Stedelijk Museum Schiedam wint ton in BankGiro Loterij Museumprijs – AD.nl

Stedelijk Museum Schiedam wint ton in BankGiro Loterij Museumprijs - AD.nl
Stedelijk Museum Schiedam sluit deel Rothko expositie na dreigement
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De politie heeft de man inmiddels getraceerd en onderzoekt wat er aan de hand is en hoe serieus de bedreiging is. Waarom de man specifiek dit kunstwerk wilde beschadigen is niet duidelijk.

Gretha Pama 17 mei 2019 om 18:02 Tijdens de tentoonstelling Rothko en ik kunnen bezoekers van het Stedelijk Museum Schiedam alleen, zonder telefoon, kijken naar Rothkos schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Foto: Frank de Roo/HH Het Stedelijk Museum Schiedam is gekozen tot meest publieksvriendelijke museum van Nederland. Dat was dit jaar het thema van de Museumprijs van de BankGiro Loterij. De prijs bedraagt 100.000 euro. Het Stedelijk Museum Schiedam wil het geld gebruiken voor de aanleg van een stadsplein vóór het museum.

Deirde Carasso, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam over de gedeeltelijke sluiting van het museum:  “Wij vinden dat de veiligheid van het kunstwerk, van onze bezoekers en van onze medewerkers vooropstaat. Dus we hebben besloten om vandaag de Rothko niet open te stellen. Dat doen we totdat we meer weten over de achtergrond van deze bedreiging. Heel jammer dat eén persoon dit nu voor anderen verpest.“

Ook zijn er tentoonstellingen die Schiedammers zelf maken. Zestig verenigingen – van de Dahliavereniging tot zangkoren, van Vluchtelingenwerk tot de scouting – maakten samen een ontroerende tentoonstelling met vaandels, aldus de pitch van het museum voor de Museumprijs. Daarbij leerde iedereen elkaar kennen. En toen twee scholieren vroegen of ze een tentoonstelling konden maken over de invloed van sociale media was het antwoord: ja.

Wethouder Duncan Ruseler spreekt in een reactie over een verward persoon. "Gekken heb je overal. Dit is triest. Dit kan niet. Dit moet je niet willen. Want dat schilderij hangt er niet voor niks. Het is juist bijzonder dat je daar alleen mag zijn met dat schilderij. Het is een van de meest geweldige dingen die je in het museum kan vinden."

De Museumprijs van de BankGiro Loterij wordt uitgereikt sinds 1990, elke keer met een ander thema. Een vakjury nomineert de drie kanshebbende musea voordat de publieksstemronde begint. Eerder wonnen onder meer Maritiem Museum Rotterdam (2018), TextielMuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

Het bewuste schilderij is eigendom van museum Boijmans Van Beuningen en hangt vanwege de verbouwing van Boijmans in Schiedam. Het is onderdeel van de expositie Rothko & ik in het Stedelijk en duurt nog tot begin januari 2020. De opening was half maart.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

In het stedelijk kunnen bezoekers in een kamer alleen zijn met het doek, op voorwaarde dat er geen telefoon mee de ruimte in gaat. 

Mark Rothko (1903 – 1970) was een van de eerste abstracte kunstenaars die met grote kleurvakken werkte.