Grootschalige havenbeschermingsoefening vindt plaats in Rotterdam – NU.nl

Grootschalige havenbeschermingsoefening vindt plaats in Rotterdam - NU.nl
Beschermingsoefening Rotterdamse haven in volle gang
De Rotterdamse luchtmacht werd voor verschillende scenarios van verhoogde dreiging gesteld. (Foto: ANP)

De Dienst Speciale Interventies (DSI) moest een door terroristen gekaapt schip bevrijden. (Foto: ANP)

Rotterdam – Deze week oefenen de Koninklijke Marine, Koninklijke Luchtmacht, Dienst Speciale Interventies (DSI), de Kustwacht, het Havenbedrijf Rotterdam, Politie eenheid Rotterdam en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond diverse scenarios in de Rotterdamse haven. In verschillende uitdagende scenarios krijgt de Rotterdamse haven te maken met een verhoogde dreiging. Terwijl speciale eenheden van het Korps Mariniers en politie een door terroristen gekaapt schip moeten bevrijden, krijgen marineduikers, vliegers en militairen van de maritieme explosievenopruimingsdienst ieder hun eigen uitdagingen voor de kiezen. Morgen volgt nog een fotoreportage van een andere oefening

Tijdens de Port Defender Rotterdam werd gebruik gemaakt van een helikopter, figuranten en oefenmunitie. (Foto: ANP)

De 3-daagse oefening begon maandag op en rond de Nieuwe Maas en Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland en rond de Wilhelminakade in Rotterdam.

Het doel was om er achter te komen hoe de hulpdiensten dan samenwerken. Ze moesten bijvoorbeeld 130 gegijzelde leerlingen bevrijden en scheepskapingen oplossen. Bij de oefening werd militair materieel gebruikt en nep-munitie. Ook zijn honderden figuranten ingezet. De politie laat weten dat Port Defender een succes was.