Huurprijzen weer fors omhoog in Rotterdam en Schiedam, daling in Dordrecht – RTV Rijnmond

Huurprijzen weer fors omhoog in Rotterdam en Schiedam, daling in Dordrecht - RTV Rijnmond
Auw! De huurprijzen in Helmond zijn nu het hoogst van de afgelopen tien jaar
In het centrum ben je in Rotterdam het duurst uit, blijkt uit een analyse van woningplatform Pararius. Daar betaal je gemiddeld 16,29 euro per vierkante meter. Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, is er simpelweg te weinig aanbod, waardoor de prijzen van de huurwoningen stijgen.

"Er zijn te weinig huurwoningen in de vrije sector. Als het aanbod niet aan de vraag kan voldoen, blijven de prijzen maar stijgen."

Zo nam de gemiddelde prijs per vierkante meter in Haarlem toe met 11,2 procent naar 18,89 euro en in Almere met 15,2 procent naar 13,78 euro. In Schiedam stegen de prijzen met 18,3 procent naar 13,73 euro.

Wonen is nu het goedkoopste in de wijk Prins Alexander, hoewel de prijzen daar wel het snelst stijgen. "Als de prijzen in het centrum van de grote steden te hoog worden, is het logisch dat mensen kijken naar andere mogelijkheden. Het schuift dan op."

Volgens de huurbemiddelaar is er een sterke bevolkingsgroei in de gemeenten in de buurt van de grote steden. Daardoor stijgen in die gemeenten de prijzen fors.

In Prins-Alexander ben je gemiddeld zon 11 euro kwijt per vierkante meter, een groot verschil met het centrum van Rotterdam. "Het is dus makkelijk voor verhuurders om de prijzen in Alexander te verhogen", aldus De Groot. 

Er is vooral een sterke huurprijsstijging in gebieden nabij grote steden. “Het aantal inwoners van Nederlandse steden groeit hard. De bevolkingsgroei was, in verhouding tot het aantal inwoners, het sterkst in kleinere gemeenten in de buurt van deze grote steden. Die ontwikkeling geeft een verklaring voor de prijsstijging die op Pararius zichtbaar is. De huurprijzen van woningen in de grote steden stijgen aanzienlijk minder hard dan de huurprijzen van woningen in perifere gebieden”, zo laat de huurwoningensite.

Auw! De huurprijzen in Den Bosch zijn weer gestegen

Vooral in plaatsen rondom de grote steden ziet Pararius de prijzen in de vrije sector alsmaar hoger worden.

Huizenprijzen in Almeerse vrije sector stijgen

In Schiedam stegen de prijzen bijvoorbeeld met ruim 11 procent. De huurprijs ligt daar nog wel onder de 14 euro euro per vierkante meter.

Voor meer informatie, klik dan hier en kijk hier voor ons privacy statement en hier voor het privacy statement van TMG.

Niet overal wordt wonen duurder. In Rotterdam-IJsselmonde is een lichte daling te zien. In Dordrecht was een daling van bijna 3 procent te zien. Daar dalen de prijzen al wat langer.

Landelijk is er sprake van een gemiddelde stijging van 5 procent ten opzichte van 2018. Het is voor het eerst in 3,5 jaar dat de gemiddelde prijsstijging onder de 5 procent uitkomt.

De huurprijzen in de vrije sector zijn gestegen, maar een stuk minder sterk dan in voorgaande perioden. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam er 4,9 procent bovenop de gemiddeld prijs, meldt verhuurbemiddelaar Pararius.

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter in Zeeland was het eerste kwartaal 12,94 euro per maand. In het eerste kwartaal van 2018 lag dit aantal nog op 11,2.

De huren in deze randgemeenten van grote steden stijgen harder dan die in de steden zelf. In Amsterdam stegen de huren maar met 3,6 procent.

Dat meldt RTV Rijnmond op basis van een analyse van woningplatform Pararius. De stijging past in de trend van hogere prijzen in de vrije sector in plaatsen rondom de grote steden. In Schiedam stegen de huurprijzen in de vrije sector met ruim 11%. Wel ligt de huurprijs hier nog onder de 14 euro per vierkante meter. Tegenover RTV Rijnmond laat directeur De Groot van Pararius weten dat de stijging komt door te weinig aanbod waardoor de prijzen van de huurwoningen stijgen.

Kijken we op provincieniveau, dan zien we alleen in Zeeland en Flevoland dubbele groeicijfers. In Friesland daalden de prijzen van huurwoningen zelfs.

Het lijkt erop dat er, net als op de markt van koopwoningen, sprake is van afkoeling. Sinds begin dit jaar ligt de gemiddelde huurstijging onder de vijf procent. Dat is de afgelopen 3,5 jaar niet meer voorgekomen.

Video: Huurprijzen in Eindhoven stijgen explosief