Stedelijk Museum Schiedam wint Museumprijs 2019 – RTV Rijnmond

Stedelijk Museum Schiedam wint Museumprijs 2019 - RTV Rijnmond
Stedelijk Museum Schiedam wint ton in BankGiro Loterij Museumprijs
Een vakjury had het Stedelijk Museum vorige maand al genomineerd, samen met het Museum Rotterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Het Stedelijk Museum Schiedam kreeg na de nominatie de meeste stemmen van het publiek, en wint daarmee de prijs. 

"Er waait een frisse wind door dit museum", zei de vakjury toen het museum genomineerd werd. "Opvallend is dat dit museum vaak op een warme manier contact legt met de gemeenschap. Met originele initiatieven, zoals de mogelijkheid om tijdens vakantie planten achter te laten, roept het museum een glimlach op bij bezoekers."

100.000 euro voor het Stedelijk Museum Schiedam

Directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, Deirdre Carasso is heel blij met de prijs: “Het is een droom, je durft het niet te hopen, ik had me voorbereid dat we niet zouden winnen. We waren de underdog, de campagne om de prijs wordt door zoveel mensen gedragen, daar ben ik trots op.”

Ook zijn er tentoonstellingen die Schiedammers zelf maken. Zestig verenigingen – van de Dahliavereniging tot zangkoren, van Vluchtelingenwerk tot de scouting – maakten samen een ontroerende tentoonstelling met vaandels, aldus de pitch van het museum voor de Museumprijs. Daarbij leerde iedereen elkaar kennen. En toen twee scholieren vroegen of ze een tentoonstelling konden maken over de invloed van sociale media was het antwoord: ja.

De museumdirecteur heeft ook al een bestemming van de geldprijs in gedachten. “We hebben een mooi museum maar het plein vóór het museum, dat kan mooier worden, daar willen het graag aan besteden.”

De Museumprijs van de BankGiro Loterij wordt uitgereikt sinds 1990, elke keer met een ander thema. Een vakjury nomineert de drie kanshebbende musea voordat de publieksstemronde begint. Eerder wonnen onder meer Maritiem Museum Rotterdam (2018), TextielMuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

In deze twaalfde editie van de BankGiro Loterij Museumprijs werden 75.000 stemmen uitgebracht. Het winnende museum kreeg 39% van de stemmen. Museum Rotterdam en het van Abbemuseum eindigden vrijwel gelijk met respectievelijk 30 en 31 procent van de stemmen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

Directeur van Museum Rotterdam Paul van de Laar reageert op het nieuws: "Het is ongelofelijk jammer dat we de prijs niet hebben gewonnen. Het is echter al een buitengewone eer om genomineerd te worden voor een prestigieuze prijs. Het Stadsmakerslab is zo’n goed idee. En dankzij de extra publiciteit voor ons museum zijn we ervan overtuigd dat we partijen vinden die ons helpen deze droom alsnog te realiseren!"

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.