Schiedam krijgt info Meld Misdaad Anoniem – https://schiedam24.nl/

Schiedam krijgt info Meld Misdaad Anoniem - https://schiedam24.nl/
Schiedam gaat meelezen met Misdaad Anoniem
SCHIEDAM – Schiedam gaat meedoen met Meld Misdaad Anoniem.Met die stap beoogt de gemeente informatie die Schiedammers doorspelen aan het meldpunt te kunnen inzetten voor het eigen beleid, bijvoorbeeld waar het gaat om (ondermijining van de samenleving door) criminaliteit. Naar verluidt gaat het tot dusver om een kleine honderd meldingen per jaar.Die meldingen, in heel Nederland jaarlijks ruim vijftienduizend, komen nu nog niet bij de gemeente Schiedam terecht. Wel worden ze al gebruikt door de politie en andere opsporingsdiensten. Het bekende telefoonnummer van het meldpunt is T: 0800-7000.Rotterdam zette al eerder de stap zich bij Meld Misdaad Anoniem aan te melden om gebruik te kunnen maken van de info die deze instantie binnenkomt. Het meldpunt wordt onderhouden door NL Confidential; gisteren sloten deze aanbieder en de gemeente hun samenwerkingsovereenkomst.De gemeente Schiedam hoopt ook dat door deze stap de schroom van Schiedammers om iets te melden, verlaagd wordt. Wie iets expliciet ook bij de gemeente gemeld wil hebben, maar om wat voor reden ook dit anoniem wil doen, kan voortaan bij het meldpunt terecht. “De afgelopen jaren zien we een toenemende bereidheid misstanden te melden”, aldus burgemeester Cor Lamers. “Maar we merken ook dat mensen soms eerder bereid zijn om iets anoniem te melden dan dat ze direct bij de politie of de gemeente aankloppen.” Lamers ziet de samenwerking met Meld Misdaad Anoniem daarom als een belangrijke nieuwe stap in de bestuurlijke aanpak van met name ondermijning. Meldingen bij het meldpunt gaan nogal eens over een wietplantage in de straat, drugsdealers, maar ook over fraude op het gebied van zorg. Lamers: “Door misstanden te melden helpen inwoners en ondernemers van Schiedam ons echt: zij zijn de ogen en oren in de wijk, de winkelstraten en de bedrijventerreinen.”

Het convenant is door burgemeester Lamers ondertekend. "Niet alle meldingen van burgers belanden altijd bij de politie. Zaken als ondermijning, overlast van wietplantages en prostitutie kunnen we dan bestuursrechtelijk aanpakken", zegt Lamers. 

De gemeente vindt het uiteraard belangrijk om de criminaliteit in Schiedam te doen afnemen. Dat wil de gemeente bereiken door het preventief fouilleren, grote politieacties, de inzet van speciale jongerenwerkers en dus nu ook door de meldingen van M. meteen op te pakken.

Andere gemeenten die mee kunnen kijken in de meldingen bij Misdaad Anoniem zijn in onze regio Rotterdam, Dordrecht en Zwijndrecht. "Sinds 2002 is de kliklijn 0800-7000 al actief", zegt Marc Jansen van Meld Misdaad Anoniem. "We sturen jaarlijks zon 15 duizend meldingen naar de politie. Schiedam scoort met zon negentig tips van burgers bovengemiddeld."

Marc Janssen van M. geeft een voorbeeld: Als bijvoorbeeld gemeld wordt dat er een hennepkwekerij in een sociale huurwoning zit, dan kan de gemeente meteen ingrijpen. Of een koffiehuis waar illegaal gegokt wordt.

Schiedam hoopt door de samenwerking adequater te kunnen optreden tegen misstanden in de gemeente. "Van de 2400 interventies die we jaarlijks uitvoeren komen er slechts 100 tot 150 binnen via meldingen. Dat aantal moet omhoog", zegt burgemeester Lamers.

U gebruikt een adblocker.Als u de online krant wilt lezen en/of de advertenties wilt zien moet u deze uitzetten!