Internationale Kattendag! 13 x waarom we in Tilburg de leukste katten ter wereld …

Internationale Kattendag! 13 x waarom we in Tilburg de leukste katten ter wereld ...
Vandaag is het in Spanje (weer) internationale kattendag
EINDHOVEN – Vandaag is het Internationale Kattendag! Jawel, je leest het goed. Een speciale dag om alle poezen en katers in het zonnetje te zetten. Daarom zijn wij op zoek naar de leukste kat van Brabant.

Heb jij een Brabantse kat die volgens jou kans maakt? Laat dan een reactie achter via onze Facebookpagina en stuur in ieder geval een foto of video mee. Wie weet wint jouw huisdier dan wel een Brabantse voerbak (en, gewoon omdat het kan). 

MADRID – Afgelopen februari hebben we al een Internationale dag van de kat gevierd en vandaag 8 augustus is er weer een dag van de kat. Maar wist je dat er op 29 oktober nog een Internationale dag van de kat zit aan te komen en wist je dat de kat het enige dier ter wereld is die drie speciale dagen heeft?

Ondanks het feit dat er veel katten in Spanje op straat leven en aan hun lot worden overgelaten nadat ze door hun baasjes gedumpt werden, is het vandaag 8 augustus toch even een feestje voor alle katten wereldwijd en dus ook in Spanje.

Het is de tweede Internationale dag van de Kat dit jaar waarbij men over de hele wereld de liefde voor de katten viert en men wil aangeven dat het belangrijk is om goed met katten om te gaan en voor hen te zorgen, iets wat in Spanje niet altijd blijkt te lukken.

Volgens de laatste cijfers van de Fundación Affinity werden er 33.473 katten en 104.834 honden in de steek gelaten in 2017. In totaal is dat 138.307 in de steek gelaten dieren wat een behoorlijk aantal is maar wel stukken minder dan 8 jaar geleden toen het totale aantal nog 156.858 was, aldus de Fundación Affinity stichting. Toch is het geen ongewoon straatbeeld om op straat levende katten te zien in de toeristenoorden, steden en op het platteland van Spanje.

Wereldwijd zijn er echter miljoenen mensen die wel goed voor hun kat zorgen en dat graag willen vieren met een speciale dag. Op 4 oktober is er al een Werelddierendag maar de kat heeft zelfs drie speciale dagen per jaar: op 20 februari, op 8 augustus en op 29 oktober. De kat is het enige dier ter wereld die drie internationale dagen heeft. Maar waarom is dat dan?

Deze datum werd gekozen omdat een van de bekendste katten ter wereld, Socks, op deze datum overleed in het Amerikaanse Witte Huis toen Bill Clinton de President was. Socks was altijd te zien op familiefotos van de Clinton familie en zijn dood zorgde voor een schok binnen de (Amerikaanse) kattenwereld waarna besloten werd om op die datum elk jaar stil te staan bij zijn overlijden.

Sinds 2002 wordt elk jaar op 8 augustus een International Kattendag georganiseerd na een initiatief van het International Fund for Animal Welfare. Het duurde niet lang of wereldwijd deden dierenrechtenorganisaties mee met de viering van de kattendag op 8 augustus waarna dit een internationaal evenement is geworden.

Deze datum is eigenlijk de bekendste kattendag in Europa en werd in het leven geroepen door de kattenexpert Colleen Paige die op die ene dag als doel had om 10.000 katten een nieuwe familie te geven door deze te laten adopteren. Sindsdien wordt deze dag internationaal gezien als een kattendag.

Het maakt niet uit welke datum je kiest of misschien wel alledrie om even een speciale dag voor jouw eigen kat te vieren, de kat zal het altijd leuk vinden. Wist je dat volgens een onderzoek van Tiendanimal 35% van de families in Spanje een kat in huis heeft?

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.


Tilburg at Twitter: