Vier mannen opgepakt wegens plan aanslag Turkse consulaat Rotterdam

Het gaat om twee broers van 26 en 29 jaar die opgepakt werden in Oudenbosch, een man van 37 jaar die werd aangehouden in Roosendaal en een man 39 jaar die in België is aangehouden. 

De mannen zijn in beeld gekomen in een onderzoek naar een geluidsfragment dat vorig jaar door de AIVD beschikbaar was gesteld. In dit afgeluisterde fragment spraken de mannen over een te plegen aanslag op het consulaat van Turkije in Rotterdam.

Vier mannen zijn maandag aangehouden omdat ze verdacht worden van betrokkenheid bij terrorisme. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie gaat het om vier Nederlanders van Marokkaanse origine: twee broers van 29 en 26 jaar zijn opgepakt in Oudenbosch en een 37-jarige man is gearresteerd in Roosendaal. Een vierde verdachte is een 39-jarige man die in Essen, in de provincie Antwerpen, is aangehouden.

Viertal aangehouden voor beramen aanslag in Nederland

Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat het onderzoek naar de mannen zich richt op voorbereidingen en training voor terrorisme, en ook opruiing tot terrorisme door gewelddadige boodschappen te verspreiden op sociale media. 

Vier mannen vast voor spreken over aanslag Turks consulaat

De politie heeft panden doorzocht in Oudenbosch, Roosendaal, Sprundel, Essen en Antwerpen. Er is beslag gelegd op digitale gegevensdragers en drie autos. Er zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. Wel werd een hennepkwekerij ontdekt in de woning in Roosendaal. 

Bij de doorzoeking van drie woningen in Oudenbosch en Roosendaal, een loods in Sprundel en twee woningen in Essen en Antwerpen is beslag gelegd op onder meer digitale gegevensdragers. Ook zijn drie autos in beslag genomen. In de woning in Roosendaal ontdekte de politie op zolder een hennepkwekerij.

Vier mannen opgepakt voor plannen aanslag Turkse consulaat

De mannen die in Nederland zijn aangehouden worden later deze week nog voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man die in België is opgepakt wordt uitgeleverd aan Nederland.

Het geluidsfragment is een opname van een gesprek waaraan die verdachte in de Rotterdamse zaak en een aantal van de maandag aangehouden mannen deelnamen. In het afgeluisterde fragment wordt gesproken over een te plegen aanslag op het Turkse consulaat in Rotterdam.

Vier mannen opgepakt voor plan aanslag Turks consulaat Rotterdam

De AIVD stelde het geluidsfragment in 2017 beschikbaar in een ander Rotterdams onderzoek. Dit draaide om een verdachte in Rotterdam die in een kelderbox een kalasjnikov met munitie en een grote hoeveelheid illegaal zwaar vuurwerk bewaarde. 

De in Nederland aangehouden verdachten worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. De verdachte die in België is aangehouden wordt overgeleverd aan Nederland.

Deze man is in november veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. Het OM, dat acht jaar had geëist, is in hoger beroep gegaan.

De politie heeft maandag vier mannen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Ze zouden in een audiofragment hebben gesproken over het plegen van een aanslag op het Turkse consulaat in Rotterdam.

De mannen zijn in beeld gekomen in een onderzoek naar een geluidsfragment dat de AIVD in 2017 beschikbaar stelde in een ander onderzoek. Dat richtte zich op een verdachte in Rotterdam die in een kelderbox een Kalasjnikov met munitie en een grote hoeveelheid illegaal zwaar vuurwerk had liggen.

De aangehouden mannen zijn twee broers van 26 en 29 jaar die in Oudenbosch werden opgepakt. Ook een 37-jarige man in Roosendaal en een man uit het Belgische Essen werden aangehouden.

Het geluidsfragment is een opname van een gesprek waaraan de verdachte in de Rotterdamse zaak en een aantal van de vandaag aangehouden mannen deelnamen. In het afgeluisterde fragment wordt gesproken over een te plegen aanslag op het Turkse consulaat in Rotterdam.

Een geluidsfragment was de aanleiding voor de arrestatie van de vier. Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op een verdachte in Rotterdam die in een kelderbox een Kalasjnikov met munitie en een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk had liggen.

Tegen de man uit Rotterdam eiste het OM vorig jaar een gevangenisstraf van 8 jaar. De rechtbank veroordeelde hem in november 2017 tot 4 jaar cel. Het door het OM ingestelde hoger beroep wordt binnenkort behandeld.

Het fragment is een opname van een gesprek waaraan de verdachte in de Rotterdamse zaak en een aantal van de nu opgepakte Marokkaans-Nederlandse mannen deelnamen. Ze spreken in het fragment over een aanslag op het Turkse consulaat.

Tegen de man uit Rotterdam eiste het Openbaar Ministerie eerder een celstraf van acht jaar. De rechtbank veroordeelde hem vorig jaar tot vier jaar cel.

Bij een doorzoeking van de huizen in Oudenbosch en Roosendaal en een loods in Sprundel en twee huizen in Essen en Antwerpen is beslag gelegd op onder andere digitale gegevensdragers. Ook zijn drie autos in beslag genomen.

In het huis in Roosendaal ontdekte de politie op zolder een hennepkwekerij met meer dan honderd planten. Er bij geen wapens of explosieven gevonden.


Rotterdam at Twitter: