Ook Rotterdam en Utrecht gaan boerkaverbod niet handhaven

Ook Rotterdam en Utrecht gaan boerkaverbod niet handhaven
Kabinet: Halsema moet wet volgen | Binnenland
Burgemeester Halsema van Amsterdam zal het boerkaverbod moeten handhaven. Dat heeft staatssecretaris Visser (VVD) gezegd in WNL op Zondag. Gisteren liet Klaas Dijkhoff, VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, zich in dezelfde bewoordingen uit.

Visser zegt dat niemand boven de wet staat. “Ook niet de burgemeester van Amsterdam. Dus zij zal ook de wet moeten handhaven”, benadrukt de staatssecretaris van Defensie.

“Ik denk dat ook heel veel mensen die in Amsterdam komen liever niet de parkeertarieven betalen, maar dat moeten ze wel”, zei Visser. “Het is niet zo dat je zelf kunt shoppen in de wet. Ook in Amsterdam geldt dat we het belangrijk vinden dat als je herkenbaar bent in de klas of het gemeentehuis. Dus niet met een boerka, integraalhelm of bivakmuts.”

Halsema zei vrijdag dat de handhaving van het verbod geen prioriteit heeft, omdat de “schaarse” handhavingsmiddelen en politie-inzet beter voor andere dingen kunnen worden gebruikt. Ze vraagt zich bovendien af of de wet over het boerkaverbod in verhouding staat tot het daadwerkelijke probleem.

"Niemand staat boven de wet. Ook de burgemeester van Amsterdam niet." Dat zei staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) vanochtend in WNL op Zondag. Ze reageerde daarmee op uitspraken van burgemeester Femke Halsema. Die gaf vrijdag te kennen dat haar stad het boerkaverbod niet zal handhaven.

Volgens Visser kun je niet shoppen in de wet en is het belangrijk voor de veiligheid. “Ik denk dat ook heel veel mensen die naar Amsterdam komen denken: Nou, die parkeertarieven hier wil ik niet betalen, maar die moeten ze ook gewoon betalen.” Ook Dijkhoff benadrukte gisteren dat Amsterdam geen aparte status heeft.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

In juni nam de Eerste Kamer een wetsvoorstel aan dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbaar vervoer, op scholen en in overheidsgebouwen verbiedt. Wie daar toch rondloopt met een boerka of integraalhelm kan een boete van honderden euros krijgen.

AMSTERDAM – (AT5) Volgens VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is het niet mogelijk dat Amsterdam het boerkaverbod naast zich neer gaat leggen. Hij reageert daarmee op de uitspraken van burgemeester Halsema, die gisteren zei dat het verbod niet bij Amsterdam past en dat er daarom geen prioriteit aangegeven gaat worden.

Visser gaat niet over invoering en handhaving van het boerkaverbod. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor de inwerkingtreding van de wet. Eerst overlegt ze nog met de sectoren waar het verbod voor moet gaan gelden. Wanneer het ingaat, is nog onduidelijk.

De Eerste Kamer ging deze zomer akkoord met een beperkt boerkaverbod. Dat betekent dat gezichtsbedekkende kleding straks niet meer mag in het openbaar vervoer, het onderwijs en ziekenhuizen. De burgemeester liet gisteravond tijdens een debat weten dat er in Amsterdam niet gehandhaafd gaat worden. 

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.