Kick Out Zwarte Piet mag demonstreren bij intocht Sinterklaas in Rotterdam

Kick Out Zwarte Piet mag demonstreren bij intocht Sinterklaas in Rotterdam
Kick Out Zwarte Piet mag demonstreren bij intocht Rotterdam
Voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet mogen zaterdag demonstreren bij de intocht van Sinterklaas in de stad Groningen.

Wij verwachten dat de demonstraties vreedzaam verlopen, zegt burgemeester Peter den Oudsten. Hij verwacht enkele tientallen actievoerders van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die tegen Zwarte Piet demonstreert.

De tegenstanders krijgen een plek aan de route, ergens bij het Emmaplein in de buurt, vervolgt Den Oudsten. De voorstanders mogen staan op een plek tussen de Herestraat, het Zuiderdiep en de Oosterstraat. We denken dat we het zo goed geregeld hebben.

Op de Grote Markt zijn geen demonstraties toegestaan. Dat plein is het domein van de kinderen, vindt Den Oudsten. We willen het kinderfeest ongestoord laten verlopen.

De openbare orde is niet in gevaar als iedereen zich houdt aan de instructiesPeter den Oudsten – burgemeester Groningen

Den Oudsten heeft niet overwogen om de demonstraties te verbieden. Dit is een belangrijk grondrecht en de openbare orde is niet in gevaar als iedereen zich houdt aan de instructies, besluit de burgemeester.

Voor- en tegenstanders mogen zaterdag demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas in Rotterdam. Aan de voet van de Erasmusbrug komt de sint en zijn pieten aan. Ruim honderd meter verder staan de voor- en tegenstanders.

De gemeente Rotterdam heeft twee vakken gemaakt, waar de demonstranten elkaar kunnen toeschreeuwen. De vakken liggen enkele tientallen meters van elkaar. Tot nu toe heeft alleen Kick Out Zwarte Piet zich gemeld als partij om te demonstreren. Zij staan in Vak 2.

De stoet van Sinterklaas en de pieten voert na de aankomst direct langs de twee vakken met demonstranten, zo is te zien op een door de gemeente verstrekte foto met ingetekende demonstratievakken.

"De burgemeester heeft besloten dat er mag worden gedemonstreerd van 10.00 uur tot 17.00 uur aan de Zalmstraat / Gedempte Zalmhaven in Rotterdam. De gemeente vindt het belangrijk dat demonstranten hun mening kunnen geven, maar ook dat de intocht feestelijk verloopt voor de kinderen en hun ouders in de stad", schrijft het stadsbestuur woensdag.

Vorig jaar was er ook een actie van tegenstanders rond de intocht van Sinterklaas in Rotterdam. Toen hadden de demonstranten vooraf geen toestemming gevraagd en riepen leuzen vanaf de Erasmusbrug.Lees ook: Vreedzame anti-zwartepietdemonstratie bij Rotterdamse sinterklaasintocht