Ook in Rotterdam staat de handhaving van het boerkaverbod niet hoog op de …

Ook in Rotterdam staat de handhaving van het boerkaverbod niet hoog op de ...
Ook Rotterdam en Utrecht gaan boerkaverbod niet handhaven
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

U deed vrijdag niet eens een beetje uw best om te verhullen dat het niet handhaven van het nikaab- en boerkaverbod in Amsterdam een puur politieke beslissing is.

“Ik denk dat ook heel veel mensen die in Amsterdam komen liever niet de parkeertarieven betalen, maar dat moeten ze wel”, zei Visser. “Het is niet zo dat je zelf kunt shoppen in de wet. Ook in Amsterdam geldt dat we het belangrijk vinden dat als je herkenbaar bent in de klas of het gemeentehuis. Dus niet met een boerka, integraalhelm of bivakmuts.”

U had het kunnen laten bij de mededeling dat inwoners van Amsterdam zich net als inwoners van de rest van het land natuurlijk gewoon aan landelijke wetten moeten houden, maar dat de politie wel moet kiezen en dat er weleens zon pinguin in onderwijs, openbaar vervoer, zorginstellingen en overheidsgebouwen doorheen kan glippen. Net als door rood licht. Het zou een opportunistische verklaring zijn, waar niemand iets tegenin kan brengen.

"Niemand staat boven de wet. Ook de burgemeester van Amsterdam niet." Dat zei staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) vanochtend in WNL op Zondag. Ze reageerde daarmee op uitspraken van burgemeester Femke Halsema. Die gaf vrijdag te kennen dat haar stad het boerkaverbod niet zal handhaven.

Tegen AT5 zei u namelijk, met een licht uitdagende blik: Ik ben niet van plan dat verbod te gaan handhaven. Ik vind dat zo niet bij onze stad passen.

Halsema zei vrijdag op een bijeenkomst dat ze niet wil meewerken aan het verbod. “Je kan ervan op aan dat ik niet zal toestaan dat Amsterdam daar gevolg aan geeft.” Haar woordvoerder nuanceerde dat later wel. Ze zou geen prioriteit willen geven aan de handhaving.

Dit is precies waarom ik heel mijn leven al een pleurishekel aan Amsterdam in het algemeen en links Amsterdam in het bijzonder heb. Het heeft helemaal niks met Ajax en Feyenoord te ma…

…ken. Het gaat om die stuitende arrogantie. Den Haag (lees: de hele Nederlandse bevolking) mag wel 2,8 miljard euro per jaar overmaken op de bankrekening van de gemeente Amsterdam, maar we moeten natuurlijk niet gaan denken dat Amsterdam zich dan ook aan Haagse regeltjes zoals wetten gaat houden. Dat maakt Amsterdam lekker helemaal zelf wel uit.

Halsema zei vrijdag dat de handhaving van het verbod geen prioriteit heeft, omdat de “schaarse” handhavingsmiddelen en politie-inzet beter voor andere dingen kunnen worden gebruikt. Ze vraagt zich bovendien af of de wet over het boerkaverbod in verhouding staat tot het daadwerkelijke probleem.

Met Paul Rosenmöller een lijsttrekker van naam voor de Eerste Kamer gekandideerd. De man die de moordpartijen van de Rode Khmer in Cambodja ontkende en juist een steunbetuiging aan Pol Pot (verantwoor…

…delijk voor twee miljoen doden…) stuurde. Die stelde dat Nederland van Mao (verantwoordelijk voor minimaal veertig miljoen doden…) onzettend veel kan leren. Wat hij in de praktijk heeft gebracht in China – dat is gewoon een voorbeeld.

De Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) is  “verbijsterd” over het Nationaal Preventieakkoord, dat vrijdagmiddag wordt gepresenteerd. “De maatregelen die voorliggen zijn irrationeel, betuttelend en…

Burgemeester Halsema gaat boerkaverbod niet handhaven: Past niet bij Amsterdam

En op twee Farah Karimi. De net teruggetreden directeur van Oxfam Novib, die al in 2012 op de hoogte was van door Oxfam betaalde seksfeesten met minderjarige prostituees, maar dat grotendeels onder de pet hield. Waarbij we prostituees moeten lezen als: slachtoffertjes van aardbevingen op Haïti die alles kwijt waren en in ruil voor een paar dollars hun benen wel wilden spreiden voor de hulpverleners van Oxfam Novib.

Arjan Bos, voorzitter circuit Zandvoort en oud-coureur Jan Lammers over de laatste race vh seizoen van Max Verstappen en de vraag waar de Formule 1 in Nederland zou moeten worden gereden. Zandvoort of Assen?

Maar die hebben dan ook geen campagnestrateeg als Wijnand Duyvendak in huis. In de ogen van Pol Pot en Mao zal dat misschien een kleine krabbelaar zijn, maar naar Nederlandse maatstaven een volbloed strijder. Veroordeeld voor een inbraak in een mil…

Arjan Bos, voorzitter circuit Zandvoort en oud-coureur Jan Lammers over de laatste race vh seizoen van Max Verstappen en de vraag waar de Formule 1 in Nederland zou moeten worden gereden. Zandvoort of Assen?

…itair complex in Dubbeldam, betrokken bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken en RaRa-verdachte, het zijn credentials waarmee je bij GroenLinks kunt aankomen.

Halsema zei eerder op een discussieavond dat zij ‘geen gevolg ging geven’ aan het boerkaverbod. Het verbod op gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs, het openbaar vervoer, overheidsgebouwen en zorginstellingen gaat vanaf 1 juli volgend jaar in. In juni stemde de eerste kamer in met het verbod. Op straat is het dragen van dit soort kleding nog wel toegestaan.

Ton F. van Dijk: Als Halsema gewetensbezwaren heeft moet ze opstappen

Het is nog maar tien jaar geleden dat NRC Handelsblad een brief publiceerde van de voormalige directeur-generaal van het ministerie van Economische Zaken George Verberg. Daarin beschuldigde de topambtenaar Duyvendak ervan dat hij zou hebben aangezet tot het terroriseren van zijn gezin. Verberg doelde op nachtelijke telefonische bedreigingen en het feit dat er brandende lappen door zijn brievenbus waren gestopt. Wat was namelijk het geval? Duyvendak had in het links-radicale tijdschrift Bluf! het adres en de vakantiedata van Verberg gepubliceerd. De kop boven het artikel waarin dat gebeurde luidde Inbreken kan iedereen en de lezers werden nadrukkelijk opgeroepen om Verberg (en nog vijf andere ambtenaren) thuis op te zoeken.

“Ik vind dat zó niet bij onze stad passen”, zegt Halsema. “En ook eerlijkheidshalve: bij onze schaarse handhaving en de schaarse inzet van de politie denk ik dat we belangrijkere zaken hebben. En daarbij denk ik ook dat het, gemeten naar de omvang van het probleem, de wet een beetje erg groot en zwaar is zullen we maar zeggen.”

Zoiets zou ik in een van de volgende nummers van The Post Offline eens met het adres van Sybren Kooistra (of een willekeurige andere onderknuppel uit jullie partijkader) moeten doen.