Hennie van der Most doet het rustiger aan: Wunderland Kalkar te koop

Hennie van der Most doet het rustiger aan: Wunderland Kalkar te koop
Pretpark te koop: Van der Most zet Wunderland Kalkar in etalage
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Hennie van der Most (68) zet zijn Duitse pretpark Wunderland Kalkar in de etalage. Voor een slordige 18 miljoen euro krijgt de koper omgebouwde kerncentrale met hotel, restaurants en evenementenlocatie. De ondernemer vertelde deze zomer al dat zijn veertien bedrijven hem zo langzamerhand wat teveel worden.

“Het is belangrijk dat de nieuwe eigenaar een serieuze ondernemer is met een hart voor de zaak. We zijn niet op zoek naar een cowboy”, zegt directeur Han Groot Obbink in Duitse media. Haast is er dan ook niet met de verkoop. “Het mag best tien jaar duren.”Van der Most wil bovendien niet dat er medewerkers worden ontslagen. “Alle 375 personeelsleden zijn belangrijk.” De ondernemer wil zich de komende jaren focussen op zijn andere bedrijven. Zo is hij onder meer druk met een nieuw attractiepark in Rotterdam. Dat park zou al open moeten zijn, maar kende diverse tegenslagen.

Van der Most zegt nooit te stoppen met werken wil sterven in het harnas dat ondernemerschap heet. Toch worden zijn bedrijven, van bouwmarkt tot staalbouwbedrijf, hem inmiddels wel een beetje veel.

Maar hoe voorkom je dan een inbraak als je op vakantie gaat? “Laat familieleden de post opruimen, doe alles op slot en verstop niet de sleutel onder de deurmat of in een plantenpot.” Volgens de ex-inbreker is contact met buurtbewoners ook erg belangrijk: “Maak een whatsappgroep met de buren, zodat iedereen op elkaar kan letten.”Ga jij goed voorbereid op vakantie? Of trek je gewoon de deur achter je dicht? Laat het weten door te reageren!

"Ik denk niet dat ik iemand vind die het hele concern in een keer wil overnemen", zei Van der Most daarover in juni nog tegen RTL Z. "Misschien komt er iemand langs die iets wil kopen. Alles is te koop."

Het attractiepark ligt op iets minder dan een half uur rijden van de Nederlandse grens, ter hoogte van Arnhem. In het park, dat in 1995 werd geopend in een nooit in gebruik genomen kerncentrale, staan ongeveer veertig attracties. Ongeveer zestig procent van de bezoekers komt uit Duitsland, de rest uit Nederland.

De ondernemer maakt dat nu concreet met de verkoop van pretpark Wunderland Kalkar, vlak over de grens bij Nijmegen. "Als het morgen verkocht wordt is het goed, maar over vijf jaar kan ook", zegt parkdirecteur Han Groot Obbink tegen het Duitse dagblad Rheinische Post. Hij hoopt alle 375 arbeidsplaatsen te behouden met de verkoop. Er zouden zich al enkele geïnteresseerden hebben gemeld.

Ziet u geen mogelijkheid om te reageren? Klik dan hier.Ex-inbreker Mikel Dees is heel duidelijk: “Tegenwoordig worden er vooral veel inbraken in de zomer gepleegd, want mensen kondigen via Facebook aan dat ze op vakantie gaan. Handig om te weten dat er niemand thuis is.”

Van der Most kocht het project in 1995, de bijbehorende kernreactor werd in de jaren 70 gebouwd, maar werd nooit in gebruik genomen. De Nederlandse ondernemer investeerde zo’n 50 miljoen euro in het park met onder meer achtbanen en restaurants.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.

"Van der Most is nu 68 jaar en vraagt zich af wat hij nog wil bereiken in zijn leven", aldus Groot Obbink. De focus ligt op verder bouwen en investeren in nieuwe projecten. Het geld dat vrijkomt met de verkoop moet daarom onder meer gestoken worden in een nieuwe attractie in Rotterdam.

Attractiepark Rotterdam moet dit najaar verrijzen in Rotterdam-Zuid bij de AVR-vuilverbrandingsoven. Maar de begroting hiervoor viel een stuk hoger uit dan gedacht. "Toen ik het kocht, dacht ik aan vijftien miljoen euro", zei de ondernemer tegen RTV Rijnmond. "Maar inmiddels vermoed ik dat de verbouwing zeker 30 miljoen euro gaat kosten."

Het geld zou ook goed van pas kunnen komen bij de onderdelen van het imperium van Van der Most waar het minder gaat. Eerder zei de ondernemer dat zijn bouwmarkt en staalbouwbedrijf last hebben van 'moordende concurrentie.'

Er moeten onderdelen uit zodat de ondernemer met zijn grote liefde, attracties bedenken en bouwen voor pretparken, verder kan groeien. "Nieuwe dingen opbouwen is mijn lust en mijn leven", zegt Van der Most erover. "Ik heb nog zoveel plannen."


Rotterdam at Twitter: