Algerijn opgepakt in azc Rotterdam voor verkrachting

Algerijn opgepakt in azc Rotterdam voor verkrachting
Aanleiding optreden Ahmed Aboutaleb tegen azc Beverwaard was verkrachting asielzoeker
Een 32-jarige man uit Algerije uit het asielzoekerscentrum (azc) in Rotterdam-Beverwaard is aangehouden voor verkrachting. De man werd vorige week zondag opgepakt, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Over de aanhouding van de Algerijn is eerder niets naar buiten gebracht. De man werd op dinsdag 31 oktober voor het eerst voorgeleid. Donderdag besloot de rechter dat hij voorlopig drie maanden langer vast blijft zitten.

Ophef na nieuwe verkrachting in asielcentrum Rotterdam

Vanwege het toegenomen aantal incidenten in het azc aan de Edo Bergsmaweg, kondigde burgemeester Aboutaleb twee dagen na de aanhouding van de Algerijn een stop af op de instroom van asielzoekers uit veilige landen. De 127 mensen uit deze landen – Algerije, Tunesië, Marokko en Libië – worden versneld door de procedure geholpen om snel te kunnen vertrekken uit de Beverwaard.

‘Rotterdam wil ruimte blijven bieden aan vluchtelingen die echt opvang nodig hebben. Voor hen is in Rotterdam een veilige plek", zei Aboutaleb eerder. "Voor mensen die zich niet aan de regels houden, is in onze stad geen plaats.Lees ook: Aboutaleb: Overlastgevers snel uit AZC Beverwaard

Aanleiding voor de maatregelen die de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vorige week trof tegen kansloze asielzoekers was een verkrachting door een asielzoeker. Dat schrijft de Telegraaf.

Om het aantal incidenten in het asielzoekerscentrum (azc) Beverwaard in Rotterdam terug te dringen, kondigde Aboutaleb een stop op de nieuwe instroom van mensen uit zogenoemde veilige landen, zoals Marokko, Algerije en Tunesië af. Ook werd de beveiliging van het azc Beverwaard uitgebreid en worden overlastgevers zo snel mogelijk de opvang of zelfs Nederland uitgezet. Aanleiding is dat het aantal incidenten waarbij bewoners betrokken zijn in korte tijd fors is toegenomen. Sinds augustus zijn er volgens Aboutaleb al 69 incidenten gemeld. De periode ervoor (april-juli) waren dat er nog maar twintig.

De Telegraaf weet echter dat de druppel die de emmer deed overlopen een verkrachting was. Asielzoeker Milko vertelt: “Jullie horen hoop ik toch wel wat daar speelt? Niet? Vorige week is er nog een vrouw verkracht, gewoon door een andere bewoner die s avonds naar binnen klom. De politie kwam er met honden bij om hem op te sporen. Een woordvoerder van het Rotterdamse korps zegt dat de zoektocht niet nodig was.”Er waren misschien agenten van de hondenbrigade bij, maar we wisten meteen de naam van de verdachte.”

Na dit incident was voor Aboutaleb de maat vol, melden bronnen, al vertelde hij er niets over in de brief waarin hij de gemeenteraad inlichtte over de maatregelen.