Uitkijken geblazen! Dit zijn de gevaarlijkste rotondes in Tilburg

Uitkijken geblazen! Dit zijn de gevaarlijkste rotondes in Tilburg
Gevaarlijkste rotonde van Amstelveen bij Westelijk Halfrond
De gevaarlijkste rotondes van Nederland zijn knooppunt Joure (buiten de bebouwde kom) en het Keizer Karelplein in Nijmegen (binnen de bebouwde kom). Bekijk op onze kaart hoe gevaarlijk rotondes bij jou in de buurt zijn.

Op de kaart zijn alleen rotondes meegenomen waar de politie minstens één ongeval heeft geregistreerd tussen 2014 en 2017. Elke bol staat voor één rotonde. Zoek of zoom naar je eigen regio en klik op een bol voor meer informatie over een rotonde.

De getoonde gegevens zijn afkomstig uit de STAR-database en voor RTL Nieuws verzameld en geordend door verkeersbureau VIA. Het daadwerkelijke aantal ongevallen kan hoger zijn dan op de kaart getoond. Alleen politieregistraties waarbij een exacte locatie bekend is van een ongeluk zijn meegenomen. Ongevallen waarvan alleen een kruispunt of straatnaam bekend is bij de politie, zijn hierdoor niet terug te vinden.

Gemeenten hebben enige vrijheid over de invulling van een rotonde Als het aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaat dat veranderen. ,,Wees verstandig en probeer niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden.”

Op de kaart zijn ook een aantal rotondes terug te vinden die tegenwoordig niet meer bestaan. Omdat er in de periode tussen 2014-2017 wel ongevallen op de rotondes waren, staan ze toch als zodanig op de kaart. Het gaat bijvoorbeeld om de rotonde van de Harm Smeengekade en de Kamperpoorterbrug in Zwolle en die van de Middenweg en Zuidtangent in Heerhugowaard. Beide zijn vervangen door een kruispunt.

De rotonde met de meeste ongevallen, knooppunt Joure, zal binnenkort verdwijnen en plaatsmaken voor een veiliger alternatief dat ook voor een betere doorstroming moet zorgen.

De andere uitschieter in de lijst van rotondes met de meeste ongevallen, het Keizer Karelplein in Nijmegen, zal voorlopig niet worden aangepakt laat de gemeente in reactie op het onderzoek weten. "Het Keizer Karelplein staat bij ons niet bekend als gevaarlijke hotspot. Het is een druk plein waar dagelijks 50.000 auto’s over rijden. Er gebeuren maar weinig ongevallen met letsel. Dat er veel ongevallen met blikschade zijn, is natuurlijk vervelend, maar het is voor ons geen reden om het plein anders in te richten."

Op nummer één van de meest gevaarlijke rotondes in Breda staat de welbekende IKEA-rotonde. Op de rotonde met een afslag naar de Kruisweide, IKEA en Woonboulevard XXL, werden tussen 2014 en 2017 door de politie maar liefst 13 ongelukken geregistreerd, waarvan 12 met blikschade en één met een gewonde. Extra opletten dus als je gaat interieurshoppen!

In ons kleine landje hebben we heel wat snelwegen, auto’s, fietsers, verkeersregels en rotondes… Vooral het aantal rotondes groeit hard maar het wordt er niet altijd veiliger op. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er flink wat ongelukken gebeuren. Ook hier in Amersfoort zijn er een aantal plekken waar je goed op moet passen. Wij hebben de gevaarlijkste rotondes op een rijtje gezet!

Rotondes, je hebt ze in alle soorten en maten met elk eigen verkeersregels. En ondanks dat ze over het algemeen veiliger zijn dan kruispunten, gebeuren er toch nog best veel ongelukken, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Ook in Breda moet je op een aantal plekken uitkijken. Wij hebben de drie gevaarlijkste rotondes voor je op een rijtje gezet.

