Rookverbod Rotterdam gaat vooralsnog niet door

Rookverbod Rotterdam gaat vooralsnog niet door
Rotterdams rookverbod laat nog even op zich wachten
Er komt vooralsnog geen rookverbod bij ziekenhuizen en scholen in Rotterdam. Wethouder Sven de Langen ziet te weinig wettelijke mogelijkheden om te handhaven.

Het ziekenhuis Erasmus MC, de Hogeschool Rotterdam en het Erasmiaans Gymnasium lieten in augustus weten zon rookverbod rond hun panden bij de Wytemaweg te willen instellen.

Het onlangs gelanceerde Grote Nationale Preventieakkoord schrijft voor dat vanaf schoolterreinen, kinderboerderijen, kinderopvanglocaties, 75 procent van de speeltuinen en 2500 sportclubs in 2020 rookvrij moeten zijn. Ziekenhuizen moeten uiterlijk in 2025 rookvrij zijn, maar in hoeverre dat ook de buitenruimte betreft is onduidelijk.

De Langen (CDA, Volksgezondheid) onderzocht de mogelijkheden om zon verbod op te nemen in de plaatselijke verordening van de gemeente.

Hij wil wel mensen oproepen om in de directe omgeving van instellingen waar kinderen en patiënten verblijven niet te roken. “Voor de deur van De Rotterdam, het grote pand van onze gemeente, staan ook mensen met een sigaret. Daar moeten we ook maar eens naar kijken.”

Vanwege het ontbreken van een wettelijke grond ziet hij meer in een moreel appèl. “Dan kan, bijvoorbeeld via banners, een beroep op mensen worden gedaan om niet te roken.”

Binnenland Voorlopig geen rookverbod in Rotterdam. Redactie 26 november 2018 – 12:59 Wethouder Sven de Langen van Volksgezondheid in Rotterdam ziet geen wettelijke mogelijkheden om roken bij scholen en ziekenhuizen per direct aan banden te leggen.

Hij wil wel mensen oproepen om in de directe omgeving van instellingen waar kinderen en patiënten verblijven niet te roken. “Voor de deur van De Rotterdam, het grote pand van onze gemeente, staan ook mensen met een sigaret. Daar moeten we ook maar eens naar kijken”, zegt hij tegen RTV Rijnmond.

Daarom ziet De Langen meer in een moreel appèl. “Dan kan, bijvoorbeeld via banners, een beroep op mensen worden gedaan om niet te roken.”

In het Nationaal Preventieakkoord dat vorige week werd gelanceerd, staat dat vanaf 2020 schoolterreinen, kinderboerderijen, kinderopvanglocaties, 75 procent van de speeltuinen en 2500 sportclubs rookvrij moeten zijn. Ook moeten ziekenhuizen uiterlijk in 2025 rookvrij zijn, maar in hoeverre dat ook de buitenruimte betreft is onduidelijk.

Er komt nog geen rookverbod bij ziekenhuizen en scholen in Rotterdam. Wel wil wethouder Sven de Langen mensen oproepen om in de directe omgeving van instellingen waar kinderen en patiënten verblijven niet te roken.

"We hadden, zoals in Groningen, een rookverbod kunnen instellen. Maar wettelijk zijn er nog te weinig mogelijkheden om zon verbod te handhaven, legt De Langen uit. Overigens verwacht ik dat binnen vijf jaar een verbod wel uitvoerbaar is.

Het Erasmus MC, de Hogeschool Rotterdam en het Erasmiaans Gymnasium lieten in augustus weten zon rookverbod graag rondom hun panden bij de Wytemaweg te willen instellen. De Langen onderzocht vervolgens de mogelijkheden om een verbod op te nemen in de plaatselijke verordening (APV) van de gemeente.

Ik heb uit meerdere hoeken zon verzoek gehad, vertelt de wethouder. Maar vooralsnog zie ik – door het ontbreken van de wettelijke grond – nu meer in een moreel appèl. Daarbij kan, bijvoorbeeld via banners, een beroep op mensen worden gedaan om niet te roken.

De Langen kijkt overigens verder dan alleen ziekenhuizen en scholen. Voor de deur van De Rotterdam, het grote pand van onze gemeente, staan ook mensen met een sigaret. Daar moeten we ook maar eens naar kijken.

De KuipAls sportwethouder is De Langen blij dat bij amateurclubs al wordt aangedrongen om niet te roken. Ook het paffen voor de ingang van het Topsportcentrum is hem een doorn in het oog. Ligt de volgende stap 300 meter verder in de Kuip? Het is altijd goed om ambitie te hebben, besluit de wethouder lachend.Lees ook: Roken rond ziekenhuis is niet meer van deze tijd