Hertzberger redt punt voor Rotterdam in hockeyklassieker

Hertzberger redt punt voor Rotterdam in hockeyklassieker
Hockeyers Rotterdam geven zege op Amsterdam uit handen
Na een winterstop van bijna vier maanden speelden de hockeyers van Rotterdam en Amsterdam zondag direct een finale, met als inzet een plaats in de play-offs. Niemand was tevreden met de spectaculaire 3-3. Rotterdam blijft vijfde op zes punten achter Amsterdam, dat een 2-0-achterstand omboog in een 3-2-voorsprong maar alsnog met een punt genoegen moest nemen.

Wellicht waren de hockeyers de stand in de hoofdklasse vergeten. Op 19 november speelden Rotterdam en Amsterdam hun laatste competitiewedstrijd. In de tussenliggende periode trokken spelers en coaches van beide teams hun eigen plan. Sommige spelers verruilden het veld voor de zaal, anderen namen even afstand van het hockey. De internationals gingen met het Nederlandse team op pad. Je moet weer even aan elkaar wennen op de trainingen, zegt Mirco Pruyser, topscorer van Amsterdam. Een aantal jongens moest de overstap van de zaal naar het veld maken, dat duurt eventjes. En we hebben niet veel buiten kunnen trainen door de vorst. Het is al met al niet ideaal.

Pruyser reisde zelf in de winterstop met de nationale selectie naar India voor de World League en vervolgens naar Australië voor een maand trainingsstage. Jeroen Hertzberger, aanvoerder van Rotterdam, werd opnieuw niet geselecteerd door bondscoach Max Caldas. Natuurlijk was ik het liefste met het nationale team op pad geweest, zegt hij. Nu heb ik een maand in Maleisië gespeeld. Daar heb ik in vier weken dertien wedstrijden gespeeld en daarvoor speelde ik met Rotterdam in de zaal. Wat dat betreft kun je het niet eens echt een winterstop noemen. Het zorgde er wel voor dat hij topfit de trainingen hervatte bij zijn club. Waar andere spelers een loopschema krijgen om de conditie op peil te houden, hoefde Hertzberger zich daar niet aan te houden.

Ook bij Amsterdam werken ze met dergelijke schemas en ondergaan de spelers een aantal testen, om te kijken hoe ze er fysiek voorstaan na de winterbreak. Daar kunnen we aan aflezen of ze zich aan hun schema gehouden hebben, zegt Graham Reid, trainer van Amsterdam. Over het algemeen keren de meeste jongens wel fit terug. Gelukkig. De Australische coach is pas twee weken in training met zijn team. We hebben vooral aan de teambuilding gewerkt, aldus Graham. Dat is belangrijk na zon lange periode zonder hockey. Vier maanden is heel lang.

Rotterdam hervatte zon drie weken eerder al de trainingen. Trainer Albert Kees Manenschijn wilde ruim de tijd nemen om aan de speelwijze van zijn ploeg te schaven, nadat de eerste seizoenshelft teleurstellend was verlopen. Om de kou te ontvluchten trok Manenschijn een week naar Málaga met zijn selectie. Het rendement was onvoldoende tegen Amsterdam. Manenschijn: Je merkt dat spelers ritme missen, waardoor er in het begin veel technische fouten worden gemaakt. Dit gelijkspel voelt als een nederlaag. Ook Amsterdam baalde van het gelijkspel. In de slotfase bepaalde Hertzberger de eindstand op 3-3. We houden Rotterdam op afstand, zegt Pruyser. Maar ik had liever gewonnen. De winterstop is nu voorbij, we moeten weer rammen met zn allen.

Twee belangrijke doelpunten maakte het 21-jarige talent Boris Burkhardt van Amsterdam zondag tegen Rotterdam. Hij heeft baat bij het buddysysteem bij Amsterdam, waar een routinier een jonkie onder zn hoede neemt. En laat goaltjesdief Burkhardt nou begeleid worden door zn grote voorbeeld Mirco Pruyser (28).

Ik respecteer Mirco en zijn stijl van hockeyen heel erg. Dat was een van de redenen om naar Amsterdam te komen. Daar kan ik wat van leren voor mijn eigen ontwikkeling, zegt Burkhardt, voordat hij corrigeert dat hij twee jaar geleden voor alle spelers van Amsterdam overstapte van hdm naar de hoofdstad.

In de turbulente topper tegen Rotterdam (3-3) maakte hij twee goals, wat zijn seizoenstotaal naar zes tilde. Twee keer een tip-in. Eentje met zijn forehand (2-2). Eentje met zijn backhand (2-3). Allebei karakteristiek, vlak voor de doellijn, alsof er een jeugdige versie van fenomeen Mirco Pruyser (44 goals in 69 interlands) op het veld stond. Burkhardt praat ook al bijna als zijn ‘buddy’ Pruyser over doelpunten. Dat is geen toeval. Voor de goede orde: Pruyser ziet doelpunten maken als zijn werk.

Burkhardt: Ik ben blij dat ik daar twee keer op de goede plek stond. Je moet als spits tien keer lopen en dan hopen dat die bal één keer op je stick komt. Dat-ie valt. Bij de 2-3 zag je dat Klaas die bal flatst en dan langs vier sticks gaat.

Bij Amsterdam werken ze al langer met een buddysysteem, waar oudere spelers een talent krijgen toegewezen. Bij de een is het contact wat intensiever dan bij de ander, zegt Burkhardt. Hij is zelf in ieder geval heel blij met Pruyser, die hem de fijne kneepjes van het vak van centrumspits leert. Ik praat vaak met Mirco. Daar heb ik veel aan. Ik vind het mooi voor het teamgevoel dat de oudjes en jonkies bij elkaar worden gezet. Het zorgt voor een teamgevoel dat niet geforceerd is. Je hebt altijd wel jonkies, oudjes en een middengroep. Soms kun je dat contact dan een beetje uit de weg gaan. Maar dat gebeurt nu niet bij Amsterdam.

Burkhardt maakt een goede ontwikkeling door. Misschien dat een oproep voor Oranje al in zijn planning stond. Hij was afgelopen jaar topscorer bij het EK met Jong Oranje. Zijn grote voorbeeld Pruyser was dat bij het EK met het Nederlands elftal. Maar de spits die snoeihard met z’n backhand schiet zal nog even geduld moeten hebben.

Over Oranje kan ik echt niets loslaten. Niet omdat ik iets weet. Juist omdat ik niets weet. Ik doe mijn stinkende best en dan hoop dat ik ooit word opgeroepen. Dat zou echt een droom zijn. Je moet ook altijd als sporter doorbijten en je dromen achterna gaan. Hopelijk komt die beloning er ooit voor me. Ik denk dat het goed gaat. Maar het is belangrijk dat je vooral plezier houdt in het hockey, anders word je er nooit goed in.


Rotterdam at Twitter: