Spoeddebat over halloweenfeest Tilburg

De Tilburgse raad gaat een spoeddebat voeren over het gemeentelijk zwembad Stappegoor. Aanleiding is een uit de hand gelopen halloweenfeest afgelopen zaterdag.

Bij het feest waren zon 500 mensen aanwezig: van kleine kinderen met hun ouders tot pubers. In de loop van de avond riep het zwembadpersoneel ongeveer veertig jongeren verschillende keren tot de orde omdat ze zich misdroegen.

Ook werden meisjes door oudere jongens tegengehouden toen ze van de wildwaterbaan wilden gaan. Het ging om een groep van drie meisjes. Ze zijn door de badmeester uit het water gehaald en opgevangen, vertelt een gemeentewoordvoerder. De dag na het feest is er contact geweest met een ouder van een van de meisjes en die gaf aan geen aangifte te willen doen.

Een moeder zag bij aankomst al een grote groep jongeren “aan de hekken trekken”. Ook in de kleedkamers hing volgens de Tilburgse een ongemakkelijke sfeer. “Ze begonnen met schreeuwen en trapten tegen deuren.”

Volgens haar was het zwembad overvol. “Ze waren kinderen onder water aan het duwen. Dat deden ze ook bij mijn kinderen. Als je daar wat van zei, kreeg je een grote mond.” Ze zag naar eigen zeggen hoe een meisje van 14 in haar kruis gegrepen werd.

Omdat de sfeer steeds grimmiger werd, is het feest vóór de eindtijd van 22.30 uur beëindigd. De gemeentewoordvoerder: “De sociale veiligheid en de zwemveiligheid konden niet meer worden gegarandeerd.”

Buiten ging het opnieuw mis. Een groep van dertig jongeren verzamelde zich op het plein voor het zwembad en gooide een steen door het raam. Ook werd een rolluik vernield.

Een aantal ouders wijst erop dat er jongeren waren binnengekomen ondanks een eerder opgelegd zwembadverbod. Het zwembad heeft na eerdere problemen in 2007 een vingerscan-apparaat om overlastgevers te weren, schrijft Omroep Brabant.

Dat apparaat is wegens grote drukte afgelopen zaterdag volgens de gemeente niet de hele tijd gebruikt. Bezoekers die online een kaartje hadden gekocht, werden niet gecontroleerd. De gemeente heeft een onderzoek aangekondigd naar die procedure.

TILBURG – De groep jongeren die een halloweenfeest in het Tilburgse zwembad Stappegoor terroriseerde, kreeg in het zwembad veel bijval van andere jongeren. Dennis zag zaterdag van dichtbij hoe de groep groeide doordat anderen zich erbij aansloten. Op een gegeven moment haalde hij zijn 10-jarige neefje uit het water, omdat hij ernstig werd bedreigd.

“Een van de ergste dingen die ik zaterdag heb gezien, is dat een deel van de meisjes juist mee ging doen met het asociale gedrag van de groep", beschrijft Dennis de situatie tijdens het halloweenfeest in zwembad Stappegoor. Dennis is niet de echte naam van de Tilburger. Hij wil graag anoniem blijven, omdat hij bang is voor represailles. 

"Ze gingen allemaal bij de groep staan. Het gedrag van de jongens werd overgenomen door een paar van de jongere mensen. Mensen sloten zich aan en gingen net zo vervelend doen. Meisjes op die leeftijd zijn natuurlijk allemaal heel beïnvloedbaar."

LEES OOK: Manuela was met haar kinderen bij rampfeest in Tilburgs zwembad: Meisje werd in kruis gegrepen

Onder controle houden De groep die aan het begin van de avond uit zon tien jongeren bestond, groeide in het zwembad dus uit tot grote proporties. Volgens Dennis was het voor de badmeesters daardoor moeilijk om de jongeren onder controle te houden.

"Ze waren met vijf man personeel. Probeer maar eens met vijf man dertig jongens eruit te sturen. De badmeesters waren de hele tijd aan het rennen, maar als er twee man op de ene plek jongens uit het water stonden te halen, gebeurde er op een andere plek weer iets anders."

Kindjes onderwater gedrukt Net als Manuela zag ook Dennis hoe de groep al bij binnenkomst begon met rotzooi trappen. "Aan het begin stonden ze al in het midden van het zwembad te schreeuwen en bombarie te maken. Het werd zo druk dat kleine kindjes onder water werden gedrukt", vertelt Dennis. 

"Op het moment dat de badmeester de jongens aansprak, werd hij uitgescholden met kanker. Ik zag dat meisjes die werden lastiggevallen, meeliepen  met de badmeester. Toen hoorde je die jongens zeggen: ‘Yo, let op man. Want anders wijst een van die meisjes jou dadelijk aan’."

Dadelijk breek ik je nek “Mijn neefje was op een gegeven moment aan het spetteren en kreeg toen te horen van de groep: ‘Dadelijk breek ik je nek’", zegt de Tilburg geschokt. "Ik haalde hem toen uit het water. Nou, moet je aan een kind van 10 eens uitleggen dat je hem uit het water haalt, voor het geval dat een van die jongens hem iets aan gaat doen. Dat is lastig.”

Wolla, wolla, gratis zwemmen Wat een leuke zwembadfeest moest worden voor Dennis en zijn neefje, liep uit in een heuse nachtmerrie. "Het zwembad riep om: ‘Sorry voor alle overlast. Laat uw nummer achter en we betalen u het geld terug.’"

"Toen hoorde je die aanstichters roepen: ‘Wolla, wolla, we kunnen nu gratis zwemmen. We krijgen ons geld terug’. Ik wil wel duidelijk maken dat het personeel er alles aan heeft gedaan wat in hun macht lag. Het personeel heeft meteen beveiliging erbij geroepen."