Einde Links Verbond geeft Rotterdam meer politieke speelruimte

De zon is vanmorgen gewoon opgegaan. Niets aan ’t handje. De dag na het klappen van het Links Verbond in Rotterdam, is als ieder ander. En Rotterdammers zijn, zoals elke ochtend, met opgestroopte mouwen naar hun werk gegaan. Het ‘ik speel alleen met jou, als jij ook met mij wilt spelen’ tussen GroenLinks, Nida, SP en PvdA in Rotterdam is uitgemond op een mislukking. Er was een crisis ontstaan na een tweet uit 2014 van Nida waarin Israël vergeleken werd met terreurorganisatie IS. En daar is na schooltijd, op het plein ruzie over ontstaan. Het leek wel een aflevering van De Luizenmoeder – Rotterdam.

Gisteravond ging het viraal los op Twitter; rechtse opiniemakers buitelden, trots op hun borst kloppend, over elkaar heen en verkondigden dat het hún schuld was dat dit is geklapt. Linkse schreeuwende moraalridders spraken schande en likten elkaars zoute tranen weg.

Maar niet iedereen was het daarmee eens. De Rotterdamse SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn verbaasde zich vooral over de bemoeienis van GroenLinks-leider Jesse Klaver: ‘Hij staat niet in Rotterdam op de lijst.’ Opmerkelijker was een tweet van de Rotterdamse tak van Abvakabo FNV, met ruim één miljoen leden de grootste vakbond van Nederland, kort nadat de stekker uit het verbond was getrokken. ‘WTF hebben de pogingen tot staatsvorming in het Midden Oosten te maken met de armoede in Rotterdam???’ twitterde FNV, die het ‘diep triest’ vindt dat GroenLinks en de PvdA niet verder willen met NIDA.

Terwijl ik dit tafereel gade sloeg, en me afvroeg wie nu de winnaar en wie de verliezer is van dit draaikontentoernooi, dwaalden mijn gedachten af naar vorig jaar en naar omstreden imams. Want draaikonten heb je niet alleen bij Groen Links en de PVDA. Die heb je in alle kleuren, geuren en maten.

Wat FNV precies bedoelt met ‘poging tot staatsvorming in het Midden Oosten’ wordt niet duidelijk, maar een nadere blik op de vakbond leert in elk geval dat die zich graag bezighoudt met Israël. Zo heeft de FNV zelfs een ‘Palestinawerkgroep’, die naar eigen zeggen de ‘Palestina-solidariteit goed op de kaart wil zetten en houden’. Op de website worden voortdurend nieuwsberichten gedeeld van pro-Palestijnse media als Ma’an News en Electronic Intifada over de situatie in Israël en in Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever (de Palestijnse Gebieden).

Een jaar geleden riepen een paar imams in Nederland de islamitische gemeenschap op om vooral niet te gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Want; democratie is haram en het enige wat wel telt is de sharia. En zolang we in dit ongelovige en verdoemde land nog geen sharia kennen, is het uit den boze om je democratische plicht te vervullen. Zelfbenoemde facebook-opiniemakers en internetheldjes speelden het spelletje mee en riepen: ‘Ja en Amen!’.

Een artikel uit februari betreft een interview met een Noorse politicus die uitlegt waarom de BDS-beweging – die staat voor ‘boycot, desinvesteren en sancties’ tegen Israël – een Nobelprijs voor de Vrede verdient. In verscheidene berichten en tweets heeft de Palestinawerkgroep van FNV steun uitgesproken voor een wereldwijde Israël-boycot. De afgelopen jaren organiseerde FNV geregeld bezoeken naar de Palestijnse Gebieden en hield de vakbond acht jaar lang een olijfbomencampagne met als doel olijfbomen in Palestijns gebied te planten.

Maar wat blijkt? Een jaar later vallen dezelfde imams de islamitische gemeenschap lastig met ongevraagd stemadvies. “Moslims in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht, stem op DENK! En de Broeders en Zusters in Den Haag moeten vooral massaal achter de Partij van de Eenheid staan!” En deze partijen maken gretig gebruik van de oproepen. Die worden met veel tamtam linea recta op de eigen tijdlijn gepost en oneindig gedeeld.

Nadat zondag een oud Twitterbericht van de islamitische partij NIDA was opgedoken waarin Israël werd gelijkgesteld aan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), was het een kwestie van tijd voordat het ‘links verbond’ tussen PvdA, GroenLinks, SP en NIDA zou imploderen. Naar verluidt zorgde aanhoudende druk van hun partijleiders in Den Haag ervoor dat de twee eerstgenoemde partijen zich maandagmiddag genoodzaakt zagen de samenwerking te beëindigen die een maand eerder nog met veel bombarie was gepresenteerd.

Rotterdamse PvdA en GroenLinks stoppen samenwerking met moslimpartij

Iedereen moet vooral doen of laten wat hij of zij wil. En vooral stemmen op de partij die het beste aanvoelt of past bij jou. Maar ik snap niet waar een imam zich mee bemoeit. Dit soort heerschappen horen zich niet te mengen in een verkiezingsstrijd. En ze horen mensen al helemaal niet te indoctrineren, door ze te vertellen waar ze op moeten stemmen.

Volgens de internationaal gehanteerde definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance is het antisemitisch om te beweren dat de staat Israël op racisme is gebaseerd. Ook het ‘toepassen van een dubbele standaard door gedrag van Israël te eisen dat niet wordt geëist of verwacht van andere landen’ is volgens die definitie antisemitisch. Het ‘Joods Akkoord’, dat vorige week door alle Amsterdamse partijen behalve DENK en BIJ1 is getekend, is ook op die definitie gebaseerd.

