Tilburgse wethouder neemt geen afstand van tweet | Binnenland – Telegraaf.nl

Tilburgse wethouder neemt geen afstand van tweet | Binnenland - Telegraaf.nl
Tilburgse D66-wethouder overleeft motie van wantrouwen na omstreden FvD-tweet
Wethouder Marcelle Hendrickx in Tilburg heeft zich de woede van Forum voor Democratie-lijstduwer Hans Smolders op de hals gehaald.

TILBURG – De Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx (D66) heeft maandagavond geen afstand genomen van haar omstreden bericht op sociale media op de dag van de Provinciale Statenverkiezingen. Wel van de interpretaties die erin zijn gelegd. Maar dat heb ik niet gedaan. Die zijn groot geworden, aldus Hendrickx.

Op de dag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten twitterde wethouder Hendrickx: "Ik hoop dat mensen in Tilburg zich realiseren dat een stem op Hans Smolders, lijstduwer Forum voor Democratie, een stem tegen onze inclusieve stad is. Het is een stem voor racisme, afbraak rechtsstaat, haat en verdeeldheid. Dat heeft Baudet afgelopen weken weer duidelijk laten zien."

Wethouder Marcelle Hendrickx in Tilburg heeft zich de woede van Forum voor Democratie-lijstduwer Hans Smolders op de hals gehaald.

Forum voor Democratie én Hans Smolders zijn de grote winnaars van de verkiezingen voor Provinciale Staten in Brabant. De partij behaalde negen zetels voor de Staten. Hans Smolders sleepte alleen al in Tilburg bijna 9000 stemmen in de wacht. In totaal stemden bijna 21.000 stemgerechtigden op de Tilburgse lijstduwer.

Hendrickx haalde vorige week de woede van lijstduwer Hans Smolders (Forum voor Democratie) op de hals vanwege een tweet en Facebookbericht. Hierin haalde ze flink uit naar Forum voor Democratie, waarvoor Smolders als lijstduwer in de provincie Noord-Brabant fungeerde. Ik hoop dat mensen in Tilburg zich realiseren dat een stem op Hans Smolders een stem tegen onze inclusieve stad is. Het is een stem voor racisme, afbraak van de rechtsstaat, haat & verdeeldheid. Dat heeft Baudet afgelopen weken weer duidelijk laten zien, viel er te lezen.

Zere beenEn dat was tegen het zere been van Hans Smolders van Lijst Smolders en lijstduwer van Forum voor Democratie. “Smaad en laster. Ze toont zich een slecht verliezer door iemand een racist te noemen. Een wethouder onwaardig”, foeterde Smolders en eiste haar aftreden.

De motie van wantrouwen die Smolders tegen Hendrickx indiende behaalde in de gemeenteraad geen meerderheid. Smolders overweegt overigens wel aangifte te doen wegens smaad en laster, zei hij maandagavond. Dit is puur haatzaaien en mij daarmee in verbinding brengen. Als wij dit goed vinden, zijn wij geen knip voor de neus waard.

De Tilburgse D66-wethouder Marcelle Hendrickx heeft spijt dat een tweet van haar over het Forum voor Democratie vorige week verkeerd is opgevat en veel ophef heeft veroorzaakt. In een spoeddebat verdedigde ze wel de inhoud van het bericht.

Wethouder Hendrickx zei de tweet vanuit oprechte betrokkenheid en bezorgdheid te hebben verstuurd. De rechtsstaat en inclusieve samenleving staan onder druk. Naar mijn mening staat Forum voor Democratie deels voor, met Baudet voorop: andere groepen uitsluiten, sprak ze raad toe. Wat ik wilde zeggen is dat een stem op de lijstduwer een stem op Forum voor Democratie is en niet een op de heer Smolders. Sommigen hebben mijn uitspraak anders opgevat. Dat raakte hen en mij ook. Mensen dachten dat ik bedoelde dat iedere stemmer op Forum een racist is. Maar dat heb ik niet gezegd. Het spijt me dat mensen het op een andere manier hebben opgevat dan ik het bedoelde.

Smolders noemde het bericht walgelijk. De spijt van de wethouder was voor hem niet genoeg. Een motie van wantrouwen die hij indiende omdat de wethouder weigerde afstand te nemen van de inhoud van het bericht, kreeg vrijwel geen steun.

Voorman Smolders voor Lijst Smolders Tilburg bood Hendrickx maandagavond kort daarvoor openlijk de mogelijkheid aan oprechte excuses aan te bieden. Het is een verwerpelijk bericht. Je mag het inhoudelijk met me oneens zijn, maar dit is wethouder onwaardig en volstrekt onacceptabel. U beschuldigt en beledigt een groot aantal Nederlandse, Brabantse en vooral Tilburgse kiezers.

Smolders werd landelijk bekend als de chauffeur van Pim Fortuyn. Sinds zijn dood boekt hij zelf succes als politicus. Met een enorme hoeveelheid voorkeursstemmen werd hij woensdag in Provinciale Staten van Noord-Brabant gekozen.

De Tilburger refereerde in zijn betoog aan de moord op Pim Fortuyn. Smolders was destijds zijn chauffeur. In 2002 heb ik ook zon haatcampagne van dichtbij gezien. Het resultaat heb ik toen voor mijn ogen zien gebeuren. Afgelopen weekend riepen mensen in Amsterdam 17 jaar na de dood van Fortuyn: Als je Thierry af wilt schieten zeg dan paf… Er zijn veel parallellen met wat er 17 jaar geleden is gebeurd. Eigenlijk is hier een minuut van bezinning voor op zijn plaats.

De wethouder legde uit dat ze op de verkiezingsdag haar zorgen wilde uiten over de standpunten van de FvD. “Het spijt en raakt mij dat het bericht anders is opgevat dan bedoeld”, zei de wethouder in het debat.

Ondanks de oproep van Hendrickx niet op Forum voor Democratie en lijstduwer Smolders te stemmen, werden beide wel de grote winnaars van de verkiezingen in Noord-Brabant. Forum voor Democratie behaalde negen zetels en Smolders kreeg in totaal 21000 stemmen, waarvan 9000 in zijn thuisgemeente Tilburg.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.