Advocaten Klaas Otto leggen werk neer na afwijzing wrakingsverzoek

Advocaten Klaas Otto leggen werk neer na afwijzing wrakingsverzoek
Advocaten Klaas Otto (ex-No Surrender) leggen verdediging neer
Volgens de raadslieden is het niet verantwoord” verder te gaan als advocaat van Otto. Wij kunnen de verdediging niet halfbakken voeren”, aldus Van t Land.

De officier van justitie liet op de zitting weten dat het neerleggen van de verdediging veel weg heeft van een bewuste tactiek om de zaak tegen Otto te vertragen en niet omdat er niet kan worden verstaan in een goede verdediging door de advocaten.

Het OM heeft geen goed woord over voor de beslissing die wederom voor vertraging zorgt in een al lang lopend proces.

Mr. Louis de Leon schoot tijdens de behandeling van dat verzoek behoorlijk uit zijn slof nadat het OM de opmerking maakte dat de wraking onderdeel van een vertragingstactiek zou zijn, zoals die gebruikelijk is in de wereld van de georganiseerde misdaad. “We worden hier neergezet als maffiamaatjes en consigliere? We staan voor de belangen van de verdachten.”

Vrijdag was Klaas Otto afwezig bij het begin van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak omdat hij psychisch niet in staat zou zijn proces te volgen. Hij zou geestelijk achteruit zijn gegaan als gevolg van een maandenlang verblijf in een streng detentieregime in Vught.

In het bijzijn van Klaas Otto zelf heeft de wrakingskamer vanmiddag een beslissing genomen over de gevraagde wraking van de rechters in de strafzaak waarin Otto terecht staat. Het besluit luidt dat de rechtbank door man met de behandeling van deze zaak. Volgens de wrakingskamer is er geen reden om aan te nemen dat de rechters in deze zaak bevooroordeeld zijn.

De Leon overhandigde de rechtbank een rapport van een psychiater waarin stond dat Otto tegen een depressie aanzat en zichzelf niet fatsoenlijk kon verdedigen.

Overigens stond ook de advocaat van Ottos medeverdachte Janus de V. op het punt dat de wraking gerechtvaardigd zou zijn, omdat er een doktersadvies zou liggen. Advocaat Robert van t Land nam dan ook het woord tijdens de behandeling van het wrakingsverzoek.

Het Openbaar Ministerie achtte dit ongeloofwaardig. Daarop besloot de rechtbank om een onafhankelijke psychiater aan te stellen die onderzoek deed naar de geestelijke gesteldheid van Otto. De psychiater oordeelde dat de oprichter van motorclub No Surrender voldoende in staat was zijn proces te kunnen volgen.

Lees ook:Is Klaas Otto echt ziek of heeft hij er gewoon de pest in? De rechter in de strafzaak van de Brabantse verdachte beslist dinsdag of het proces doorgang kan vinden.

De rechtbank bepaalde daarom dinsdag de zitting voort te zetten tegen Otto die nu wel aanwezig was. De Leon zei hierop geen andere keus te hebben dan de rechtbank te wraken. Nadat het wrakingsverzoek werd afgewezen, besloten de advocaten de verdediging neer te leggen.

Otto was in opdracht van de verdediging onderzocht door een psychiater en die stelde vast dat Otto weinig energie heeft, last van zijn kortetermijngeheugen en lijdt aan een vorm van sociale deprivatie. Dat betekent dat hij nauwelijks in staat is om sociale contacten en interactie te onderhouden.

Dit zorgt dus voor de zoveelste vertraging in de zaak tegen de 50-jarige Brabander. Hij wordt verdacht van afpersing, bedreiging, mishandeling, brandstichting en witwassen. Dinsdag zei hij dat hij een strijd aan het voeren is die hij niet kan winnen. Ik ben er gewoon klaar mee.”

De 50-jarige Otto zit al ruim anderhalf jaar in voorarrest. De Brabander wordt onder meer verdacht van afpersing, bedreiging, mishandeling, brandstichting en witwassen. Dinsdag zei hij dat hij een strijd aan het voeren is die hij niet kan winnen. Ik ben er gewoon klaar mee.”

De inhoudelijke behandeling werd begin september 2017 al maanden uitgesteld. 

De rechter besloot daarom dat het proces tegen de Brabander door kon gaan. De Leon trok daarop de onpartijdigheid van de rechtbank in twijfel en zag naar eigen zeggen geen andere uitweg dan de rechtbank te wraken.

Met Otto staat ook Janus de V. terecht. De man wordt gezien als de rechterhand van de Brabander en zou samen met Otto iemand hebben afgeperst en mishandeld.

De rechter besloot hierop om de vervolging uit te stellen om een medisch specialist aangesteld door de rechtbank Otto te laten onderzoeken. Die concludeerde dat Otto in staat is om zijn strafproces bij te wonen.

Advocaat wraakt rechtbank in zaak-Otto

Wil jij elke ochtend direct weten wat je s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

De advocaat van Klaas Otto – Louis de Leon (foto) – trekt zich terug nadat de rechtbank van Breda dinsdagmiddag een wrakingsverzoek afwees. De zaak speelde in de beveiligde rechtbank in Rotterdam. Hoewel Klaas Otto (50) met zware psychische problemen zegt te kampen was hij wel aanwezig op de zitting.

De Leon vroeg de rechter vorige week al om de zaak te schorsen. Zijn client is volgens hem momenteel psychisch niet voldoende stabiel om de zittingen goed te kunnen volgen. De rechter wees dat verzoek af en ging mee in het oordeel van de officieren van justitie dat eerdere rapporten van deskundigen hebben uitgewezen dat Otto wel in staat is om de zittingen te volgen. Hierop zegde De Leon het vertrouwen in de rechters op.

De wrakingskamer zag echter geen reden voor zijn stelling dat de kamer de schijn van partijdigheid heeft gewekt. De Leon vindt dat het hem hiermee onmogelijk is gemaakt Otto in een eerlijk proces bij te staan en trekt zich hierom terug.

Otto (foto rechts) moet op zoek naar een nieuwe advocaat. Die zal zich eerst in het omvangrijke dossier over afpersing, bedreiging, witwassen, brandstichting en een ontploffing moeten inlezen. Dus wordt inhoudelijke behandeling van de zaak lang uitgesteld, terwijl het onderzoek door het Openbaar Ministerie al in 2012 is begonnen.

Otto zit sinds de zomer van 2016 in voorlopige hechtenis, en de laatste maanden in volledige isolatie. Hij zegt vooral hierdoor psychische klachten te hebben ontwikkeld.


Rotterdam at Twitter: