Spanning stijgt: Tilburg en Amsterdam maken zich op voor bekerfinale – RTL Nieuws

Spanning stijgt: Tilburg en Amsterdam maken zich op voor bekerfinale - RTL Nieuws
LIVE: De finale van de KNVB Beker tussen Willem II en Ajax in De Kuip
De bekerkoorts is naar een hoogtepunt gestegen: vanavond staan Willem II en Ajax tegenover elkaar in een uitverkochte Kuip. Voor het eerst in 56 jaar kunnen de Tilburgers de beker mee naar huis nemen. Maar Ajax zal er alles aan doen om vanavond eindelijk weer een prijs te winnen.

Voor Willem II staat het seizoen al weken in het teken van de bekerfinale, al kunnen de Tilburgers zich in de komende twee competitiewedstrijden ook nog voor de play-offs voor Europees voetbal kwalificeren. Maar een echte prijs mee naar huis nemen, dat is alweer 56 jaar geleden. 

Hoewel Ajax bezig is aan een historisch lange periode zonder eremetaal, kan de club dit seizoen juist veel prijzen pakken. De ploeg van trainer Erik ten Hag is dicht bij het bereiken van de Champions League-finale – de heenwedstrijd tegen Tottenham Hotspur werd dinsdag met 0-1 gewonnen – en staat met nog twee speelronden te gaan aan kop in de Eredivisie.

Veel Tilburgers hopen vandaag dat het weer zon feest wordt, net zoals toen ze in 1963 met 0-3 wonnen van ADO Den Haag. 

De Amsterdammers zijn de laatste jaren sowieso niet erg succesvol in finales. Van de laatste acht keer dat Ajax de eindstrijd van een toernooi (KNVB-beker, Johan Cruijff Schaal, Europa League) bereikte, trok het slechts één keer aan het langste eind. AZ werd in juli 2013 verslagen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Voor Ajax kan dit het begin zijn van vele feesten. De club strijdt nog voor de landstitel en kan woensdag tegen Tottenham Hotspur voor het eerst in 23 jaar de finale van de Champions League bereiken. Zij zullen het feest vanavond dan ook bescheiden vieren als ze winnen in de Kuip, maar ze zullen er wel alles aan gaan doen om voor het eerst in vijf jaar weer eens een prijs te pakken.

Mocht Willem II zondag aan het langste eind trekken, dan is het bovendien al de derde opeenvolgende finale waarbij Ajax als verliezer uit de strijd komt. In 2011 zegevierde FC Twente met 3-2 en in 2014 bleek PEC Zwolle in De Kuip met liefst 5-1 te sterk. Het kwam nog nooit voor dat Ajax drie opeenvolgende bekerfinales verloor.

In 2010 namen de Amsterdammers voor de laatste keer de beker mee naar huis, ze wonnen toen van Feyenoord. 

De KNVB-beker is in dat opzicht misschien niet de belangrijkste prijs, maar voor de Amsterdammers staat tegen Willem II ook de eer op het spel. Het is inmiddels al negen jaar geleden dat Ajax het bekertoernooi voor de laatste keer won, toen Feyenoord in de finale over twee duels simpel werd verslagen (zeges van 2-0 en 1-4).

Ruim 15.000 Ajax-fans reizen met 160 bussen en zes treinen naar De Kuip om te kijken of hun club eindelijk weer eens prijs wint. Willem II krijgt steun van 18.500 fans, die met 220 bussen naar Rotterdam komen.

Gisteren werden de spelers van Willem II, die alvast afreisden naar Rotterdam, al uitgezwaaid door tientallen fans in Tilburg. Met fakkels in hun hand stonden ze op Brabantse viaducten toen de spelersbus langsreed.

De grote dag is aangebroken: Willem II en Ajax nemen het vanaf 18.00 uur tegen elkaar op in de finale van de KNVB Beker. Op deze plek houdt VoetbalPrimeur je op de hoogte van alle ontwikkelingen voor, tijdens en na de kraker in De Kuip.

Willem II begint als thuisploeg aan de finale van de KNVB Beker. De Tricolores wonnen de Dennenappel twee keer in de clubhistorie: in 1944 en 1963. Sindsdien wist Willem II nog maar één keer de finale te bereiken; PSV was de Tilburgers in 2005 met 4-0 de baas.

In Tilburg is het vertrouwen groot in een goed resultaat en ook Peters heeft goede hoop. "We gaan met een goed gevoel naar de finale, het was de laatste weken wel wat lastiger om niet aan de finale te denken. We maken een goed seizoen door, maar nu gaan we vol voor de kers op de taart."

Vermoedelijke opstelling Willem II: Wellenreuther; Lewis, Peters, Meissner, Palacios; Llonch, Tapia, Crowley; Vrousai, Isak, Dankerlui.

Ajax hoopt zondag tegen Willem II voor het eerst sinds 2014 weer een prijs in de wacht te slepen. Vijf jaar geleden veroverden de Amsterdammers de vierde landstitel op rij, maar daarna stokte de productie. Het is de vraag of trainer Erik ten Hag zijn basiself gaat wijzigen met oog op de Champions League-return tegen Tottenham Hotspur (woensdag).

De vragen die Peters kreeg, gingen vooral over tegenstander Ajax. Hoe heeft Peters afgelopen dinsdag gekeken naar de halve finale van de Champions League tussen Ajax en Tottenham? Wat vindt Peters van Ajax? En zou Ajax niet een beetje moe zijn?

Vermoedelijke opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico; Frenkie de Jong, Schöne, Van de Beek; Ziyech, Tadic, Neres.

De finale van de KNVB Beker tussen Ajax en Willem II begint zondag om 18.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Serdar Gözübüyük.

LEES OOK: Willem II op weg naar De Kuip: zo zag de route van de Tilburgers richting de bekerfinale eruit