Links Verbond Rotterdam overleeft crisis over IS-tweet

In tegenstelling tot wat we hebben afgesproken neemt Nida onvoldoende afstand van de verwerpelijke tweet uit 2014. Ik heb geen vertrouwen meer in de opstelling van NIDA. Daarmee is wat mij betreft geen plaats meer voor Nida in ons verbond, twittert de Rotterdamse lijsttrekker Judtih Bokhove voor GroenLinks.

Ze twitterde dit nadat eerder op de middag een woordvoerder van Nida zei dat het Links Verbond doorgaat na een spoedoverleg over de omstreden tweet.

Nida, een partij met een islamitische signatuur, twitterde op 14 augustus 2014: “Wij zeggen #Zionisme = #ISIS#vrijheidvanmeningsuiting.”

Klaver wil einde aan links verbond met NIDA na antisemitische tweet, maar GroenLinks Rotterdam gaat gewoon door

Nadat dit zondagavond bekend werd twitterde PvdA-lijsttrekker Barbara Kathmann dat het bericht verre van door de beugel kon. Dit is onbegrijpelijk”.

Nida liet eerder maandag weten dat de oude tweet bewust provocatief was. De partij vindt dat de vrijheid van meningsuiting niet slechts geldt voor meningen die welgevallig zijn.”

Links Verbond Rotterdam gaat verder ondanks IS-tweet

Nida – politiek antisemitisch eczeem waar ze in Rotterdam last van hebben – is door GroenLinks, PvdA en de SP een tijdje terug nederig gevraagd in Rotterdam mee te doen aan een samenwerkingsverband.Bij Buitenhof zei Jesse Klaver – de GroenLinksrobot in een eikeltjes­pyjama met stropdas – zo ongeveer dat Nida eigenlijk bestaat uit een stelletje topgozers die nota bene een papiertje zonder erg veel morren hadden ondertekend waarop stond dat je homos ook gewoon beleefd met twee woorden kunt aanspreken.Jesse trompetterde het met zo veel trots dat het manifest leek op een overeenkomst waarin Nida beloofde elke ­homo, waar dan ook in het Midden-Oosten, te zullen beschermen.Behalve dan in Israël. Want voor Nida is Israël de grootste vijand ter wereld. Israël is totaal te vergelijken met IS, zegt Nida.Tja. En dat net op het moment waarop we in onze eigen krant kunnen lezen: “De grenzen van waar legitieme kritiek op Israël overgaat in antisemitisme worden opgezocht en steeds vaker overschreden,” aldus Cidi-directeur Hanna Luden.

Verbazing en woede over oude tweet Rotterdamse moslimpartij

Vooral de partij Denk maakt zich schuldig aan antisemitisme, wordt er gesteld.Tja. En dat net op het moment dat de partijen Bij1 (Sylvana Simons) en Denk (Kuzu) zich in Amsterdam als enige partijen niet willen conformeren aan een zogenoemd Joods akkoord.In dit akkoord staat onder meer hoe zal worden opgetreden bij antisemitische incidenten om Jodenhaat tegen te gaan. Dit akkoord werd gesloten na de aanslagen bij het Joodse restaurant HaCarmel, waar, lees ik, nog steeds regelmatig de Hitlergroet wordt gebracht. Tja, rassendiscriminatie kan Sylvana dus niet echt heel veel schelen.Wilt u meer of minder racisten in Amsterdam? Wilt u meer of minder Nida? Wilt u meer of minder Bij1?Nida – ik heb de mannetjes horen praten op de tv – zijn de nieuwe gladjanussen voor wie praten met een gespleten tong hun alledaagse manier van converseren is. De leugenachtigheid druipt als vet van hun kin.Maar dit wisten we al.Dit was allemaal al lang bekend.Hoe kan het dat GroenLinks, PvdA en SP dit niet wisten, of dit niet wilden zien? Dat laatste zou erg zijn.Samenwerkingsverbanden vóór verkiezingen blijven trouwens vreemde verschijnselen. Je kiest niet voor één partij maar meteen voor drie. De politieke kleur van zon verband wordt bepaald door de extreemste partij.De PvdA in Rotterdam bijvoorbeeld is nu een antizionistische partij met antisemitische trekken.Wil de PvdA dat?Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.Reageren? t.holman@parool.nl


Rotterdam at Twitter: