Controversiële expo over nazi-Duitsland-design: Stedelijk Museum s …

Controversiële expo over nazi-Duitsland-design: Stedelijk Museum \s ...
Controversiële expo over nazi-Duitsland-design: Stedelijk Museum s Hertogenbosch ziet t wel zitten
Het Stedelijk Museum s Hertogenbosch heeft plannen voor een tentoonstelling over design van het Derde Rijk. Dat zegt directeur Timo de Rijk vandaag in een interview met de Volkskrant. Het museum voert oriënterende gesprekken met het Deutsches Historisches Museum in Berlijn.

Een datum voor de tentoonstelling is nog niet bekend. Uit eigen collectie kan De Rijk niet putten: Stedelijk Museum s-Hertogenbosch heeft een internationale verzameling keramiek en sieraden uit de 20ste en 21ste eeuw. De Rijk: Het Deutsches Historisches Museum heeft toegezegd te zullen helpen met onderzoek. De tentoonstelling krijgt een sterk educatief karakter. We moeten de propaganda onderuithalen. De belangrijkste vraag die we stellen is: zouden de nazis ook zon succes hebben gehad als het design niet zo goed was geweest? De laatste jaren is er sprake van een voorzichtige doorbraak rond nazikunst en naziuitingen. Het omstreden boek Mein Kampf van Adolf Hitler is in Duitsland – met voetnoten en al – opnieuw uitgegeven. In Nederland bereidt uitgeverij Prometheus een nieuwe uitgave voor.

De Rijk heeft altijd een bijzondere fascinatie gehad voor het design van de nazis. Hij snapt dan ook niet dat het in de kunstgeschiedenis een doodgezwegen onderwerp blijft. In boekwinkels liggen planken vol met boeken over de jaren veertig van de vorige eeuw, maar de boeken over kunst stoppen bij de start en beginnen pas weer aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Daar ligt een missie. Het design van de nazis was namelijk enorm krachtig.

Het wordt interessant als het onderzoek wordt doorgetrokken naar het design en de architectuur en propaganda van andere totalitaire systemen, zoals het stalinisme of het regime van Noord-Korea

Als neonazis er blij van worden, heb ik het niet goed gedaan De Rijk is niet bang dat aanhangers van extreemrechtse organisaties zoals de Nederlandse Volksunie zullen likkebaarden bij zijn tentoonstelling. Dan heb ik het niet goed gedaan. Het wordt een documentaire-tentoonstelling waarbij absoluut geen sprake is van propaganda. Het nazisme zal niet gevierd worden. Alles wordt in de juiste context geplaatst.

Op de Architectuur Biënnale in Venetië stond twee jaar geleden The Evidence Room, een installatie van reconstructies en afgietsels van een fragment van een crematorium en van de deur van een gaskamer. En Museum Arnhem toonde met schilderijen van onder anderen Karel Appel, Maurits Escher en Pyke Koch in 2015 voor het eerst een collectie foute kunst die tijdens de Tweede Wereldoorlog door Nederland werd aangekocht. De Rijk: Het onderwerp nazidesign is beladen en potentieel explosief, en dat is precies de reden waarom deze tentoonstelling er moet komen. Hij vergelijkt het met de discussie over het Nederlandse slavernijverleden. Mede aangezet door het publieke debat komt een expositie over slavernij in het Rijksmuseum. De Rijk: Iedereen zegt: dat werd weleens tijd. Zo is het ook met het design van het Derde Rijk. Als je in een museum belangrijke stromingen in de designgeschiedenis wilt laten zien, kun je niet met een grote boog om de jaren dertig en veertig heen lopen.

Culturele betekenis van design De verandering geeft meer duidelijkheid aan het publiek en draagt bij aan de verdere ambities van het museum, zo maakte het museum woensdag bekend. Directeur De Rijk: Design Museum Den Bosch richt zich op de impact van design op ons dagelijks leven. We plaatsen vormgeving in context van de geschiedenis, de actualiteit en de betekenis voor de toekomst.

Kan alles, mits in een goede context, zoals Van Vree zegt, worden getoond?

Stedelijk Museum s-Hertogenbosch gaat verder als Design Museum Den Bosch

De Rijk heeft inmiddels de verantwoordelijke wethouder in Den Bosch, Huib van Olden, op de hoogte gebracht. Die noemt de plannen spannend en uitdagend. Kan alles, mits in een goede context, zoals Van Vree zegt, worden getoond? Van Olden: Zolang het museum prudent met het onderwerp omgaat en geen banners met hakenkruisen ophangt: ja. Zon voorbehoud maakt Ewoud Kieft ook. Hij is de auteur van het vorig jaar verschenen Het verboden boek, over Mein Kampf. Grote ophef bleef uit, omdat hij zich zorgvuldig had gebogen over de vraag waarom het werk op zoveel mensen aantrekkingskracht heeft gehad.

De koers van het museum is het gevolg van een lange traditie. Al sinds de jaren 80 presenteert het museum design met succesvolle museale solopresentaties van Dutch designers als Bart Hess, Wieki Somers, Maarten Baas en Scholten & Baijings. Maar ook internationale vormgeving wordt getoond, zoals recentelijk nog de ontwerpen voor keramiek van Ettore Sottsass. Deze programmering sluit aan bij de internationale collecties toegepaste kunst (keramiek en sieraden) die het museum beheert.

Tentoonstelling over nazi-design: Niets te vieren, veel te begrijpen

Hoe het niet moet, zag Kieft in de metro in New York. Daar werd The Man in the High Castle, de dystopische serie van Amazon Studios over hoe Amerika eruit zou zien als de Tweede Wereldoorlog zou zijn gewonnen door Duitsland en Japan, aangekondigd met posters met nazi-adelaars. Dan voed je alleen de polemiek.

Per 1 juni verandert het Stedelijk Museum s-Hertogenbosch zijn naam en gaat verder als Design Museum Den Bosch. Al sinds het aantreden van directeur Timo de Rijk eind 2016 richt het museum zich met de programmering uitsluitend op design en toegepaste kunsten. De nieuwe naamgeving is de volgende stap in de koers die is uitgezet. De verandering geeft meer duidelijkheid aan het publiek en draagt bij aan de verdere positionering van het museum.

Musea moeten meer bezoekers trekken. Hoe doen ze dat? De Volkskrant in gesprek met museumdirecteuren. Aflevering 1: Timo de Rijk ( 54 ) van het Stedelijk Museum in Den Bosch. (+)

artikelMusea moeten meer bezoekers trekken. Hoe doen ze dat? De Volkskrant in gesprek met museumdirecteuren. Aflevering 1: Timo de Rijk ( 54 ) van het Stedelijk Museum in Den Bosch.

Blijkbaar werken er op de afdelingen design meer vrouwen, en homoseksuelen trouwens. Dat is natuurlijk een cliché, maar de museale wereld lijkt die clichés te herhalen.


s-Hertogenbosch at Twitter: