OH NEE: Komende weken veel meer wespen

Het moment dat je lekker buiten op het terras zit en er opeens een wesp je komt vergezellen. Dat heb je vast al meegemaakt deze zomer. En dat gaat nog een stuk erger worden. Door het warme en droge weer zijn het er veel meer dan voorgaande jaren.

Wespen zijn gek op hetzelfde eten als wij. De zoetigheid van ijsjes en limonade. Ze komen vooral af op suiker en eiwit, dat bijvoorbeeld in vlees zit. Het eiwit voeren ze aan hun larven. En omdat ze minder zoetigheid in de natuur vinden, komen ze eerder op ons af. Dat wordt nog versterkt door het feit dat we met dit weer meer buiten zitten en meer zoetigheid eten zoals ijsjes. Let daarom ook extra op als je uit een blikje of rietje drinkt dat daar geen wesp in zit.

Volgens Van Vliet is het vooral belangrijk om toch echt rustig te blijven als er een wesp in je buurt zit. “Wespen steken namelijk alleen als ze zich bedreigd voelen.”  Ga dus niet om je heen slaan als er een wesp in je buurt zit, hoewel het een begrijpelijke reactie is. Hij waarschuwt ook voor het drinken uit een blikje of met een rietje om eerst te kijken of er geen wesp in zit. 

Je denkt er misschien niet direct over na, maar de wespen hebben een groot voordeel. Ze eten onder andere muggen, teken en vliegen en voeren die aan vleesetende wespenlarven. Een nest van 6000 wespen kan in een week een half miljoen vliegen en 130.000 muggen vangen.

Daarnaast worden er ook nog tips gegeven om de wesp meteen op te ruimen als je hem doodslaat, omdat de geur die de dode wesp verspreid weer andere wespen aan zou trekken. Wespen houden verder niet van rook, citroen, sinaasappel met kruidnagel en azijn.

Na elf dagen zonder neerslag heeft een groot deel van Limburg woensdagochtend weer eens een verfrissend buitje mogen begroeten.

Het is dus best een goed idee om vanavond je barbecue te eten op een tafel schoongemaakt met azijn en volgezet met wierook en bakjes citroen en sinaasappel met kruidnagel. Of je eten daarna alleen nog zo lekker zal smaken… 

Acht maanden na de dood van het Sittardse model Ivana Smit komt er mogelijk meer duidelijkheid over de omstandigheden rond haar overlijden. Vanaf woensdag buigt een Maleisische rechter zich over de zaak.

Van Vliet verwacht dat er door het warme en droge weer de komende weken alleen maar meer wespen zullen komen. Ook omdat we met dit weer meer buiten zitten en dus meer buiten eten, waaronder zoete dingen als ijsjes.

De bewoonster van een huis in Weert waar woensdagmorgen brand uitbrak, is naar het ziekenhuis gebracht vanwege ademhalingsproblemen.

Wespen:  je ziet ze nu al om de haverklap, maar het schijnt nog veel erger te worden de komende weken. Althans, dat meldt bioloog Arnold van Vliet aan RTL Nieuws.

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

“Omdat wespen nu minder zoetigheid in de natuur vinden, komen ze ook op onze zoetigheid af”, legt hij uit. 

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een verse nieuwsuitzending.

Bioloog Arnold van Vliet verwacht dat de overlast de komende weken alleen maar erger wordt. "Er spelen twee factoren mee. We zitten meer buiten en eten meer zoetigheid zoals ijsjes", zegt Van Vliet. "Maar omdat wespen nu minder zoetigheid in de natuur vinden, komen ze ook op onze zoetigheid af." Toch moeten we volgens de bioloog ook niet overdrijven. "2009 was echt een piekjaar, dat verwacht ik nu niet. Er zullen vast meer mensen gestoken worden, maar dat is dus ook omdat we veel buiten zijn."

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

En voor wie zich afvraagt waar die beestjes dan eigenlijk goed voor zijn: wespen zijn heel efficiënt. Ze eten onder andere muggen, teken en vliegen en voeren die aan vleesetende wespenlarven. Een nest van 6000 wespen kan in een week een half miljoen vliegen en 130.000 muggen vangen.

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en zijn mannen reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

In augustus zijn de wespenlarven groot genoeg om er zelf op uit te trekken en gaan ze op zoek naar eten. En laat de wesp nou net gek zijn op hetzelfde eten als wij. Ze komen vooral af op suiker en eiwit, dat bijvoorbeeld in vlees zit. Het eiwit voeren ze aan hun larven.

Dagelijks live wielerprogramma tijdens de Tour de France, steeds vanuit een andere Limburgse gemeente. Van 7 tot en met 29 juli op L1 TV en L1 Radio.

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

"Natuurlijk moet je wel alert zijn. Kijk bijvoorbeeld uit als je uit een blikje of rietje drinkt dat daar geen wesp in zit." 

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers.

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

De overlast van wespen zal de komende weken alleen maar erger worden. Dat zegt bioloog Arnold van Vliet. Het warme en droge weer is daar een oorzaak van.

In augustus zijn de wespenlarven groot genoeg om er zelf op uit te trekken en gaan ze op zoek naar eten. Vanwege de warmte en droogte heeft de natuur weinig voedsel te bieden. Volgens Van Vliet spelen er twee factoren mee. “We zitten meer buiten en eten meer zoetigheid zoals ijsjes. Maar omdat wespen nu minder zoetigheid in de natuur vinden, komen ze ook op onze zoetigheid af.”

De laatste keer dat er een grote wespenplaag was, was in 2009. “Dat was echt een piekjaar, maar ik verwacht niet dat het er dit jaar meer zullen zijn. Er zullen vast meer mensen gestoken worden, maar dat is dus ook omdat we veel buiten zijn.”

Mocht je op een terras zitten met een glas limonade of een ijsje en een wesp doemt op dan is het volgens Van Vliet belangrijk om rustig te blijven zitten. “Wespen kunnen best opdringerig zijn, maar als je rustig blijft word je niet zo snel gestoken. Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen.”


Tilburg at Twitter: