Rotterdam krijgt museum voor landverhuizers in Fenixloodsen

Rotterdam krijgt museum voor landverhuizers in Fenixloodsen
Rotterdam krijgt museum voor landverhuizers in Fenixloodsen
Emigratie Stichting Droom en Daad, onder leiding van Wim Pijbes, opent in Rotterdam een museum over de miljoenen mensen die daar vandaan Europa verlieten.

Het museum is mogelijk dankzij stichting Droom en Daad, een vorig jaar door de Rotterdamse miljardairsfamilie Van der Vorm opgericht vermogensfonds. Droom en Daad staat onder leiding van voormalig directeur van het Rijksmuseum en Rotterdammer Wim Pijbes.

De afgelopen tijd heeft de stichting de andere, soortgelijke musea bezocht, inclusief het Ellis Island Immigration Museum en het Tenement Museum op de Lower East Side. Ellis Island is partner geworden van het project, dat verder bestaat uit een samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam, Maritiem Museum, Museum Rotterdam, Nederlands Fotomuseum en het Wereldmuseum.

Bedoeling is om de eerste verdieping van Fenixloods II in te richten als permanente presentatie. De Fenixloods van architect C.N. van Goor werd in 1923 in gebruik genomen als grootste loods ter wereld en diende voor de op- en overslag van goederen. De loods werd in 1944 opgeblazen door de Duitse bezetter en vanaf 1950 herbouwd als twee afzonderlijke gebouwen, Fenixloods I en II. Toen kregen de gebouwen ook hun huidige naam, naar de feniks die uit zijn as herrijst. De eerste verdieping van Fenixloods II, de plek van het nieuwe museum, beslaat zon 4.500 vierkante meter.

De verbouwing van het historische havengebouw zal een aantal jaren in beslag nemen; bedoeling is dat het museum opent in 2023. Zelf wil Pijbes de straks verbouwde Fenixloods II geen museum noemen, zegt hij. Een museum heeft een collectie en conservatoren. Die krijgen wij niet. Het zal hier gaan om het meebeleven van een universeel verhaal: mensen die hun hele hebben en houden in een koffer stopten om een nieuw leven op te bouwen.

De precieze plannen moeten nog worden uitgewerkt, maar zeker is al wel dat de zaal niet zal worden gevuld met historische fotos, objecten en vitrines. Pijbes: We willen de landverhuizers een gezicht geven door hun emotie op je over te brengen. Misschien dat als je straks binnenkomt, je een zee op je af ziet komen rollen, of dat zich in de verte een horizon ontvouwt. Je krijgt een boarding pass en je gaat het avontuur aan, vol onzekerheden over wat je te wachten staat. Het gaat ons om die indringende sensatie van het landverhuizen.

In de plannen van Droom en Daad krijgt het dak voor de Fenixloods II een vrij toegankelijk uitzichtpunt, met uitzicht op de Maas, op Katendrecht en op Rotterdam. Pijbes: De plek met het uitzicht over het water is al zo evocatief, dat het bijna banaal zou zijn om het gevoel van landverhuizen op te roepen met fotos. Ik zou bijna zeggen: the journey is the destination.

De benedenverdieping van Fenix II zal ruimte bieden aan culturele voorzieningen, creatieve bedrijven en horeca. Dat is ook nu al het geval. In de naastgelegen Fenixloods I worden zon tweehonderd appartementen gerealiseerd.

Aankoop en ontwikkeling van de Fenixloods II is het grootste project van Droom en Daad tot nu toe. Vorige maand werd bekend dat Rotterdam dankzij Droom en Daad een jaarlijks choreografie-concours krijgt, waarvan de hoofdprijs 100.000 euro bedraagt. Van dat geld krijgt de winnaar de gelegenheid een eigen, volwaardige choreografie te maken.

Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.

De historische Fenixloods II in Rotterdam, een van de culturele en culinaire trekpleisters in de stad, blijft behouden. Het college van B&W heeft ingestemd met het voornemen tot verkoop van het pand aan de stichting Droom en Daad.

Deze partij kan daardoor verdere plannen ontwikkelen. Fenixloods II heeft in korte tijd naam gemaakt in de Rotterdamse wijk Katendrecht als laagdrempelige vestigingsplaats voor cultuur, eenvoudige eethuizen en een brouwerij. Het gaat echter om een tijdelijke invulling, tot 2020. Daarna worden woningen boven de loods gerealiseerd. Boven de andere Fenixloods realiseert Heijmans al 200 woningen.

Droom en Daad wil op de begane grond in de tweede loods culturele, culinaire en creatieve voorzieningen onderbrengen. Op de eerste verdieping wordt aandacht besteed aan de landverhuizers, die sinds 1872 via het gebied rond Katendrecht en de Wilhelminapier op weg gingen naar Ellis Island (New York).

Volgens wethouder Robert Simons (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie) is Droom en Daad een stichting die zich inzet voor Rotterdammers zonder de wens daaraan geld te verdienen. Onderdeel van het plan is een vrij toegankelijk uitzichtpunt met rondom zicht op de Maas, Katendrecht en Rotterdam.

Volgens stichtingsdirecteur Wim Pijbes (voorheen Kunsthal Rotterdam, Rijksmuseum Amsterdam en Museum Voorlinden Wassenaar) vertelt de Fenix een Rotterdams verhaal met een werelds perspectief. Met de transformatie van dit historische havengebouw kunnen we verbindingen leggen tussen de stad en de wereld, tussen bezoekers en bewoners, oorspronkelijke Kapenezen en nieuwkomers.

Vakmedianet. Auteursrecht voorbehouden. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Gebruiksvoorwaarden en Privacy Statement


Rotterdam at Twitter: