Woningbelegger is beter af in Súdwest-Fryslân dan in Randstad – Leeuwarder Courant

\Woningbelegger is beter af in Súdwest-Fryslân dan in Randstad\ - Leeuwarder Courant
Vastgoedbelegger moet voor winsten niet in Randstad, maar in Venlo zijn
Mijn NU.nl Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Cultuur en Media Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Mijn NU.nl Geld Werk Zakelijk Brexit Auto Beurs Voorpagina Net binnen Meest gelezen Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Achtergronden Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Beurs Aandelen Vacatures Verkeer Sport Voetbal Champions League Formule 1 GP-spel Schaatsen Voetbal scores Tech Games Reviews Achtergrond Cultuur en Media Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap TV gids Overig Dieren Eten en drinken Festival Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Tickets Uit Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Midden-Zeeland Rotterdam Utrecht West-Brabant Adverteren NUfolder Shop Vacature Hallo! Je browser is verouderd. Daarom werken bepaalde elementen van NU.nl mogelijk niet goed. Upgrade je browser via Instellingen. NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

25 Nog nooit werd in Nederland zoveel in vastgoed geïnvesteerd, schrijft vastgoedadviseur Colliers in een woensdag verschenen onderzoek. In totaal wordt in 2019 ongeveer 8,5 miljard euro gestoken in Nederlands vastgoed. Een jaar eerder ging het om 8 miljard euro.

Beleggen in woningen? Rendement in Heerlen en Almelo het hoogst

Beleggers die het om het rendement te doen is, moeten volgens Colliers niet naar de Randstad kijken, maar juist naar gebieden daarbuiten.

De hoogste rendementen – de huurinkomsten in verhouding tot de aanschafprijs – worden niet in Amsterdam en Utrecht behaald, maar in Venlo, Súdwest-Fryslân (onder meer Stavoren en Sneek), Emmen en Heerlen. In deze gemeenten liggen de te behalen rendementen op zon 5,5 procent.

De huurinkomsten in verhouding tot de aankoopprijs liggen in deze regios bijna twee keer zo hoog als in Amsterdam. Wel is hier meer risico op leegstand en een lagere groei van de huurprijs, schrijft Colliers. Ook stijgen de woningprijzen minder hard dan in de hoofdstad.

In Haarlem is het risico voor vastgoedbeleggers het laagst vanwege de toenemende vraag naar huurwoningen. Datzelfde geldt voor de gemeenten Haarlemmermeer en Westland.

Vastgoedinvesteerders weten Amsterdam ondanks de oplopende huurprijzen en strengere regels nog steeds te vinden. Beleggers betalen in de hoofdstad nog steeds het meest voor een woning, gevolgd door Utrecht en Amstelveen. In de eerste drie kwartalen van 2019 werd in Amsterdam in totaal 715 miljoen euro in woningen geïnvesteerd.

Dit jaar investeren beleggers een recordbedrag van 8,5 miljard euro in de woningmarkt. In Súdwest-Fryslân, Heerlen en Almelo kunnen beleggers het meeste winst maken, maar het risico is daar ook hoog, want de kans op leegstand in deze plaatsen is vrij hoog.

Vastgoedadviseur Colliers verwacht dat dit jaar een recordbedrag geïnvesteerd wordt in de woningmarkt. “Wij zien wat er aankomende weken nog in de pijpleiding zit en verwachten dat het beleggingsvolume richting de 8,5 miljard euro gaat”, zegt Frank Verwoerd, hoofd onderzoek bij Colliers.

Uit het rapport blijkt dat het rendement in Almelo, Súdwest-Fryslân en Heerlen het hoogst is. In deze gemeenten zijn de huizen relatief goedkoop en de huurinkomsten hoog: een perfect recept voor een hoog rendement op de investering. Tegelijkertijd is het risico op leegstand in deze plaatsen wel groter.

Het minste risico lopen beleggers in Haarlem, Haarlemmermeer, Westland en Breda. In deze gemeenten stijgt de vraag naar huurwoningen de komende jaren sterk, terwijl de bouw achterblijft.

Verwoerd wijst erop dat de risicos voor beleggers op de woningmarkt groeien. Gemeenten willen de huur in de vrije sector betaalbaar houden, maar het is niet duidelijk wat het woningmarktbeleid van de overheid wordt op dit gebied. “In Den Haag is de huisvestingsverordening aangepast. Door het inkomensbeleid zijn de verhuurkansen gedaald voor beleggers”, zegt onderzoeker Verwoerd.

“Wij herkennen dat de lopende discussies over maatregelen ter regulering de onzekerheid onder beleggers vergroot”, zegt de directeur van woningbelegger Vesteda, Gertjan van der Baan.

Volgend jaar zullen de investeringen door beleggers in de woningmarkt met 20 tot 30 procent teruglopen, blijkt uit het rapport. Een belangrijke reden is dat er minder nieuwe huizen worden opgeleverd. De stikstofdiscussie heeft ervoor gezorgd dat er minder woningen worden gebouwd. “We zien zeker dat onder andere door de stikstofcrisis nieuwbouwprojecten lastig van de grond komen”, aldus Van der Baan van Vesteda.

Daarnaast zijn er veel institutionele beleggers die de laatste jaren hun portefeuille hebben opgeschoond. “Ze hebben veel bestaande woningen verkocht om nieuwbouw terug te kopen. Dit doen ze om hun portefeuille te verduurzamen”, verklaart Verwoerd. Dit proces komt volgens hem aankomend jaar ten einde waardoor er minder bestaande woningen beschikbaar komen.

Verwoerd verwacht dat er volgend jaar zon 5 miljard euro geïnvesteerd gaat worden in de woningmarkt.


  • No related post