Rotterdam: Handhaven boerkaverbod geen prioriteit

Rotterdam: Handhaven boerkaverbod geen prioriteit
Ook Rotterdam en Utrecht gaan boerkaverbod niet handhaven
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

"Niemand staat boven de wet. Ook de burgemeester van Amsterdam niet." Dat zei staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) vanochtend in WNL op Zondag. Ze reageerde daarmee op uitspraken van burgemeester Femke Halsema. Die gaf vrijdag te kennen dat haar stad het boerkaverbod niet zal handhaven.

Het is nog maar tien jaar geleden dat NRC Handelsblad een brief publiceerde van de voormalige directeur-generaal van het ministerie van Economische Zaken George Verberg. Daarin beschuldigde de topambtenaar Duyvendak ervan dat hij zou hebben aangezet tot het terroriseren van zijn gezin. Verberg doelde op nachtelijke telefonische bedreigingen en het feit dat er brandende lappen door zijn brievenbus waren gestopt. Wat was namelijk het geval? Duyvendak had in het links-radicale tijdschrift Bluf! het adres en de vakantiedata van Verberg gepubliceerd. De kop boven het artikel waarin dat gebeurde luidde Inbreken kan iedereen en de lezers werden nadrukkelijk opgeroepen om Verberg (en nog vijf andere ambtenaren) thuis op te zoeken.

“Ik denk dat ook heel veel mensen die in Amsterdam komen liever niet de parkeertarieven betalen, maar dat moeten ze wel”, zei Visser. “Het is niet zo dat je zelf kunt shoppen in de wet. Ook in Amsterdam geldt dat we het belangrijk vinden dat als je herkenbaar bent in de klas of het gemeentehuis. Dus niet met een boerka, integraalhelm of bivakmuts.”

Boerkaverbod Staatssecretaris: Ook Amsterdam moet boerkaverbod handhaven

Halsema¬†zei vrijdag op een bijeenkomst¬†dat ze niet wil meewerken aan het verbod. “Je kan ervan op aan dat ik niet zal toestaan dat Amsterdam daar gevolg aan geeft.” Haar woordvoerder nuanceerde dat later wel. Ze zou geen prioriteit willen geven aan de handhaving.

De Eerste Kamer stemde in juni in met een wetsvoorstel dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding verbiedt in onderwijs- en zorginstellingen, overheidsgebouwen en in het openbaar vervoer. Wie zich niet aan het verbod houdt, riskeert een boete van 410 euro.

Volgens Visser kun je niet shoppen in de wet en is het belangrijk voor de veiligheid. “Ik denk dat ook heel veel mensen die naar Amsterdam komen denken: Nou, die parkeertarieven hier wil ik niet betalen, maar die moeten ze ook gewoon betalen.” Ook Dijkhoff benadrukte gisteren dat Amsterdam geen aparte status heeft.

Minister Kajsa Ollongren, die verantwoordelijk is voor het invoeren van het boerkaverbod, heeft nog geen ingangsdatum bepaald.