Spoeddebat Tilburg om beestachtig gedrag in zwembad

Spoeddebat Tilburg om \beestachtig gedrag\ in zwembad
Politie roept mensen op aangifte te doen na rampfeest in zwembad Stappegoor
In een promotietekst voor het halloweenfeest kondigde het Tilburgse zwembad Stappegoor een “spannende, onvergetelijke avond” aan. Maar daarmee zal de organisatie niet op de ongeregeldheden van afgelopen zaterdag hebben gedoeld.

Een halloweenfeest – bedoeld voor bezoekers van acht jaar en ouder – liep uit de hand. Drie meisjes werden betast, er ging een steen door een ruit en zwembadpersoneel moest het bad anderhalf uur eerder sluiten. De Tilburgse gemeenteraad houdt volgende week maandag een spoeddebat over de gebeurtenissen.

Bij het feest zaterdagavond waren een paar honderd mensen aanwezig, onder wie ouders met kinderen. Aan de feestelijke sfeer kwam een einde door wangedrag van tientallen jongeren. Drie meisjes werden door een groep jongens ingesloten bij de wildwaterbaan. Sommige jongens zouden zich hebben schuldig gemaakt aan handtastelijkheden. Ook zouden kinderen expres onder water zijn geduwd en bedreigd.

Marjolein van Tiggelen van de Nationale Raad voor Zwemveiligheid is geschrokken van de gebeurtenissen. “Een zwembad moet een leuke en veilige plek zijn. Dat was hier niet het geval.”

De politie is bezig met een onderzoek, waarbij onder meer camerabeelden worden bekeken. In het zwembad Stappegoor hebben zich in het verleden vaker incidenten voorgedaan. Duidelijk is al wel dat de vingerscan bij de entree, aangeschaft om mensen met een zwembadverbod te weren, niet gebruikt werd op de avond van het feest.

Volgens de gemeente Tilburg was er voldoende personeel aanwezig. De 500 bezoekers die het feest trok, stonden onder toezicht van tien lifeguards, drie managers en een beveiliger. “Normaal is dat niet”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Toch kon daarmee niet worden voorkomen dat het binnen en buiten het zwembad misging. Dertig tot veertig jongeren zorgden “verbaal en non-verbaal” voor overlast. “Het zwembadpersoneel had de hele avond zijn handen vol aan het corrigeren van die jongeren”, zegt de woordvoerder. Zes jongens zijn op basis van hun gedrag uitgezet. Ook heeft het personeel de muziek zachter gezet en sfeerlicht laten plaatsmaken voor zwembadlicht om de veiligheid te bevorderen.

Volgens Van Tiggelen zijn er vaker incidenten in Nederlandse zwembaden. “Helaas, elk incident er eentje te veel. Een zwembad is net als de maatschappij, ook daar gaan weleens dingen mis.”

Zwembaden hebben een scala aan mogelijkheden om overlast tegen te gaan, legt Van Tiggelen uit. “Dan gaat het om dingen in de preventieve sfeer, zoals huisregels instellen en bezoekers op hun gedrag aanspreken. Als het dan nog niet goed gaat, kun je zwembadverboden of vingerscans inzetten.” Het laatste middel is volgens Van Tiggelen de politie inschakelen.

Zwembad Stappegoor heeft sinds 2007 een vingerscan-apparaat in gebruik, maar wegens grote drukte is dat zaterdagavond niet steeds ingezet. Daardoor zouden jongeren zijn binnengekomen die een zwembadverbod hadden.

Van Tiggelen wil niet zeggen of het Tilburgse zwembad meer maatregelen had moeten nemen. “Als mensen naar een zwembad komen met verkeerde intenties, kan je dat niet bij de ingang zien. Stappegoor is nu bezig met een analyse. Mochten daar leerzame zaken uitkomen dan zullen ze dat ongetwijfeld delen.”

De Tilburgse raad maakt zich op voor een spoeddebat over het gemeentelijk zwembad Stappegoor, waar een halloweenfeest afgelopen zaterdag uit de hand liep. Bij het feest waren zon 500 mensen aanwezig: van kleine kinderen met hun ouders tot pubers. In de loop van de avond riep het zwembadpersoneel ongeveer 40 jongeren verschillende keren tot de orde omdat ze zich misdroegen.

Ook werden meisjes ingesloten door groepen oudere jongens. Het ging om vier meisjes, in vier aparte situaties. Zij zijn uit het water gehaald en in veiligheid gebracht, vertelt een gemeentewoordvoerder.

Verschillende zwembadbezoekers spreken over aanranding. Burgemeester Theo Weterings roept de meisjes op aangifte te doen. De politie doet onderzoek naar de mogelijke aanrandingen en heeft daarom de camerabeelden veiliggesteld.

Een moeder zag bij aankomst al een grote groep jongeren “aan de hekken trekken”. Ook in de kleedkamers hing volgens de Tilburgse een ongemakkelijke sfeer. “Ze begonnen met schreeuwen en trapten tegen deuren.”

Volgens haar was het zwembad overvol. “Ze waren kinderen onder water aan het duwen. Dat deden ze ook bij mijn kinderen. Als je daar wat van zei, kreeg je een grote mond.” Ze zag naar eigen zeggen hoe een meisje van 14 in haar kruis gegrepen werd.

Omdat de sfeer steeds grimmiger werd, is het feest vóór de eindtijd 22.30 uur beëindigd. De gemeentewoordvoerder: “De sociale veiligheid en de zwemveiligheid kon niet meer worden gegarandeerd.”

Buiten ging het opnieuw mis. Een groep van dertig jongeren verzamelde zich op het plein voor het zwembad en gooide een steen door het raam. Ook werd een rolluik vernield.

Bij zwembad De Hommel in Utrecht hebben ze ervaringen met dergelijke incidenten. Verslaggever Marc-Robin Visscher ging er naartoe. In Nieuws en Co hoor je zijn verslag. Vanaf 16:00 op NPO Radio 1.