RTL heeft alleen rotondes meegenomen waar de politie minstens één ongeval heeft geregistreerd tussen 2014 en 2017. In Amersfoort zijn er vier rotondes waar tussen de vijf en tien ongevallen zijn geregistreerd. We hebben de rotondes gesorteerd op het aantal ongevallen, dus op nummer vier staat het verkeerspunt met het kleinste aantal ongevallen, en op nummer één de rotonde met het grootste aantal ongevallen.

Video: Dit is een van de gevaarlijkste rotondes van Nederland – RTL NIEUWS

Eenheid is ver te zoeken: Fietsersbond wil strengere controle bij aanleg rotondes

Het grote probleem bij deze rotonde is volgens ons dat zowel voetgangers als fietsers hier links én rechts over kunnen steken. Bovendien zit één van de autobanen op een kleine helling, wat tot veel kleine ongelukken leidt. Er zijn hier gelukkig geen gewonden gevallen, maar wel zes ongelukken met schade. De gemeente heeft al plannen voor een ingrijpende verandering bij de gevaarlijke rotonde.

RTL heeft alleen rotondes meegenomen waar de politie minstens één ongeval heeft geregistreerd tussen 2014 en 2017. In Tilburg zijn er twee rotondes waar tussen de vijf en toe ongevallen zijn geregistreerd. We hebben de rotondes gesorteerd op het aantal ongevallen, dus op nummer vijf staat het verkeerspunt met het kleinste aantal ongevallen, en op nummer één de rotonde met het grootste aantal ongevallen.

Deze grote rotonde ligt vlakbij Klein Zwitserland en was van 2014-2017 het decor voor minsten vier ongelukken, waarbij er minstens één gewonde viel.

RTL heeft alleen rotondes meegenomen waar de politie tenminste één ongeval heeft geregistreerd tussen 2014 en 2017. De gevaarlijkste plek in Apeldoorn is dan de rotonde met de Aluminiumweg/Laan van Westenenk. Hier zijn tussen 2014 en 2017 vier ongevallen gebeurd met alleen schade en bij één ongeval is een gewonde geregistreerd. Bekijk hier de kaart om te zien welke gevaarlijke rotondes we nog meer hebben in Apeldoorn.

Net buiten de binnenstad vind je deze sneaky rotonde. Het nare hier is dat je, als je met de auto de rotonde verlaat,  bijna direct moet remmen om fietsers voorrang te geven. Verwarrend!

And the winner is… Het pareltje bij het Prinses Julianaplein! Bij deze rotonde hebben er zes ongelukken plaatsgevonden met alleen schade en twee met gewonden. Het overzicht houden is als automobilist soms best lastig, gezien het grote aantal winkels en lossende vrachtwagens in de straten. En dan hebben we het nog niet over het grote aantal vrouwen dat de jurken in de twee bruidswinkels aan de rotonde aan het bestuderen is, in plaats van het verkeer.

Nederland telt op dit moment ruim 5.000 rotondes en in totaal registreerde de politie 1.524 ongevallen op rotondes waarbij slachtoffers vielen. Op 67 rotondes in het land zijn tussen 2014 en 2017 tien of meer ongevallen geregistreerd of meer dan vijf ongevallen waarbij slachtoffers vielen. Ai!

De rotonde met de meeste ongevallen in heel Nederland is knooppunt Joure. Een andere uitschieter is het Keizer Karelplein in Nijmegen, al wordt deze plek voorlopig niet aangepakt volgens de gemeente. Er is vooral veel blikschade en dat zou geen reden zijn om de boel opnieuw in te richten.

Wat vooral lastig is, zijn de verschillende verkeersregels, zo meldt RTL. De ene keer hebben fietsers voorrang, dan weer niet. Mensen weten niet goed waar ze aan toe zijn. Er zouden wel richtlijnen zijn, maar die worden vaak genegeerd bij het aanleggen van nieuwe rotondes (een richtlijn is geen wet en dus niet verplicht). Verwarrend voor weggebruikers, dus. Al vindt Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dat we zelf ook goed op moeten letten. Wees verstandig en probeer niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden.


Tilburg at Twitter:


Warning: file_get_contents(news/twitter/twdata/7.txt): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/fastuser/data/www/nieuwsnl.org/wp-content/themes/nieuwsnl/content-single.php on line 39