Terneuzen klaar voor komst Donald Trump: Het geeft wat spanning – RTL Nieuws

Terneuzen klaar voor komst Donald Trump: \Het geeft wat spanning\ - RTL Nieuws
Willem-Alexander nodigt Trump uit voor oorlogsherdenking
'Ternuuzen', lacht Jan Lonink, de burgemeester van Terneuzen. Zo spreken Amerikanen de vierde stad van Zeeland uit. Het zou zomaar kunnen dat het plaatsje in Zeeuws-Vlaanderen – de stad heeft 25.000 inwoners – eind augustus bezoek kan verwachten van een wel heel belangrijke Amerikaan: president Donald Trump.

En dat is voor de burgemeester natuurlijk niet iets om luchtig over te doen. De voorbereidingen worden al getroffen en spannend is het zeker, zegt hij.

Koning Willem-Alexander heeft de Amerikaanse president Donald Trump zeer recent gevraagd om naar Nederland te komen voor een herdenking, zo is bekendgemaakt.

Willem-Alexander nodigt Trump uit | Binnenland

Het is de bedoeling dat Trump in augustus langskomt. Dan wordt in Terneuzen de Slag om de Schelde herdacht. Het moment speelde 75 jaar geleden een belangrijke rol in de bevrijding van Nederland en België.

“De slag is een beetje ondergesneeuwd. Iedereen kent de slag om Arnhem door de film Een brug te ver. Die is heel goed in beeld gebracht. Die slag is mislukt, deze is gelukt.”  De geallieerden zorgden ervoor dat Antwerpen vanaf zee te bereiken was. Een belangrijke doorbraak.

Trump is uitgenodigd om de herdenking bij te wonen van de Slag om de Schelde, op 31 augustus in Terneuzen.

“We hebben lang geleden voorgesteld om de geallieerden uit te nodigen”, zegt burgemeester Lonink. “Daar hoort Amerika ook bij.”

Trump is uitgenodigd om de herdenking bij te wonen van de Slag om de Schelde, op 31 augustus in Terneuzen.

In eerste instantie wilde de organisatie de premier van Canada uitnodigen, omdat Canada de groepen leidde die Zuid-Nederland bevrijdde. En specifiek voor Zeeuws-Vlaanderen was ook Polen belangrijk.

“We hielden wel rekening met de D-Day-herdenking, waardoor veel regeringsleiders al naar Europa komen. Maar na overleg met het koningshuis, premier Rutte en minister Blok is toch besloten om regeringsleiders uit te nodigen.”

Die uitnodigingen zijn wel wat laat verstuurd, zegt Lonink. Want veel tijd is er niet meer. “Er komt nogal wat bij kijken. Dan moet je denken aan terrorismebestrijding. Daarbij is het een publieksevenement, dus je moet een optimale veiligheid garanderen.”

Er worden nu verschillende scenarios uitgewerkt. “We bereiden ons voor op het hoogste bezoek dat mogelijk is”, zegt de burgemeester.

Wat heeft Terneuzen eigenlijk te bieden? Lonink heeft het over het Scheldetheater, en over containers met tentoonstellingen. Ook komt er een grote vlootschouw. Wat op Trump indruk kan maken is de nieuwe sluis, zegt de burgemeester. Deze sluis zorgt voor een scheepvaartverbinding tussen Nederland, België en Frankrijk en wordt net zo groot als de sluizen in het Panamakanaal.

Of de burgemeester zenuwachtig is? “Zeker. Het geeft wat spanning. Tegelijkertijd is het ook wel bijzonder. En we voelen ons vereerd.”

Een slaapplek in Terneuzen, dat is nog wel een dingetje. “Het is hier economisch booming, er worden net drie nieuwe hotels gebouwd. Maar die zijn dan nog niet klaar.”

Of de Amerikaanse president ook echt naar Zeeland komt is nog niet helemaal zeker. De Amerikaanse ambassadeur, Pete Hoekstra, heeft in elk geval bevestigd dat de koning Trump gevraagd heeft. “De president heeft de uitnodiging ontvangen.” 

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra zegt tegen de krant dat de president de uitnodiging heeft ontvangen.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) stelde in een reactie dat “voor de internationale herdenking van de Slag om de Schelde vertegenwoordigers van de verschillende geallieerde landen zijn uitgenodigd.” De dienst wil niet expliciet bevestigen of Trump is uitgenodigd.

Het herdenkingsprogramma 75 jaar vrijheid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt op 31 augustus afgetrapt. Of Trump op de uitnodiging ingaat, is nog niet bekend.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok hoopt van harte dat Trump naar de herdenking komt, zei hij woensdag. Het zou “fantastisch” zijn, aldus de bewindsman, die de Slag om de Schelde een belangrijke stap op weg naar de bevrijding noemde.

Bij deze slag in het najaar van 1944 is wekenlang gevochten om de beide oevers van de Schelde in geallieerde handen te krijgen. Toen dat was gelukt, konden de bevrijders de haven van Antwerpen gebruiken om materieel aan te voeren voor hun opmars.

De Amerikaanse president was eerder uitgenodigd om de Global Entrepreneurship Summit (GES) in Den Haag bij te wonen, maar hij had geen ruimte in zijn agenda. Zijn dochter Ivanka Trump zal daarom volgende week de top bijwonen.