Geen groei luchthavens Eindhoven en Rotterdam | Financieel | Telegraaf.nl – Telegraaf.nl

\Geen groei luchthavens Eindhoven en Rotterdam\ | Financieel | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Kamer steunt voorstel D66 en ChristenUnie voor groeistop Rotterdam The Hague Airport
D66 en ChristenUnie willen niet dat de luchthavens van Eindhoven en Rotterdam voorlopig nog verder gaan groeien. Er is volgens de beide regeringspartijen geen draagvlak onder de bewoners voor verdere groei van de vliegvelden.

Er is een time-out nodig in het belang van bewoners en klimaat, aldus D66. Pas na de herinrichting van het luchtruim – gepland voor 2023 – kan een nieuwe afweging worden gemaakt, zegt Jan Paternotte (D66). Dat wil niet zeggen dat groei dan wenselijk is.

Christophe van der Maat, gedeputeerde mobiliteit bij de provincie Noord-Brabant, noemt een voorlopige stop op de groei van Eindhoven Airport “onbespreekbaar” en “Haagse verkiezingsretoriek”. “De Commissie Van Geel is bezig met een zorgvuldig advies over de toekomst van Eindhoven, dat is halverwege april klaar. Daarna bepalen we pas ons standpunt, samen met alle partijen en belanghebbenden in Brabant. Het is onzorgvuldig als de Tweede Kamer deze weg nu doorkruist.”

Het is belangrijk na te denken in hoeverre groei van de luchtvaart nog bij onze toekomst past, verklaart Eppo Bruins van de ChristenUnie, die wijst op de milieu- en geluidsoverlast voor bewoners. Pas daarna kun je weer beslissen over deze luchthavens.

Kabinet en parlement zijn ook nog steeds bezig met de geplande uitbreiding van Lelystad Airport. Het doel van de geplande uitbreiding is vooral het overnemen van vakantievluchten van Schiphol, dat tegen zijn maximaal aantal vluchten aanzit. Minister Van Nieuwenhuizen hoopt Lelystad Airport per 2020 in bedrijf te hebben.

ChristenUnie en D66 kwamen al eerder in het geweer tegen vliegveld Lelystad. Daar is volgens hen alleen plaats voor de overname van vakantievluchten van Schiphol, een standpunt dat overigens ook gedeeld wordt door het CDA.

Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport willen allebei uitbreiden, maar D66 en ChristenUnie wijzen erop dat er nu al veel overlast is voor omwonenden. “Wij willen voorlopig een time-out”, zegt D66-Kamerlid Paternotte. “De groeiplannen moeten in de ijskast”, meent Kamerlid Bruins van de ChristenUnie.

Eindhoven en Rotterdam willen juist graag groeien. In 2020 bereikt Eindhoven het maximaal toegestane aantal vluchten (43.000 per jaar). Steeds meer omwonenden zeggen ernstige hinder te ondervinden van de luchthaven, bleek uit een recent onderzoek van de GGD.

De omwonenden moeten wat Bruins betreft centraal komen te staan. “In de regio is geen draagvlak voor groei.” Paternotte vindt dat er eerst goed gekeken moet worden of de luchtvaart op de regionale luchthavens stiller en schoner kan. “Over een aantal jaren kunnen we dan weer verder kijken.”

Rotterdam The Hague Airport, zoals het officieel heet, telt zon 50.000 vliegbewegingen per jaar. Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad is tegen verdere groei, vanwege de overlast voor bewoners.

De twee luchthavens maken onderdeel uit van de Schiphol Group. Zowel Eindhoven als Rotterdam kreeg vorig jaar meer passagiers te verwerken. Eindhoven kende een groei van 9 procent naar 6,2 miljoen reizigers. Van Rotterdam maakten in 2018 circa 1,9 miljoen reizigers gebruik. Dat was een stijging van 10 procent op jaarbasis.

Binnen de coalitie heeft het CDA begrip voor het pleidooi van D66 en ChristenUnie. “We staan positief tegenover het idee van een time-out”, zegt Kamerlid Amhaouch. Ook de oppositiepartijen SP, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus en SGP steunen de voorlopige groeistop.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) werkt aan een nieuwe luchtvaartnota. Daarin geeft zij aan hoe de luchtvaart zich in de periode 2020 tot 2050 kan ontwikkelen.

15:09Paniek om ramp-Boeing steeds groter11 mrt.Dit moeten de Turken uitzieken11 mrt.Nieuwe vliegtuigramp: Wat gaat Boeing nu doen?08 mrt.Belastingaangiften breken nu al recordsElke ochtend het laatste financiële nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het aantal vluchten vanaf de regionale luchthavens Rotterdam en Eindhoven voorlopig niet mag groeien. De Kamer steunt daarmee een pleidooi van de regeringspartijen D66 en ChristenUnie voor een groeistop.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.