Auw! de huurprijzen in Rotterdam zijn weer gestegen – indebuurt Rotterdam – indebuurt

Auw! de huurprijzen in Rotterdam zijn weer gestegen - indebuurt Rotterdam - indebuurt
Verhuurders in Eindhoven gooien prijzen hard omhoog: 10 procent duurder dan vorig jaar
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

In het centrum ben je in Rotterdam het duurst uit, blijkt uit een analyse van woningplatform Pararius. Daar betaal je gemiddeld 16,29 euro per vierkante meter. Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, is er simpelweg te weinig aanbod, waardoor de prijzen van de huurwoningen stijgen.

Volgens de huurbemiddelaar is er een sterke bevolkingsgroei in de gemeenten in de buurt van de grote steden. Daardoor stijgen in die gemeenten de prijzen fors. Zo nam de gemiddelde prijs per vierkante meter in Haarlem toe met 11,2% naar €18,89 en in Almere met 15,2% naar €13,78. In Schiedam stegen de prijzen met 18,3% naar €13,73.

"Er zijn te weinig huurwoningen in de vrije sector. Als het aanbod niet aan de vraag kan voldoen, blijven de prijzen maar stijgen."

In grote steden als Rotterdam, Utrecht en Eindhoven stegen de prijzen harder dan het landelijk gemiddelde, namelijk met ten minste 7,5%. Van de vijf grootste steden stegen de prijzen in Eindhoven het hardst, met 9,7% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018 naar €14,94.

Wonen is nu het goedkoopste in de wijk Prins Alexander, hoewel de prijzen daar wel het snelst stijgen. "Als de prijzen in het centrum van de grote steden te hoog worden, is het logisch dat mensen kijken naar andere mogelijkheden. Het schuift dan op."

Amsterdam (ANP) – De huurprijzen in de vrije sector zijn opnieuw omhooggegaan. In het eerste kwartaal van 2019 zijn de prijzen opnieuw met 4,9% gestegen. Buiten de grote steden gaat het harder dan daarbinnen.

In Prins-Alexander ben je gemiddeld zon 11 euro kwijt per vierkante meter, een groot verschil met het centrum van Rotterdam. Daar betaal je gemiddeld bijna 20 euro voor een vierkante meter. "Het is dus makkelijk voor verhuurders om de prijzen in Alexander te verhogen", aldus De Groot. 

Dat meldt verhuurbemiddelaar Pararius. De stijging begin dit jaar is dezelfde als in het vierde kwartaal van 2018. Nieuwe huurders betalen nu gemiddeld €16,33 per vierkante meter.

Vooral in plaatsen rondom de grote steden ziet Pararius de prijzen in de vrije sector alsmaar hoger worden.

In Schiedam stegen de prijzen bijvoorbeeld met ruim 11 procent. De huurprijs ligt daar nog wel onder de 14 euro euro per vierkante meter.

Niet overal wordt wonen duurder. In Rotterdam-IJsselmonde is een lichte daling te zien. In Dordrecht was een daling van bijna 3 procent te zien. Daar dalen de prijzen al wat langer.