Unilever: Afschaffing dividendtaks vereiste voor verhuizing naar Rotterdam

Unilever: \Afschaffing dividendtaks vereiste voor verhuizing naar Rotterdam\
Topman Unilever: Afschaffen dividendbelasting was onze harde eis
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

In een interview met het AD zegt Unilever-topman Paul Polman het kabinet duidelijk te hebben gemaakt dat het hoofdkantoor van zijn bedrijf nooit naar Nederland zou verhuizen met dividendbelasting.

Dat bevestigt Unilever-topman Paul Polman in het AD. “We hebben heel duidelijk tegen het kabinet gezegd: als je ooit wilt dat Unilever met zijn hoofdkantoor naar Nederland komt, kan dat nooit gebeuren met dividendbelasting. We hebben dit altijd gezegd, al meer dan tien jaar.”, zegt Polman.

Schrappen dividendbelasting was keiharde eis van Unilever

We hebben heel duidelijk tegen het kabinet gezegd: Als je ooit wilt dat Unilever met zijn hoofdkantoor naar Nederland komt, kan dat nooit gebeuren met dividendbelasting.

Het kabinet besloot vorige maand de dividendbelasting niet af te schaffen. Het deed dat nadat Unilever had besloten het hoofdkantoor niet naar Rotterdam te verhuizen. De Britse aandeelhouders van het Brits-Nederlandse bedrijf zetten een streep door de verhuizingsplannen.

Premier Rutte bestempelde zijn gesprekken met multinationals als Unilever tijdens de slepende discussie over het schrappen van de dividendbelasting altijd als vertrouwelijk, maar Polman is nu heel expliciet over de eisen die Unilever stelde:

Volgens premier Mark Rutte was daarmee een belangrijke testcase voor de maatregel niet goed gegaan. De premier stelde eerder dat de afschaffing van de dividendbelasting niet alleen om Unilever draaide.

We hebben dit altijd gezegd, al meer dan tien jaar. Niet alleen ik, maar andere mensen van Unilever ook.

Alleen als de dividendbelasting zou worden afgeschaft, zou Unilever bereid zijn geweest zijn hoofdkantoor te verplaatsen van Londen naar Rotterdam.

Uiteindelijk bleken Britse aandeelhouders tegen de verhuizing naar Nederland en ging de vestiging van het hoofdkantoor in Rotterdam niet door. Kort daarna kondigde Mark Rutte aan dat de dividendbelasting in stand blijft. Hij zei daarbij dat ,,een belangrijke testcase voor de maatregel niet goed was gegaan, maar bleef erbij dat afschaffing van de dividendbelasting niet alleen om Unilever draaide.

Op de ochtend begin oktober dat Unilever besloot de verhuizing af te blazen heeft Polman naar eigen zeggen een uur gebeld met Rutte. Hij zegt tegen het AD dat het een goed gespek was: Mark was niet boos, niet tegen mij. Mark en ik zijn goede vrienden. Hij was teleurgesteld, net als ik.

Polman verwijt Rutte dan ook niks, maar de oppositie des te meer: Op zich is het goed dat er discussie is. Maar als je een oppositiepartij hebt die zegt wij gaan het meteen weer afschaffen als wij aan de macht komen en je weet dat regeringen in twee seconden kunnen omslaan. Dat helpt niet mee, als je hier in Engeland maar een vrij krappe marge hebt om de verhuizing erdoor te krijgen.

Vrijwel de hele oppositie was fel tegen het schrappen van de dividendbelasting en verwijt Mark Rutte en het kabinet ook de Tweede Kamer niet goed geïnformeerd te hebben over de wijze waarop het besluit in het regeerakkoord is gekomen. In april dit jaar diende de voltallige oppositie minus de SGP een motie van afkeuring in tegen premier Rutte.

Dat gebeurde nadat duidelijk was geworden dat Unilever en minister Wiebes tijdens de kabinetsformatie een belangrijke rol hebben gespeeld bij het besluit om de dividendbelasting af te schaffen. Uit kabinetsstukken bleek dat Wiebes in juni 2017 een persoonlijk gesprek had met Unilever-topman Paul Polman waarin afschaffing van de dividendbelasting ter sprake kwam.

Arjan Meesterburrie 24 november 2018 om 6:13 Mail de redactie Artikel opslaan Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.