Honderden agenten minder in Rotterdam – RTV Rijnmond

Honderden agenten minder in Rotterdam - RTV Rijnmond
Aboutaleb grijpt in vanwege agententekort: minder politie bij voetbalwedstrijden
Er zijn vijfhonderd agenten minder beschikbaar voor de Eenheid Rotterdam ten opzichte van 2016. Dat is zo'n tien procent van het totale aantal. De situatie wordt de komende jaren nog slechter. Pas in 2022 is er volgens Aboutaleb zicht op verbetering.

De problemen voor de politie in Rotterdam zijn het gevolg van het landelijke beleid om meer politiepersoneel vrij te maken voor het beveiligen van personen. Dat werd besloten na onder meer de moord op advocaat Derk Wiersum.

Eppo König 19 november 2019 om 16:16 Leestijd 1 minuut Politie bij een voetbalwedstrijd in De Kuip. Foto Erik van t Woud Rotterdam is genoodzaakt 20 procent minder politie in te zetten bij voetbalwedstrijden en andere grootschalige of risicovolle evenementen, zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse Wereldhavendagen en de Roparun. Ook zullen wijkagenten één dag per week moeten gaan inspringen om noodhulp te verlenen bij grotere incidenten.

Ook speelt mee dat er in Rotterdam relatief veel agenten zijn die net van school komen. Die hebben veel begeleiding nodig en kunnen daardoor niet volledig ingezet worden. 

De inzetbaarheid van de politie-eenheid Rotterdam is sinds 2016 gekrompen met ongeveer 500 voltijds banen, staat in de brief. De tekorten zullen naar verwachting de komende twee jaar nog iets verder oplopen en vanaf 2022 zal de capaciteit door de instroom van nieuwe agenten langzaam verbeteren.

Aboutaleb roept de landelijke politiek op meer geld beschikbaar te stellen voor de politie in de regio 'omdat deze situatie niet houdbaar is'. Lees ook: Grote zorgen bij politie Rotterdam:Structureel te weinig personeelEen paar maanden geleden trok de politievakbond ANPV al aan de bel over structurele tekorten. "Er staan politiewagens stil omdat we te weinig personeel hebben", zei vakbondsvoorzitter Scheers toen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.