Rotterdam zet minder agenten in bij voetbal en evenementen – NRC

Rotterdam zet minder agenten in bij voetbal en evenementen - NRC
Aboutaleb grijpt in vanwege agententekort: minder politie bij voetbalwedstrijden
Tekorten politie De landelijke strijd tegen de georganiseerde misdaad legt extra druk op lokale politie-eenheden. Rotterdam kondigt ongemakkelijke maatregelen aan: minder blauw op straat.

Eppo König 19 november 2019 om 16:16 Leestijd 1 minuut Politie bij een voetbalwedstrijd in De Kuip. Foto Erik van t Woud Rotterdam is genoodzaakt 20 procent minder politie in te zetten bij voetbalwedstrijden en andere grootschalige of risicovolle evenementen, zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse Wereldhavendagen en de Roparun. Ook zullen wijkagenten één dag per week moeten gaan inspringen om noodhulp te verlenen bij grotere incidenten.

Aboutaleb roept de landelijke politiek op meer geld beschikbaar te stellen voor de politie in de regio 'omdat deze situatie niet houdbaar is'. Lees ook: Grote zorgen bij politie Rotterdam:Structureel te weinig personeelEen paar maanden geleden trok de politievakbond ANPV al aan de bel over structurele tekorten. "Er staan politiewagens stil omdat we te weinig personeel hebben", zei vakbondsvoorzitter Scheers toen.

Honderden agenten minder in regio Rotterdam

Het zijn nieuwe maatregelen wegens de tekorten bij de politie die de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) dinsdag aankondigt in een brief aan de gemeenteraad.

Er zijn vijfhonderd agenten minder beschikbaar voor de Eenheid Rotterdam ten opzichte van 2016. Dat is zo'n tien procent van het totale aantal. De situatie wordt de komende jaren nog slechter. Pas in 2022 is er volgens Aboutaleb zicht op verbetering.

De landelijke strijd tegen de georganiseerde misdaad vraagt inzet van regionale en lokale politie, onder meer om personen te beveiligen. Het legt druk op de lokale en regionale eenheden, die al kampen met vergrijzing terwijl veel aspirant-agenten nog moeten worden opgeleid voordat ze inzetbaar zijn.

De problemen voor de politie in Rotterdam zijn het gevolg van het landelijke beleid om meer politiepersoneel vrij te maken voor het beveiligen van personen. Dat werd besloten na onder meer de moord op advocaat Derk Wiersum.

Eind vorige maand luidden de regioburgemeesters al de noodklok in een brief aan minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) waarin ze vroegen om structurele

maatregelen. De minister antwoordde vorige week dat extra capaciteit niet zomaar is geregeld en politie-eenheden ongemakkelijke keuzes zullen moeten maken.

In reactie op het antwoord van Grapperhaus kondigt burgemeester Aboutaleb nu een aantal maatregelen aan, die nog verder uitgewerkt worden. Nieuwe aanvragen voor publieksevenementen voor volgend jaar zomer die politie-inzet vergen zal de gemeente niet honoreren.

De inzetbaarheid van de politie-eenheid Rotterdam is sinds 2016 gekrompen met ongeveer 500 voltijds banen, staat in de brief. De tekorten zullen naar verwachting de komende twee jaar nog iets verder oplopen en vanaf 2022 zal de capaciteit door de instroom van nieuwe agenten langzaam verbeteren.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.