Voorbijganger vindt twee handgranaten bij winkel in Rotterdam – Hartvannederland.nl

Voorbijganger vindt twee handgranaten bij winkel in Rotterdam - Hartvannederland.nl
Handgranaten aan rolluik waterpijpwinkel Rotterdam
De mogelijke handgranaten zijn omstreeks 12.30 uur veilig gesteld door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Na onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek dat het inderdaad om handgranaten ging. In eerste instantie was er nog twijfel of het dummys waren.

Volgens een politiewoordvoerder is het nog te vroeg om te zeggen waar ze vandaan zijn gekomen. De politie hoopt dat camerabeelden meer informatie opleveren.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De Schiedamseweg werd afgezet van de Lage Erfbrug tot de Jan Kruijffstraat. Omstreeks 14.00 uur werd deze weer vrijgegeven. Ook werden er tien woningen uit voorzorg ontruimd.

Het staat op de camerabeelden van de waterpijpwinkel die zijn overhandigd aan de politie voor onderzoek. "Eng idee en zeker als blijkt dat het ook echte handgranaten zijn. Dan is het echt op de mensen gericht", zegt een medewerker van de waterpijpwinkel die de beelden heeft laten zien aan RTV Rijnmond. Hij wil de beelden niet openbaar maken om het onderzoek niet voor de voeten te lopen.

Camerabeelden van granatenlegger bij Rotterdamse waterpijpwinkel

Het is niet de eerste keer zijn dat er een explosief aan een winkel is gevestigd op de Schiedamseweg. Pal tegenover de souvenirwinkel werd in december een explosief gevonden bij de shishalounge Villa Blanca. Deze is vervolgens door de gemeente gesloten.

Een voorbijganger had zaterdagochtend vroeg de handgranaten opgemerkt. Daarna werd de straat deels afgezet en moesten bewoners hun huizen uit. De Explosieven Opruimingsdienst heeft de granaten meegenomen voor sporenonderzoek. De waterpijpwinkel moet vanwege het onderzoek twee weken dichtblijven.

Bij een waterpijpwinkel aan de Rotterdamse Schiedamseweg zijn twee handgranaten aan een rolluik bevestigd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft ze veiliggesteld.

"Afgunst", vermoedt de medewerker over wat er mogelijk aan de hand is. De tijdelijke sluiting kan in het voordeel uitpakken van een concurrent. "Ik zit ook te brainstormen, maar voor mij is het ook nog gissen."

De handgranaten werden rond 09.00 uur gezien door een voorbijganger. De straat werd deels afgezet, tien woningen werden ontruimd en de tram reed niet meer.

De medewerker zit thuis aan de ontbijttafel als zijn vrouw op haar telefoon leest dat er wat aan de hand is aan de Schiedamseweg. "Vijf minuten later word ik gebeld door de politie", vertelt hij. 

De politie hoopt dat camerabeelden meer informatie geven over de daders. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat de handgranaten onderzoeken.

De winkel ligt tegenover Villa Blanca, een shishalounge waar een explosie begin december grote schade aanrichtte. Het waterpijpcafé werd door burgemeester Aboutaleb permanent gesloten.

Naar aanleiding van de overlast door shishalounges en de explosie in december besloot de gemeente de cafés strenger te controleren.