Aanstaande maandag debat over ongeregeldheden in zwembad Stappegoor in …

Aanstaande maandag debat over ongeregeldheden in zwembad Stappegoor in ...
Spoeddebat in Tilburg over uit de hand gelopen feest
Tijdens een Halloweenfeest afgelopen zaterdag in zwembad Stappegoor in Tilburg, heeft een groep jongeren zich zo misdragen dat het feest eerder moest worden afgeblazen. 

Bij het feest waren ongeveer vijfhonderd mensen aanwezig: van jonge kinderen met hun ouders tot tieners. Zon veertig jongeren hebben zich volgens het Brabants Dagblad  ernstig misdragen. Ze duwden kinderen onder water en vielen meisjes lastig.

Badmeesters hadden handen vol aan halloweenfeest Tilburg

Het feest zou tot half elf duren, maar het zwembadpersoneel besloot het zwembad vanwege de onrust al eerder te sluiten. Voor die sluiting werden al zes jongens op straat gezet omdat ze te veel overlast veroorzaakten. 

Zwembaden hebben een scala aan mogelijkheden om overlast tegen te gaan, legt Van Tiggelen uit. “Dan gaat het om dingen in de preventieve sfeer, zoals huisregels instellen en bezoekers op hun gedrag aanspreken. Als het dan nog niet goed gaat, kun je zwembadverboden of vingerscans inzetten.” Het laatste middel is volgens Van Tiggelen de politie inschakelen.

Later op de avond ging het opnieuw mis toen een groep jongeren zich voor het zwembad verzamelde. Ze gooiden een steen door het raam en vernielden een rolluik.

Een halloweenfeest – bedoeld voor bezoekers van acht jaar en ouder – liep uit de hand. Drie meisjes werden betast, er ging een steen door een ruit en zwembadpersoneel moest het bad anderhalf uur eerder sluiten. De Tilburgse gemeenteraad houdt volgende week maandag een spoeddebat over de gebeurtenissen.

In de dezelfde krant zegt een woordvoerder van het zwembad dat het onduidelijk is waarom het mis ging. Vorig jaar was een Halloweenfeest zonder problemen verlopen.

Van Tiggelen wil niet zeggen of het Tilburgse zwembad meer maatregelen had moeten nemen. “Als mensen naar een zwembad komen met verkeerde intenties, kan je dat niet bij de ingang zien. Stappegoor is nu bezig met een analyse. Mochten daar leerzame zaken uitkomen dan zullen ze dat ongetwijfeld delen.”

Volgens Omroep Brabant waren er dit keer jongeren binnen gekomen die eigenlijk een toegangsverbod hadden. Zij waren betrokken bij eerdere incidenten in het zwembad. Voor straf mochten ze er niet meer in. Een vingerscan waarmee bij de ingang de identiteit van bezoekers gecheckt kan worden, werd bij het feest afgelopen zaterdag niet gebruikt. 

Volgens de gemeente Tilburg was er voldoende personeel aanwezig. De 500 bezoekers die het feest trok, stonden onder toezicht van tien lifeguards, drie managers en een beveiliger. “Normaal is dat niet”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

De Tilburgse gemeenteraad wil weten wat er precies is gebeurd en voert daarom maandag een spoeddebat.

In een promotietekst voor het halloweenfeest kondigde het Tilburgse zwembad Stappegoor een “spannende, onvergetelijke avond” aan. Maar daarmee zal de organisatie niet op de ongeregeldheden van afgelopen zaterdag hebben gedoeld.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

Zwembad Stappegoor heeft sinds 2007 een vingerscan-apparaat in gebruik, maar wegens grote drukte is dat zaterdagavond niet steeds ingezet. Daardoor zouden jongeren zijn binnengekomen die een zwembadverbod hadden.

7Days is de weekkrant voor jongeren. Iedere vrijdag staat–ie vol nieuws, achtergrondverhalen, games, muziek en meer. Kom verder met 7Days!

Wil jij nóg meer 7Days? Volg ons dan via WhatsApp en krijg gratis één keer per dag een must-read op je smartphone.

Marjolein van Tiggelen van de Nationale Raad voor Zwemveiligheid is geschrokken van de gebeurtenissen. “Een zwembad moet een leuke en veilige plek zijn. Dat was hier niet het geval.”

Aanmelden is supersimpel:1. Voeg het nummer 06-58793271 toe aan je contactpersonenlijst2. App vervolgens 7Days AAN naar ons3. Verwijder dit nummer niet uit je adresboek.Afmelden kan simpelweg door ons 7Days UIT te appen. Meer informatie over onze WhatsApp-dienst vind je hier.

LezersserviceVoor vragen over je abonnement of factuur kun je bellen met de Lezersservice op het telefoonummer 020-6304707 van maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 13.00 uur en 13.30 en 17.00 uur + vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur.

8 november 2018 In wijken waar veel sociale huurwoningen staan, gaat de leefbaarheid snel achteruit. Dat concludeert onderzoeksbureau RGIO in een rapport dat is geschreven in opdracht van corporatiekoepel Aedes. Volgens de onderzoekers is sprake van een groter wordende tweedeling tussen buurten met veel sociale huurwoningen en andere wijken. In de buurten waar de meeste huizen tot de sociale huursector behoren, is 15 procent meer overlast en 9 procent meer agressie dan landelijk gemiddeld is. Anderhalf miljoen mensen zouden in dergelijke woonbuurten wonen. (NRC)

8 november 2018 Mail de redactie Artikel opslaan Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.