Rotterdam stelt vuurwerkverbod in voor risicowijken – NRC

Rotterdam stelt vuurwerkverbod in voor risicowijken - NRC
Rotterdam voert vuurwerkverbod in voor risicowijken tijdens jaarwisseling
Om de veiligheid te vergroten, komt er in bepaalde stadsdelen een vuurwerkverbod. In welke wijken dat is, wordt later bepaald.

Marissa van Loon 21 maart 2019 om 21:31 Op en rond de Erasmusbrug wordt het nieuwe jaar gevierd met het Nationale Vuurwerk. Foto Robin Utrecht/ANP In Rotterdam wordt een lokaal vuurwerkverbod voor risicowijken ingevoerd. Vanaf de komende jaarwisseling mag geen vuurwerk afgestoken worden in stadsdelen waar het eerder uit de hand liep. In rustige wijken mag wel vuurwerk worden afgestoken. Daartoe besloot de gemeenteraad donderdag, meldt ANP.

Er was in de gemeenteraad geen meerderheid voor een algeheel verbod. “Wat wij vooral hebben willen veranderen is om in ieder geval niet nu een heel verbod over de hele stad te leggen, terwijl er ook gewoon een heleboel brave burgers zijn die het leuk vinden om voor de deur wat vuurwerk af te steken”, zegt Nadia Arsueni van D66.

In welke wijken een verbod komt, bepaalt de gemeenteraad op een later moment. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) wilde een totaalverbod, maar daar was de raad niet voor. Rotterdam kende al negentig vuurwerkvrije zones. D66 en VVD, initiatiefnemers van het lokale vuurwerkverbod, meenden dat de zones moeilijk te handhaven zijn omdat het om kleine gebieden gaat. Het vuurwerkverbod gaat alleen gelden in de gebieden waar het met Oud en Nieuw steevast uit de klauwen loopt, aldus VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans, dus niet voor de hele stad.

“Natuurlijk kan je naar Schiedam, naar Barendrecht, naar Ridderkerk als je dat echt wil. We proberen ook die randgemeenten te laten aansluiten. Maar het zal met Rotterdam al een flinke slok op een borrel schelen, want de meeste mensen gaan naar vuurwerkwinkels in de buurt.”

Joost Eerdmans, van Leefbaar Rotterdam, zei tegenover RTV Rijnmond niet te willen dat Rotterdam vooroploopt in het afbreken van de vuurwerktraditie.

Op plekken waar mensen veel overlast hebben van vuurwerk, zoals ziekenhuizen, bejaardentehuizen, dierenasiels en kinderboerderijen, blijft het vuurwerkverbod bestaan. Burgemeester Aboutaleb omschrijft de jaarwisseling als het onveiligste feest van het jaar.

Rotterdam voert vanaf deze jaarwisseling een beperkt vuurwerkverbod in. In stadsdelen waar het afgelopen jaren uit de hand liep, mag geen vuurwerk worden afgestoken. In rustige wijken mag dat wel, heeft de gemeenteraad vanavond besloten.

Bij de afgelopen jaarwisseling vonden 202 incidenten plaats en werden 28 mensen aangehouden. De brandweer rukte 415 keer uit, waar dat in een normale nacht slechts twee keer is. De ambulance werd 102 keer gebeld. Er werd voor 203.844 euro schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie viewBox=”0 0 13 15″ style=”enable-background:new 0 0 13 15;” > Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

VVD, D66, CDA en PVV willen ook een Vuurwerkakkoord sluiten met vuurwerkverkopers, oogartsen en veiligheidsdiensten. Daarin moet worden afgesproken welk vuurwerk nog verkocht mag worden. Gevaarlijk knalvuurwerk moet daarmee worden uitgebannen. Onderzocht wordt nog of omliggende gemeenten als Barendrecht en Schiedam zich willen aansluiten bij het akkoord. 

Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil een algeheel verbod, maar dat vond de raad te ver gaan. Onder aanvoering van de VVD nam de raad een voorstel aan dat rustige wijken uitzondert van het verbod.

Burgemeester Aboutaleb probeert die zorg bij Denk weg te nemen. "Ik ga mij niet verlagen tot rechtsongelijkheid, weest u daar niet bang voor." De gemeenteraad mag uiteindelijk beslissen voor welke wijken er een verbod komt, beloofde Aboutaleb. Nadat de gebiedscommissies hierover een advies hebben gegeven.  

Jaarlijks wordt gekeken in welke delen van de stad de openbare orde is verstoord. Daar wordt dan een verbod ingesteld. “Alleen in die gebieden waar het met Oud en Nieuw steevast uit de klauwen loopt, dus niet voor de hele stad”, zei VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans. “Vuurwerk afsteken is een mooie traditie, ook in Rotterdam. Dat houden we zo in ere.”

Het afgelopen jaar waren er al tientallen vuurwerkvrije zones in Rotterdam. Die bevinden zich meestal rond ziekenhuizen, verzorgingshuizen en kinderboerderijen.