Anne Wenzel wint bokspartij van directeur Stedelijk Museum Schiedam – NRC

Anne Wenzel wint bokspartij van directeur Stedelijk Museum Schiedam - NRC
Boksen in het museum: directeur verliest van kunstenaar
Bokswedstrijd In het Stedelijk Museum Schiedam vond zaterdag een boksmatch plaats tussen museumdirecteur Deirdre Carasso en beeldend kunstenaar Anne Wenzel.

Lucette ter Borg 15 september 2019 om 16:15 Deirdre Carasso en Anne Wenzel tijdens hun bokspartij in het Stedelijk Museum Schiedam Deirdre Carasso en Anne Wenzel tijdens hun bokspartij in het Stedelijk Museum Schiedam Foto Aad Hoogendoorn Foto Aad Hoogendoorn De boksmatch in het Stedelijk Museum Schiedam tussen Deirdre Dynamite Carasso, directeur van het museum, en internationaal gerenommeerd beeldhouwster Anne Wenzel is gisteravond gewonnen door Anne Wenzel. Zowel Carasso (1971) als Wenzel (1972) maakten van hun opkomst in de boksarena een groots spektakel, met vlagvertoon, imponerende schijngevechten en snoeiharde muziek. Fuck the dictator, had Wenzel op haar vlag, haar bokstenue en de kleding van haar assistenten laten borduren.

Tijdens drie rondes van twee minuten sloeg Carasso – aangemoedigd door een enthousiast publiek dat vooral stompen! riep – danig van zich af. Zij toonde zich met name op technisch vlak de sterkere. Wenzel echter won op kracht, energie en een mentaliteit van, zoals zij het zelf uitdrukte, gewoon erop los. Wenzel wint met de match een verdieping in het museum waar zij carte blanche krijgt.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie viewBox=”0 0 13 15″ style=”enable-background:new 0 0 13 15;” > Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

De krachtmeting vormde het slot van een serie amateurbokswedstrijden. "Ik ben blij dat de kunst heeft gewonnen", zei Carasso na afloop.

De bokswedstrijd vormde onderdeel van het Boksvereniging De Haan Memorialweekend op 14 en 15 september met boksen, kunst en verhalen.

Wenzel vond dat er geen verliezers waren en overhandigde alle deelnemers en de trainers een medaille, een kunstwerk dat ze speciaal voor de gelegenheid had gemaakt. 

Dankzij haar overwinning krijgt Wenzel nu carte blanche op één verdieping in het Stedelijk Museum. De kunstenaar mag aangeven wanneer ze daar klaar voor is.

Aan de bokswedstrijd zaterdagavond ging een training van acht maanden vooraf. Carasso trainde al bij Boksschool De Haan toen haar trainer haar uitdaagde mee te doen aan een wedstrijd. 

Er bestaat al langer een relatie tussen kunst en boksen. De Amerikaanse kunstenaars Andy Warhol en Jean-Michel Basquiat namen het ook al tegen elkaar op.