Handgranaten aan rolluik waterpijpwinkel Rotterdam – NOS

Handgranaten aan rolluik waterpijpwinkel Rotterdam - NOS
Camerabeelden van granatenlegger bij Rotterdamse waterpijpwinkel
Bij een waterpijpwinkel aan de Rotterdamse Schiedamseweg zijn twee handgranaten aan een rolluik bevestigd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft ze veiliggesteld.

De handgranaten werden rond 09.00 uur gezien door een voorbijganger. De straat werd deels afgezet, tien woningen werden ontruimd en de tram reed niet meer.

De waterpijpwinkel ligt tegenover Villa Blanca, een shishalounge waar een explosie op 1 december 2018 grote schade veroorzaakte. De shishalounge werd op last van burgemeester Aboutaleb permanent gesloten. Hij kondigde toen ook extra controles aan voor de Schiedamseweg en andere shishalounges waar volgens de gemeente te veel ondernemers bezig zijn met louche praktijken, zoals witwassen.

De politie hoopt dat camerabeelden meer informatie geven over de daders. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat de handgranaten onderzoeken.

Voor waterpijpshop Waterpijpwereld aan de Schiedamseweg in Rotterdam zijn twee handgranaten gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de explosieven veiliggesteld. De winkel gaat naar aanleiding van de vondst minstens twee weken dicht, heeft loco-burgemeester Bert Wijbenga besloten.

De winkel ligt tegenover Villa Blanca, een shishalounge waar een explosie begin december grote schade aanrichtte. Het waterpijpcafé werd door burgemeester Aboutaleb permanent gesloten.

De handgranaten werden zaterdagochtend opgemerkt door een passant en zaten vast aan het rolluik van de winkel. In de shop die ook bekend is onder de naam Souvenirtje en meer worden waterpijpen en souvenirs verkocht. De straat werd deels afgezet en de tram reed niet.

Naar aanleiding van de overlast door shishalounges en de explosie in december besloot de gemeente de cafés strenger te controleren.

Een rode auto parkeert om 04:30 uur voor de deur aan de Schiedamseweg en een man met pet en capuchon op stapt uit en bevestigt iets aan het rolluik. Hij loopt terug, komt terug en legt nog iets neer.

Handgranaten gevonden voor waterpijpwinkel Rdam added by Roel Janssen on 23 maart 2019View all posts by Roel Janssen →

Het staat op de camerabeelden van de waterpijpwinkel die zijn overhandigd aan de politie voor onderzoek. "Eng idee en zeker als blijkt dat het ook echte handgranaten zijn. Dan is het echt op de mensen gericht", zegt een medewerker van de waterpijpwinkel die de beelden heeft laten zien aan RTV Rijnmond. Hij wil de beelden niet openbaar maken om het onderzoek niet voor de voeten te lopen.

Zaterdagochtend rond 9.00 uur viel een voorbijganger op de Schiedamseweg iets op; bij een souvenir- en waterpijpenwinkel zaten twee handgranaten aan het rolluik vast. De politie werd gebeld en was snel in Rotterdam-West. Ook de verkenningseenheid en de EOD volgden en startten een onderzoek. De weg werd tijdelijk, van de Lage Erfbrug tot de Jan Kruifstraat, afgesloten. Ook de tram reed niet meer. Er zijn tien woningen ontruimd, in het gebied tussen de Watergeustraat en de Schans. De EOD heeft de explosieven veilig gesteld en naar het NFI gebracht. Ook worden ze onderzocht op sporen. Rond 14.00 uur is de weg weer vrij gegeven en konden de bewoners terug naar hun huis. De politie is een onderzoek gestart naar de reden van het plaatsen van de granaten bij deze winkel. Uit welke hoek komt dit en waarom bij deze ondernemer? Heeft u informatie die van belang is voor het onderzoek? Bel dan met 0900-8844 of als u lieveranoniem blijft, met 0800-7000. Ook kunt u het tipformulier onderaan invullen.

De medewerker zit thuis aan de ontbijttafel als zijn vrouw op haar telefoon leest dat er wat aan de hand is aan de Schiedamseweg. "Vijf minuten later word ik gebeld door de politie", vertelt hij. 

Rotterdam – Zaterdagochtend belde een voorbijganger de politie omdat er twee handgranaten aan een rolluik van een winkel aan de Schiedamseweg zaten. De verkenningseenheid en de explosieven- en opruimingsdienst (EOD) startten meteen een onderzoek. Tien woningen werden ontruimd. Niemand raakte gewond.

Een voorbijganger had zaterdagochtend vroeg de handgranaten opgemerkt. Daarna werd de straat deels afgezet en moesten bewoners hun huizen uit. De Explosieven Opruimingsdienst heeft de granaten meegenomen voor sporenonderzoek. De waterpijpwinkel moet vanwege het onderzoek twee weken dichtblijven.

"Afgunst", vermoedt de medewerker over wat er mogelijk aan de hand is. De tijdelijke sluiting kan in het voordeel uitpakken van een concurrent. "Ik zit ook te brainstormen, maar voor mij is het ook nog gissen."

Eind vorig jaar ging aan de overkant voor de deur van een shishalounge een explosief af en beschadigde de gevel. Volgens de politie hebben beide incidenten niets met elkaar te maken. 

De politie gaat de beelden mogelijk binnenkort tonen in Bureau Rijnmond, het opsporingsprogramma op TV Rijnmond