Tussentijdse resultaten grootschalige actie hennepteelt – Sittard-Geleen.nieuws.nl

Tussentijdse resultaten grootschalige actie hennepteelt - Sittard-Geleen.nieuws.nl
Hoe Albanese criminelen ongemerkt in de Limburgse wiethandel stapten
In de grootschalige actie naar hennepteelt in de regio Westelijke Mijnstreek heeft de politie vandaag tot nu toe 15 verdachten aangehouden.

Dat maakten burgemeester, Officier van Justitie en de recherche chef van de eenheid Limburg bekend tijdens een persmoment om 14:00 uur in het stadhuis van de gemeente Sittard-Geleen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

15 aanhoudingen, 7500 planten, vuurwapen, 100.000 euro en auto in beslag genomen, beslaglegging op 9 panden

De integrale actie gericht tegen georganiseerde hennepteelt startte dinsdagochtend in de Westelijke Mijnstreek. Hier werden de verdachten aangehouden en werden informatiedragers aangetroffen en in beslag genomen. Tegelijkertijd met de actie in het Geleense pand, werd ook een doorzoeking gestart en zusterfilialen van het bedrijf in Duitsland en België. Ook daar werden verschillende goederen in beslag genomen.

De kiem voor deze politieactie werd gelegd na een ruiming van een hennepplantage in Geleen, waarbij een aan de Groenstraat gevestigd bedrijf in beeld kwam dat ervan wordt verdacht hennepteelt te faciliteren, onder meer door een illegale betaalservice, witwassen en valsheid in geschrifte.

Direct na de start van de doorzoekingen in de bedrijfspanden in Geleen, Luik (België) en Würselen en Alsdorf (Duitsland), vonden op verschillende plaatsen in de Westelijke Mijnstreek controles op hennepkwekerijen plaats. Dertien panden werden bezocht en in 10 van deze panden werd inderdaad hennep aangetroffen. Ook is er een vuurwapen aangetroffen en door agenten veilig gesteld.

Het gaat om 7.500 hennepplanten. Op 9 panden wordt beslag gelegd. Bij de controles werden in totaal 5 verdachten aangehouden. Tijdens de grootschalige actie werden verder een auto en contant geld (100.000 euro) in beslag genomen. Afgelopen maanden werden bij integrale controles en na meldingen van burgers al diverse hennepplantages opgerold in de Westelijke Mijnstreek.

Er zijn twee 40-jarige mannen van Marokkaanse afkomst en een vrouw van 36 jaar aangehouden vanochtend door agenten in Duitsland. De verdachten zijn woonachtig in België. Daarnaast is nog een 34-jarige man van Albanese afkomst uit Geleen aangehouden bij de actie. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij overtreding van de Opiumwet, meer in het bijzonder georganiseerde hennepteelt, witwassen en het gebruiken/gebruik laten maken van valse identiteitsbewijzen.

Burgemeester Sjraar Cox sprak zijn bezorgdheid uit over het feit dat bij de doorzoekingen en aanhoudingen vervalste paspoorten zijn aangetroffen. De kwaliteit van die paspoorten was dermate hoog dat alleen met speciale apparatuur kon worden vastgesteld dat het om vervalste exemplaren ging.

Verder gaf hij aan dat de privacywet en de strijd tegen ondermijning met elkaar op gespannen voet staan. Hij wees er in dat kader op dat binnen de gemeente voor meerdere panden – zo’n 100 – gas, water en elektriciteit wordt betaald, terwijl op die adressen niemand woont. Vaak bleken er Albanezen te wonen die verder niet als inwoner waren geregistreerd en die zo onder de radar bleven. De privacywet staat koppeling van de gemeentelijke gegevens en die van het waterbedrijf en het elektriciteitsbedrijf in de weg. Daar is wat de aanpak van ondermijnende criminaliteit nog een slag te maken.

Dat geldt ook voor makelaars, notarissen en hypotheekverstrekkers: zij zouden alerter moeten zijn op constructies, die met ondermijning te maken kunnen hebben.

Vijftien personen zijn aangehouden, onder wie vier bestuurders van het bedrijf. Het gaat om twee 40-jarige mannen van Marokkaanse afkomst en een 36-jarige vrouw, meldt de politie aan NU.nl. Ook is een 34-jarige Albanees opgepakt.

Dertien panden werden bezocht en de politie trof in tien panden 7.500 hennepplanten aan. Tijdens de grootschalige actie werden verder een auto en 100.000 euro aan contant geld in beslag genomen. Ruim honderd politieagenten waren betrokken bij de invallen.

Agenten stuitten in 2016 bij de doorzoeking van een pand op financiële documenten die toen verder onderzocht zijn. Dit leidde tot een strafrechtelijk onderzoek naar een bedrijf in Geleen en personen van Albanese afkomst.

Het bedrijf is “onder de loep genomen”. Daarna is het vermoeden ontstaan dat er, naast de handel in motorvoertuigen, ook illegale praktijken plaatsvinden.

De politie noemt hierbij dat het gaat om “het verrichten van illegale betaalservicediensten en het faciliteren van personen met een criminele achtergrond”. De aangehouden mannen van veertig zijn twee bestuurders van het bedrijf.

Ook worden de personen verdacht van georganiseerde hennepteelt, witwassen en het gebruikmaken van valse identiteitsbewijzen.