Zo stemde Rotterdam bij de Provinciale Statenverkiezingen – indebuurt Rotterdam – indebuurt

Zo stemde Rotterdam bij de Provinciale Statenverkiezingen - indebuurt Rotterdam - indebuurt
Stembussen gesloten, FVD en GroenLinks winnen in Zuid-Holland
We sluiten dit liveblog af, en gaan de rest van de avond verder in ons uitslagenblog. Kijk je liever live naar de uitslagenavond in Arnhem, bekijk dan hier de livestream.

Een brandgeur zorgde vanmiddag voor lichte paniek in het gemeentehuis van Staphorst, schrijft RTV Oost. Ambtenaren besloten daarom het pand waar gestemd werd te ontruimen.

Bekijk hier de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen 2019

De brandgeur kwam uit het deel van het pand waar de politie zit en na de ontruiming werd de oorzaak opgespoord: een agent was een tosti aan het maken en vervolgens vertrokken. Uiteindelijk kon er nadat de brandweer de ruimte had geventileerd weer gestemd worden.

#PS19: hogere opkomst dan 4 jaar geleden, en koning stemt niet in stembureau

“Voor premier Rutte en zijn coalitie staat de regeerbaarheid van het land op het spel”, zei politiek verslaggever Ron Fresen net in het Achtuurjournaal. “Zij hopen dat ze het verwachte verlies kunnen beperken. De VVD verloor vorige keer al veel zetels. Het CDA zegt wij doen het in de provincies eigenlijk altijd goed. D66 denkt te profiteren van feit dat ze de klimaatdiscussie naar zich toe konden trekken en de ChristenUnie staat al maanden niet op verlies.”

Fresen denkt dat Groenlinks met deze verkiezingen een stok tussen de deur bij het kabinet-Rutte probeert te krijgen. “En Forum voor Democratie wil eerder een stormram tegen het kabinet zijn. De vraag is: worden zij de grote winnaar vanavond?”

Burgemeester Ter Heegde van Gooise Meren heeft met verkiezingen een gewoonte: inwoners van de plaats naar het stemlokaal brengen, op de fiets. Vandaag sprong Ebrima Bojang achterop. De Gambiaan is sinds anderhalve week officieel Nederlander, en mocht dus voor de eerste keer stemmen, schrijft NH Nieuws. “De burgemeester fietst heel goed, echt”, zei hij.

In zijn geboorteland gaat stemmen er anders aan toe dan hier. “In Gambia moesten we de hele dag in de rij staan om te kunnen stemmen. Daarnaast heb je hier een groot papier met alle namen. In Gambia hebben de kandidaten een eigen doosje waar je je stem in moet doen.”

Wie zijn of haar stem nog uit wil brengen moet inmiddels opschieten. De stemlokalen zijn nog tot 21.00 uur open. Vervolgens komt Ipsos met exitpolls in de volgorde:

Rond 19.45 uur was de landelijke opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen 46 procent. Dat is 4 procentpunt meer dan in 2015. Toen ging er in totaal 48 procent van de stemgerechtigde bevolking naar de stembus.

In drie stembureaus in in de gemeente Vlissingen zijn er vandaag verkeerde stembiljetten opgedoken. Deze waren niet voor Zeeland, maar voor de provincie Zuid-Holland bedoeld. De stemmen die vandaag op een verkeerd biljet zijn ingediend worden ongeldig verklaard, heeft de Kiesraad van de gemeente Vlissingen bekendgemaakt.

Het ging om één verkeerd pak uit Zuid-Holland, meldt Omroep Zeeland. De fout werd om 11.00 uur ontdekt toen een mevrouw die wilde gaan stemmen zich hardop afvroeg welke partij Jezus Leeft was. Die partij doet niet mee in Zeeland.

Stemmen zonder stembiljet kan niet, en daarom waren in Nijmegen lokaal vanavond wat problemen. In wijkcentrum Titus Brandsma waren de stembiljetten rond 18.30 uur namelijk op. Er was een nieuwe voorraad besteld bij de gemeente Nijmegen, maar die was toen nog niet geleverd.

Stemmers werden daarom tijdelijk doorgestuurd naar een andere locatie, schrijft Omroep Gelderland. Daar ontstond al snel een flinke rij. Uiteindelijk werden er rond 19.00 uur weer stembiljetten in het wijkcentrum geleverd, en waren de problemen weer opgelost.

Tijdens het NOS-verkiezingsdebat kreeg premier Mark Rutte gisteren een blackout. “Caroliene, ik ben het even kwijt. Help!”, riep hij grappend naar zijn politiek assistente in het publiek. Ze wordt vandaag met open armen ontvangen bij de VVD:

De NOS bezocht een stembureau in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Hoe gaan de mensen om met de tramaanslag van afgelopen maandag en heeft dat nog invloed op hun stem?

Op Bonaire is de opkomst goed, ziet correspondent Dick Drayer. Daar wordt zowel voor de Eilandsraad als voor het kiescollege gestemd. De kiescolleges in Caribisch Nederland zijn organen die samen met de Provinciale Staten in Nederland mogen stemmen voor de Eerste Kamer.

De opkomst van kiesgerechtigden staat inmiddels op 33 procent. Dat is 2 procentpunt hoger dan in 2015, meldt Ipsos.

Meer dan 13 miljoen mensen mogen dit jaar stemmen bij de Staten- en waterschapsverkiezingen. De stembureaus sluiten om 21.00 uur.

De stemmen worden geteld in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek In de gemeente Utrecht is GroenLinks veruit de grootste partij geworden voor de Provinciale Staten met 27,8% van de stemmen. D66 eindigt op 14,5% en de VVD op 12,6. De grote winnaar in de provincie, Forum voor Democratie, kreeg 6,8% van de stemmen in de stad en daarmee de zesde partij. In de gemeente Utrecht is GroenLinks veruit de grootste partij geworden voor de Provinciale Staten met 27,8% van de stemmen. D66 eindigt op 14,5% en de VVD op 12,6. De grote winnaar in de provincie, Forum voor Democratie, kreeg 6,8% van de stemmen in de stad en daarmee de zesde partij.

In de provincie is de nieuwkomer Forum voor Democratie de grote winnaar. Het is volgens de voorlopige uitslagen de derde partij in de provincie Utrecht en zou uitkomen op 6 zetels. GroenLinks verdubbelt in de provincie naar 8 zetels en zou samen met VVD (ook 8) nu de grootste partij worden. D66 levert in en gaat naar 5 (in 2015 nog 9).

De overige partijen in de provincie staan in de voorlopige uitslagen op: CDA – 5, PvdA – 4, ChristenUnie – 3, Partij voor de Dieren – 2, SGP – 2, SP – 2, PVV – 2, 50Plus – 1 en DENK – 1.

In de stad Utrecht werd het meest gekozen voor GroenLinks: de partij behaalde daar 27,8% van de stemmen voor de Provinciale Staten – bijna het dubbele van vier jaar geleden, toen was dat 14,6%. In de stad is de tussenstand van de voorlopige uitslag voor de Provinciale Staten als volgt:

GL: 27,66% D66: 14,48% VVD: 12,38% PvdA: 7,97% FvD: 6,78% PVDD: 6,74% CDA: 5,04% DENK: 4,27% CU: 4,10% PVV: 3,88% SP: 3,54% 50PLUS: 1,41% U26: 0,81% SGP: 0,36%

De opkomst in de stad Utrecht voor de verkiezingen voor Provinciale Staten is fors hoger dan vier jaar geleden. De voorlopige opkomst in de gemeente Utrecht voor de Provinciale Staten Utrecht is 60,7% (vorig jaar aan het eind van de verkiezingsdag was dat 48,8 procent). Van de vier grote steden in Nederland is de opkomst het hoogst in Utrecht. De voorlopige opkomst in de stad voor Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden is 53,6%.

Tussenstand voorlopige uitslag #PS2019 voor gem. Utrecht: VVD: 12,38% D66: 14,48% CDA: 5,04% PvdA: 7,97% PVV: 3,88% SP: 3,54% GL: 27,66% CU: 4,10% PVDD: 6,74% SGP: 0,36% 50PLUS: 1,41% DENK: 4,27% U26: 0,81% FvD: 6,78% pic.twitter.com/ANcFYGMQCd

Voor het waterschap Stichtse Rijnlanden wordt donderdag om 16.00 uur de voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen bekendgemaakt. Maandag 25 maart om 10.00 uur wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt.

Mooi voorbeeld dat duidelijk aangeeft dat de verhoudingen in de stad nogal afwijken van die hier op Duic. Hier kan groen links en met name Lot weinig goed doen, maar uiteindelijk waarderen de mensen op straat en in het stemhokje groen links gelukkig wel.

Landelijk is de partij klimaatverandering ontkent en migranten verafschuwd de grootste geworden, dan komen we er in Utrecht nog goed van af. “De zure regen was ook een hoax …” (verkiezingsuitspraak Baudet).

Je zou toch verwachten dat na alle ellende die d66 en gl in de stad veroorzaken ze hier wel op afgerekend zouden worden.

Brhhhh,,groenlinks de grootste,,,dat komt door wereldvreemde studenten,,,die laten zich van alles wijsmaken,,,de ene keer d66 het grootst,,nu groenlinks Daar zijn de echte utrechters niet blij mee

Nu landelijk de FvD en de PVV ca 22% van de stemmen hebben gehaald, 1 op de 5 Nederlanders, maak ik mij zorgen. Ik ben een van de zgn ‘verdunners(Baudet) omdat mijn voorouders in 1795 uit Duitsland naar Nederland emigreerden. Moet ik nu mijn koffers pakken?

Ja, dat is het noodlot van onze stad. De stad wordt geregeerd door partijen die gekozen worden door passanten die een jaar of vijf hier rondlopen en daarna weer verdwijnen.

@ 030 Inderdaad, ik vraag me af of die studenten, als ze zelf een huishouden runnen en overal voor moeten dokken en al die maatregelen zelf gaan voelen, of ze dan nog op GL of dergelijke “progressieve” partijen zullen stemmen. Vooral als een ander ervoor mag dokken, dan willen ze de wereld wel verbeteren, of het nu realistisch is of niet. En of ze erg op de hoogte zijn van de verrichtingen van hun favoriete partijen is ook maar de vraag (o.a. financien rond de uithoflijn).

Helemaal met 030 eens. Utrecht begint helaas te veel om Adam te lijken. Daar zie je ook dat al dat import GL stemt. Je zou denken dat de student een beetje verstand had. Het tegendeel is waar!!

@030, wat zijn volgens jou dan “echte Utrechters”? Ik woon in Utrecht, werk in Utrecht, betaal hier veel belasting en mijn kinderen zijn hier geboren. Ook al ben zelf niet in Utrecht geboren, toch voel ik mij hier thuis en verbonden met de stad. Ben ik dan geen “echte Utrechter omdat ik progressief stem en niet alleen maar zeur hoe vroeger alles beter was? Ik ken heel wat “echte Utrechters” die geven om deze stad en GL stemmen.

Waarom worden we in Utrecht geregeerd door studenten die hier passeren, waarom stemmen de echte Utrechters niet op een fatsoenlijke partij die zich de echte problemen behartigen en ons niet op kosten jagen door de groene gekte.

@Herman: De GL stemmers zijn waarschijnlijk mensen die de lokale/regionale politiek niets interesseert en gemakshalve hetzelfde stemmen als landelijk. Jammer dat er zoveel in Utrecht wonen…

Ik ben een echte Utrechter en wel redelijk tevreden met het functioneren van het bestuur. Als we er van uitgaan dat van ellende sprake is wanneer dat bij meerderheid zo ervaren wordt: Welke ellende voorzaken GL en D’66 onze stad? Ik vermoed dat de antwoorden door een minderheid als zodanig worden ervaren. En wat is een echter Utrechter? Als we naar de uitslag van de verkiezingen kijken dan is de gemiddelde Utrechter links progressief. Utrecht is sowieso al honderden jaren een echter studentenstad. Dat kun je vervelend of onwenselijk vinden maar het is zoals het is.

Die term ben ik vaker tegengekomen, “echte Utrechters”. Bekt lekker, maak je makkelijk vrienden mee. Wie is er nou tegen “echte Utrechters”? Maar wat dan die “echte Utrechters” zijn, blijft meestal gissen. Moet je er geboren zijn? Er werken? Er een koophuis hebben? Een minimumbedrag aan gemeentelijke belasting betalen? Wanneer krijg je het recht om jezelf “echte Utrechter” te noemen? En waar moeten “echte Utrechters” dan volgens u op stemmen? Ik heb de eerste twee decennia van mijn leven gewoond in deze mooie stad gewoond, maar ben inmiddels verhuisd. Ben ik mijn status als “echte Utrechter” meteen bij vertrek verloren, of is er een transitieperiode? Wanneer verloopt die?

De spijker op zijn kop. Klaver scoort met zijn uitstraling en zijn klimaatagenda. Helaas wordt vervolgens bij locale en provinciale verkiezingen kritiekloos op zijn partij gestemd zonder na te denken over hoe de agendas waar het bij deze verkiezingen om draait er nu eigenlijk uitzien.

D66 wordt weer eens afgestraft voor het nemen van verantwoordelijkheid door regeringsdeelname…. En dan massaal vluchten naar een partij die nooit dingen gedaan krijgt, omdat ze enkel deel willen nemen in een enkel links kabinet…. Populisme bestaat helaas niet alleen bij de conservatieve politieke vleugel, maar ook bij de progressieve vleugel. NB Ik ben dan wel weer blij dat m’n stad Utrecht een progressieve meerderheid kent, ook na de aanslag op het 24 oktoberplein

Duidelijk dat het groene extremisme en populisme in Utrecht gewonnen hebben. Benieuwd wat de groene partijen gaat doen wanneer de persoonlijke uitstoot van CO2 verminderd moet worden. Gecontroleerde bevolkingsgroei en eugenetica? Heel eng.

Het blijkt dat de FvD aanhang op dit medium niet zo gediend is van democratie, getuige hun uitspraken. Stem je iets anders dan hun lief is, dan ben je ineens geen echte Utrechter meer. Uitspraken als alleen studenten stemmen op Groen Links zijn nergens op gebaseerd, daarnaast zijn die studenten ook gewoon inwoner van de stad en blijven ze vaak de rest van hun leven in de stad wonen. bedenk dan ook nog eens dat de economie van de stad Utrecht voor een zeer groot deel op hogescholen en Uni draaien (en dus heel veel mensen direct en indirect er hun baan aan te danken hebben) en dat een groot deel van veel voorzieningen er zonder Uni niet waren geweest. Een uni die er al honderden jaren zit trouwens. Dus als er iets echt Utrechts is, dan is het de uni wel.

Misschien staan zij er niet bij stil, maar is de meerderheid van inwoners gewoon voor het beleid van Groen Links, beter dan het FvD die helemaal geen provinciaal beleid hebben. Het waren ten slotte provinciale statenverkiezingen.

Misschien wonen er gewoon meer hoger opgeleiden in Utrecht die doorhebben dat de FvD helemaal geen provinciaal programma heeft en het dus een weggooide stem zou zijn? Of hoger opgeleiden die doorhebben, doordat FvD en PVV niet willen samenwerken met de regeringspartijen, er alleen maar samenwerking op links mogelijk is en FvD als proteststem tegen de VVD sowieso niet gaat werken? Wie zou het zeggen.

Ik ben geboren getogen Utrechter. En ik woon er mijn hele leven (nu al 47 jaar). En ik heb D66 gestemd.

Oh nee, ik ben ook geen échte Utrechter. Mijn beide ouders mogen dan wel in Utrecht geboren zijn, maar ik heb onder mijn grootouders 1 opa, die niet in Utrecht geboren is. Toch geen echte dus. Dus dat verklaart dit afwijkende stemgedrag dus. Zie je nou wel…

Applaus voor de opkomst van de Utrechters. Op mijn eigen stembureau liep de rij tot buiten aan de straat. Dit blijkt dus op heel veel andere stembureau’s ook zo te zijn. Ben trots op mijn stadsgenoten die de democratie serieus nemen, hoogste opkomst!

NB. De reacties lezende, Yo slaat de spijker op z’n kop. Kijk naar de demografische samenstelling van de stad en de uitslag kan je beter interpreteren dan de valse tegenstellingen als ‘echte utrechters’ vs ‘passanten’. Ik ben zelf trouwens ‘echte utrechter’ EN heb gestudeerd, dus wat dan?

Geboren, getogen en (ondanks dat ik er een paar keer weg geweest ben) nu al in totaal meer dan ca. 50 jaar Utrechter. Het is onjuist dat alleen studenten en jongeren in Utrecht stemmen op progressieve partijen. Ik ben erg blij dat ik dat de stad waarin ik opgegroeid ben en nu in leef zon verkiezingsuitslag heeft. Daarmee onderscheiden we ons gelukkig van de zorgelijke landelijke trend. Dat geeft hoop !

Voor de reaguurders die het nodig vinden om stemmers die niet aan hun wereldbeeld voldoen meteen weg te zetten als ‘nep utrechters’. Laat de uil van minerva haar vleugels voor u spreiden en u verwittigen dat er heel veel geboren en getogen Utrechters waaronder ikzelf op Groenlinks stemmen.

In de geest van de ‘echte’ Utrechter snij ik liever een deel van mijn mantel der liefde af zoals Sint Maarten en eer ik zo het wapen van Utrecht.

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).