Video: GroenLinks trekt stekker uit Rotterdams Links Verbond

Ik hoor u al zeggen: “Maar mensen hebben toch een eigen mening en worden toch niet zo snel beïnvloed door geestelijken?” Was dat maar waar. Deze imams weten op slinkse wijze vaak misbruik te maken van de goedgelovigheid van moslims. Want wanneer een geleerde of imam het zegt, zal het wel zo zijn. Ik vind het op zn minst dubieus. Zon stemadvies is niet gebaseerd op inhoud of met de beste intentie gegeven. Dit is een geregisseerd en van te voren afgesproken actie om elkaar (de imam en de politieke partij) te helpen en elkaar in het zadel te houden. Een kwestie van ‘ik hou jouw handje vast, jij de mijne’. Niets meer en niets minder. Juf Ank zou deze draaikont-imams en politieke partijen eens stevig moeten aanspreken. Laat ze maar glanzen.

Maar ondertussen heeft links een groter probleem. Allereerst wegens de hypocrisie, want het debat over vergelijkingen tussen ISIS en Israël ontstond tenslotte door de veiligheidsambtenaar Yasmina Haifi, die de Islamitische Staat op Twitter bestempelde als zionistisch complot. Zij kon met haar opvatting hoog opklimmen binnen de PvdA. Tegen deze achtergrond lopen arbeiders over naar de PVV; allochtonen en moslims trekken naar partijen als Nida en Denk. Wat voor links overblijft zijn lelieblanke progressievelingen die een echokamer vormen binnen de topinstituties van onze maatschappij. Niemand luistert nog naar hen maar zij willen hun macht niet opgeven: dit draagt bij aan het uitbreken van de genoemde revolutie.

In tegenstelling tot wat we hebben afgesproken neemt Nida onvoldoende afstand van de verwerpelijke tweet uit 2014. Ik heb geen vertrouwen meer in de opstelling van NIDA. Daarmee is wat mij betreft geen plaats meer voor Nida in ons verbond, twittert de Rotterdamse lijsttrekker Judtih Bokhove voor GroenLinks.

Ze twitterde dit nadat eerder op de middag een woordvoerder van Nida zei dat het Links Verbond doorgaat na een spoedoverleg over de omstreden tweet.

In de controverse rond Nida zien we de ware aard van Nederland als hypergevoelig deugland

Nida, een partij met een islamitische signatuur, twitterde op 14 augustus 2014: “Wij zeggen #Zionisme = #ISIS#vrijheidvanmeningsuiting.”

Dit is een zeer belangrijk statement. Niet alleen wat betreft de deur die dit openzet voor discussies over secularisme en religiekritiek, maar ook wat betreft de vrijheid die we in dit land steeds minder hebben om van mening te kunnen verschillen. Media investeren nauwelijks in onderzoek naar de consequenties van beleid, maar dagen politici uit om afstand te nemen van elkaars uitspraken. En als de meest controversiële uitspraken of politici zijn koudgesteld (zie Yernazgate), dan is er altijd een volgende hoogste boom om om te zagen. Welke politicus durft in dit klimaat nog een debat te openen over controversiële themas? Zij die dit doen worden uitgesloten.

Barbara Kathmann van PvdA Rotterdam verklaarde: Het leek erop dat we op weg waren er samen uit te komen. Maar uiteindelijk heb ik geconstateerd dat de samenwerking er nu niet is.

Vooropgesteld ben ik de laatste om de gekke uitspraken over Joden of over Israël te valideren. Daarover kan ik heel kort zijn: wie wil weten hoe de kernachterban over het Joodse volk denkt, die hoeft geen tweets op te graven maar kan beter de Koran bestuderen en het leven van de profeet. Maar we weten allemaal dat de mainstream media dit nooit zullen doen, en dus houden zij het bij goedkoop views scoren door morele verontwaardiging op te stoken. Deze deugdynamiek maakt ieder rationeel debat onmogelijk en onderstreept nogmaals de machteloosheid van de Nederlandse politiek.

Een woordvoerder van de Tweede Kamerfractie van de PvdA zei dat ook de PvdA de samenwerking met Nida heeft beëindigd. Leo de Kleijn, fractievoorzitter van de SP in Rotterdam, liet in een eerste reactie weten dat zijn partij vasthoudt aan het manifest en de gemaakte afspraken.

Nourdin el Ouali van Nida zei maandagavond nog steeds achter de gemaakte afspraken te staan. Nida acht zich nog steeds gebonden aan de afspraken die zijn gemaakt. We hebben onze handtekening onder het akkoord gezet. Dat staat als een huis. Ik begreep voor de SP en PvdA ook, aldus El Ouali, die stelt dat GroenLinks niet voor de Rotterdammer heeft gekozen, maar voor de partijbonzen in Den Haag.

Links verbond Rotterdam klapt uit elkaar: GroenLinks en PvdA zeggen samenwerking met Nida op

Nida liet eerder maandag weten dat de oude tweet bewust provocatief was. De partij vindt dat de vrijheid van meningsuiting niet slechts geldt voor meningen die welgevallig zijn.”

Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) spreekt van een toneelstukje van GroenLinks, PvdA en SP. Ze wringen zich, gedirigeerd door landelijke partijbobos, in allerlei bochten om de gemoederen tijdelijk weer enigszins tot bedaren te brengen. Hun toneelstukje is onoprecht en puur gericht op het beperken van de schade in de beeldvorming. Na 21 maart kruipen ze zo weer bij Nida in bed.”


Rotterdam at Twitter: