Kritiek op het plan om Rotterdam buiten de pilot gereguleerde wietteelt te houden

Kritiek op het plan om Rotterdam buiten de pilot gereguleerde wietteelt te houden
Rotterdam ziet wietproef niet zitten
Nadat Leeuwarden eerder al verklaarde niet meer aan het wietteelt-experiment mee te doen en Amsterdam ook al aangekondigd heeft dat het er op deze manier niets in ziet, maakt Rotterdam bekend dat het de wietproef niet meer ziet zitten. De vraag is inmiddels gerechtvaardigd of we ooit nog die legale wiet in de coffeeshop gaan zien…

Niet dat wij daar nu zo op zitten te wachten hoor, op die staatswiet en -hasj. Het kabinetsplan met gereguleerde wietteelt voor coffeeshops in 6 tot 10 gemeenten is sowieso een halfzacht compromis tussen de regerende partijen in Rutte III. Want eigenlijk hadden we al een wietwet door de Tweede Kamer die regulering voor HET HELE LAND zou regelen, alleen heeft D66 die zonder morren onder de tafel gemoffeld in ruil voor regeringsmacht.

Rotterdam ziet experiment met wietteelt niet meer zitten

Om ze toch niet helemaal met lege handjes op het pluche te laten zitten, kwam het coalitiekabinet met de ‘Wet experiment gesloten coffeeshopketen’ op de proppen. Een compromis waarin we vooral de ideeën van erkende wiethaters als het CDA en ChristenUnie in terug zien (al kan onze VVD premier er ook wat van).

In de plannen van Grapperhaus doen zes tot tien gemeenten mee aan het experiment met gereguleerde wietteelt. Dat is volgens Aboutaleb te weinig. "Rotterdam zou graag zien dat het experiment wordt uitgebouwd naar meer gemeenten en meer soorten experimenten", schrijft hij. 

Na aanvankelijk enthousiasme en een stoet gemeenten die er wel graag aan mee wilde doen, lijkt het tij inmiddels gekeerd. Niet in het minst doordat men door begint te krijgen dat de wietproef waarschijnlijk meer vragen zal oproepen dan dat ze zal beantwoorden, nog los van de vraag WAT er eigenlijk precies beantwoord zou moeten worden in de 4 jaar dat het allemaal mag duren van Rutte III.

Ook is Aboutaleb het niet eens met de voorwaarde dat alle coffeeshops in deelnemende gemeenten moeten meedoen. "Rotterdam heeft bijna veertig coffeeshops. Wat zijn de gevolgen als coffeeshops niet mee willen doen, moeten we ze dan sluiten?", vraagt de burgemeester.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Raad voor Rechtspraak en een zwik andere deskundigen hebben al forse kritiek geuit op de inhoud van de kabinetsplannen. In Brabant uitte de burgemeester van Eindhoven deze week nog kritiek op het eindeloze getreuzel, in Leeuwarden heeft de gemeente al besloten helemaal niet meer mee te doen en de nieuwe burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, schreef naar regering en media dat ze er op deze manier ook geen enkele haalbaarheid in ziet. En daar kunnen we nu ook de tweede stad qua grootte en aantal coffeeshops aan toevoegen: Rotterdam.

Rotterdam doet graag mee met experimenten om wietteelt te reguleren, maar ziet de huidige opzet van minister Grapperhaus niet zitten. Als die niet verandert is de kans klein dat Rotterdam meedoet, schrijft burgemeester Aboutaleb in een brief aan de minister.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb schrijft deze week namens Rotterdam dat hij ‘de kans klein acht dat zij meedoet als de nu geformuleerde uitgangspunten in stand blijven’. In een brief van 3 kantjes, gericht aan de ministers van justitie en volksgezondheid, legt Aboutaleb uit waarom de havenstad dreigt af te haken, ondanks dat de stad ‘een groot voorstander is van experimenteren met een vorm van gereguleerde teelt’.

Ook is de burgemeester kritisch op de lengte van het experiment: vier jaar. Volgens Aboutaleb kan het zijn dat coffeeshophouders na afloop van het experiment alsnog zijn aangewezen op het afnemen van softdrugs van criminelen.

Burgemeester Aboutaleb loopt wat politieagenten voorbij. Politie die volgens hem drie keer per jaar alle coffeeshops in Rotterdam controleert… [foto: Nancy Beijersbergen/Shutterstock]

Maar het kabinet heeft al duidelijk gemaakt dat dit er niet in zit: uitsluitend coffeeshops mogen meedoen.

De omvang (6 tot 10 gemeenten) en de duur van de wietproef (4 jaar) kunnen ook Rotterdam niet bekoren, net als eerder de adviescommissie onder leiding van André Knottnerus. “Gelet hierop is het de vraag of hiermee een zinvol antwoord op de onderzoeksvraag kan worden gegeven en of er invloed te verwachten valt op de productie en handel in softdrugs en of er een daling van de criminaliteit die hiermee gepaard gaat te verwachten valt”, stelt Aboutaleb.

En: “Met de huidige inrichting van het experiment kan het zijn dat coffeeshops na het experiment dan opnieuw zijn aangewezen op het afnemen van softdrugs van criminelen. Dit is voor Rotterdam een onwenselijke situatie.”

Een ander ‘belangrijk kritiekpunt’ van de burgemeester is de verplichting voor alle coffeeshops in de aangewezen gemeenten om aan het experiment met staatswiet mee te doen. “Rotterdam telt bijna veertig coffeeshops. Het is lastig voor te stellen dat zij van het ene op het andere moment allemaal tegelijk moeten overschakelen op de landelijk gekweekte wiet. Dit roept vragen op over hoe de huidige leveranciers zullen reageren als zij in één klap buitenspel worden gezet. Het is niet ondenkbaar dat zij in de stad andere afzetkanalen zullen zoeken met alle gevolgen voor de openbare orde en veiligheid van dien.”

De brief besluit met het herhaaldelijk gebruik van het woord ‘wil’, waarmee Aboutaleb aangeeft dat hij eigenlijk wel graag WIL meedoen maar dan (veel meer) op zijn/Rotterdams voorwaarden. Ofwel, als er ‘diverse typen en diverse soorten experimenten kunnen worden uitgevoerd’. Aboutaleb: “Rotterdam wil de verkoop van legaal geteelde wiet in eigen hand hebben.”

Nou toedeledokie dan Aboutaleb; nieuwe verkooppunten… dat gaat met dit christelijk-liberale anti-cannabis kabinet van zijn lang zal ze leven niet gebeuren!

Burgemeester Aboutaleb vindt het aantal gemeenten dat meedoet aan het experiment te beperkt en ziet ook niks in de voorwaarde dat alle coffeeshops in de stad deel moeten nemen.

Het is de bedoeling dat er zes tot tien gemeenten meedoen aan de wietproef, die bij de regeringsformatie is afgesproken. Aboutaleb vindt dat te weinig, zo schrijft hij in de brief: Rotterdam zou graag zien dat het experiment wordt uitgebouwd naar meer gemeenten en meer soorten experimenten.

Ook ziet de Rotterdamse burgemeester niets in de voorwaarde dat alle coffeeshops in deelnemende gemeenten mee moeten doen en zet hij grote vraagtekens bij wat er gaat gebeuren als het vier jaar durende experiment voorbij is. Als er geen voortzetting komt, moeten de coffeeshops mogelijk opnieuw softdrugs gaan afnemen van criminelen.

In Rotterdam zijn op dit moment bijna veertig coffeeshops. Aboutaleb wil dat er speciaal voor het experiment nieuwe coffeeshops komen aan de rand van de stad en dat de huidige coffeeshops gewoon op dezelfde voet verder gaan. Zo kan er beter worden vergeleken, schrijft hij in zijn brief: Lukt het de nieuwe verkooppunten om een rol van betekenis te spelen? Hij benadrukt daarbij in principe groot voorstander te zijn van experimenteren met een vorm van gereguleerde teelt.

Er wordt al tientallen jaren gediscussieerd over het reguleren van de wietteelt. De verkoop wordt wel gedoogd, maar grootschalige productie en levering is verboden.

Toch lijkt de animo voor de wietproef steeds meer af te brokkelen. Begin oktober gaf burgemeester Halsema van Amsterdam al aan geen vertrouwen meer te hebben in de huidige opzet van de proef. Net als Aboutaleb viel zij over de eis van Justitie dat álle coffeeshops in de stad – zon 160, het grootste aantal in Nederland – moeten meedoen aan het experiment. Dat zou leiden tot grote schommelingen op de illegale markt.

Ook is de variatie van wietsoorten in de huidige opzet van het experiment zeer beperkt. Er zullen zon vijftien tot twintig legale soorten op de markt komen, terwijl er nu al honderden verschillende soorten in de shops worden verkocht. Bij een te beperkt aanbod vreest Halsema dat de illegale straathandel toeneemt.

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven deed gisteren tijdens een gemeenteraadsvergadering ook al zijn beklag over het experiment. Den Haag zou talmen en steeds meer voorwaarden verbinden aan het experiment. In Nijmegen zijn er zorgen over dat de verkoop aan buitenlanders aan banden wordt gelegd. De gemeente Leeuwarden haakte vorige week al af.

Arjan MeesterburriePhilippus Zandstra 7 november 2018 Mail de redactie Artikel opslaan Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.