klimaat te beperken tot 1.5 C°, dan moet het Rotterdamse havenbedrijf zo snel mogelijk stoppen met het faciliteren van fossiele brandstoffen. Het Havenbedrijf en wethouder Visser zijn schuldig aan klimaatverwoesting. Door niet de verantwoordelijkheid te nemen wat betreft het leasecontract van de EMO overslag, zijn ze medeverantwoordelijk voor de vernietiging van onze aarde.

De deelnemers aan het protest vinden dat het tijd wordt om de macht van de fossiele industrie in de haven te breken. Zij geven aan niet weg te gaan totdat het vernieuwde contract van de EMO openbaar gemaakt en vernietigd is.

Mensen in het globale zuiden en onze kinderen draaien hierdoor op voor de kosten van de verwoesting van EMO, aldus woordvoerder Maria Rietberg. Het is Code Rood voor het klimaat. Rotterdam is de grootste kolendealer van Europa. Als de politiek niet ingrijpt dan is het aan ons.

De haven van Rotterdam is een cruciaal knooppunt in de globale fossielenbrandstoffenhandel. Fossiele brandstoffen behoren tot een verleden waarin te weinig aandacht was voor het overleven van onze planeet. Als wij nu niet ingrijpen, glijden onze aarde en haar bewoners af naar een onleefbare wereld, zegt Rietberg. Stijgende zeespiegel, smeltende ijskappen, miljoenen mensen op de vlucht door honger door mislukte oogsten: de oorzaak hiervan ligt mede in Rotterdam.

In de gemeenteraad van Rotterdam heerst een breed gedragen weerzin en onbegrip voor de opstelling van de verantwoordelijke D66-wethouder Adriaan Visser. Veel lokale politieke partijen hebben hun kiezers opgeroepen mee te lopen in de Klimaatmars voor een kolenvrij Rotterdam. Die mars is georganiseerd door het Rotterdams Klimaatinitiatief en vertrekt vanmiddag om 13.00 uur vanaf het stadhuis richting het havenbedrijf.

In de Rotterdamse haven wordt jaarlijks meer dan 28 miljoen ton steenkool overgeslagen. De verbranding hiervan staat gelijk aan 47% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot. Het overgrote deel wordt per trein en binnenvaartschepen geëxporteerd naar Duitsland. Honderden Nederlanders deden in november voorafgaand aan de klimaattop van Bonn al mee aan de massale Ende Gelände-protesten. Vierduizend mensen deden mee aan de actie tegen de RWE-bruinkoolmijnen. Zij dwongen RWE zijn vernietigende werkzaamheden te stoppen. De OBA kolenoverslag in Amsterdam, na Rotterdam de grootste van Europa, is afgelopen zomer bezet door massale burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging Code Rood.

De passieve opstelling van het Rotterdams gemeentebestuur heeft ook internationaal, zowel in Duitsland als Engeland, gevoelens van ontzetting veroorzaakt. In een open brief riepen internationale milieuorganisaties burgemeester Ahmed Aboutaleb, havenbedrijf-directeur Allard Castelein en de gemeenteraad op om de kolenoverslag uit te faseren. De internationale actiebereidheid om naar de Rotterdamse haven te komen voor grootschalige acties is enorm toegenomen, zegt woordvoerder Mischa Vos. Internationale anti-steenkoolcoalities stellen dat Nederland haar verantwoordelijkheid ontloopt. Met dit onverstandige besluit gaat het college van B&W in tegen de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs.

Wij Stoppen Steenkool is voor een rechtvaardige transitie. De havenarbeiders die in hun inkomen afhankelijk zijn van de kolenoverslag moeten bij de onmiddellijke uitfasering van steenkool geholpen worden in een eerlijke overgang. Daarom steunt de actiegroep de oproep van het FNV voor een Kolenfonds voor personeel in de kolenbranche. Wij vinden het noodzakelijk dat de aandeelhouders wat terugdoen voor de arbeiders; ze hebben immers jarenlang aan hun arbeid verdiend, stelt Vos. Hernieuwbare energie biedt volop perspectieven voor een nieuwe toekomst voor de haven. De kans op een slechte transitie bij falend overheidsbeleid is levensgroot. Daarom staan wij nu op om op te komen voor het klimaat en eisen klimaatrechtvaardigheid voor iedereen, aldus Rietberg.

Binnenland Milieugekkies bezetten haven, worden opgepakt. Redactie 09 maart 2018 – 14:23 Altijd lachen, met die milieuactivisten. De kolenoverslag EMO in de Rotterdamse haven werd vanochtend bezet door een groepje mensen die niet zo blij zijn met het gebruik van de klimaatverwoestende steenkolen. 

De groep boze activisten luistert naar de naam WijStoppenSteenkool. U raadt het al, het gebruik van steenkool moet van hen stoppen. Om dit voor elkaar te krijgen hadden ze zich vastgeketend in de haven, waardoor de transportbanden toch maar mooi even vanochtend stil lagen.

“De kolenoverslag is voor vijfentwintig jaar verlengd. Dat had nooit mogen gebeuren. Wij roepen het Havenbedrijf op om ons dit contract te laten zien en het vervolgens te verscheuren”, zei de woordvoerder van de groep tegenover RTV Rijnmond toen de actie net begonnen was.

Ja, echt heel goed gedaan. Inmiddels zijn zes van hen door de opgetrommelde politie van hun ketenen bevrijd middels een slijptol om vervolgens voor lokaal vredebreuk te worden opgepakt. 

Overigens zijn er ook andere groeperingen die voor hetzelfde doel strijden. Maar dan wel zoals het hoort, namelijk door middel van een (vreedzame) protestmars door de straten van Rotterdam.

Happening now: hundreds of people on the streets in Rotterdam to protest the contract extension of Europes most important coal port. The movement is growing!  #stopcoal #klimaatmars @adriaanvisser @PortOfRotterdam pic.twitter.com/VVX6TUAM1B


Rotterdam at Twitter: