Tilburg geniet op vol Piusplein: Loving you is a winning game. Aaaioooh – BD.nl

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9930. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.bd.nl te lezen.

Het alumnifest van de Tilburgse Rockacademie staat dit najaar volledig in het teken van Duncan Laurence. De artiest, die onder zijn eigen naam Duncan de Moor aan zijn muziekstudie begon, studeerde tot vorig jaar in Tilburg en componeerde het winnende nummer Arcade binnen de muren van de Rockacademie. De opleiding hoopt dat de zanger dit najaar terugkeert naar Tilburg.

Duncan wordt in de media niet alleen geprezen om zijn zangkwaliteit, maar ook omdat hij zo sympathiek overkomt. In het echt is hij dat ook, zegt Vincent. “Op de rockacademie was ik in het begin niets bijzonders; ik was niet de beste en ook niet de meest geliefde jongen. Duncan, die zelf een pestverleden heeft, kwam voor me op en vroeg me voor zijn band. Dat is ook typisch Duncan: de mensen voor wie hij respect heeft, wil hij meenemen in zijn succes.”

De Rockacademie heeft altijd een alumnifest voor oud-studenten, dat is echt een grote happening. Daar willen we Duncan dit jaar voor uitnodigen als eregast, laat een woordvoerder van de Tilburgse opleiding weten aan BuzzE. We willen het alumnifest veel groter maken. Duncan mag het openen en is special guest, we dragen de dag aan hem op.

Ook oud-docent Yvonne Rooda omschrijft de samenwerking met Duncan als heel plezierig. “Als docent wil je maar een ding en dat is dat een leerling zelf iets wil en ook iets meebrengt naar de les. Dat deed Duncan altijd. Hij bracht een song mee waaraan hij verder wilde werken of zei: hier loop ik tegenaan, dit wil ik beter kunnen. Ik hoefde hem nooit aan te sturen.”

Wanneer het feest plaatsvindt is nog niet helemaal duidelijk. Het is altijd rond oktober. Hij gaat toeren en is nu niet echt meer heel makkelijk benaderbaar, maar volgens mij staat Duncan op 31 oktober in Tilburg. Dus rond die tijd.

Vincent de Raad zat vanaf 2013 bij Duncan in de klas op de rockacademie en was tot vorige zomer bassist in zijn band. “Het was te gek om samen te spelen”, zegt hij hierover. “Ik heb veel artiesten meegemaakt, maar Duncan was zon gast van wie je tijdens de repetitie echt kippenvel kon krijgen. Hij was altijd professioneel, echt vet.”

Docenten, studenten en alumni van de Rockacademie volgden de songfestivalfinale zaterdag in Tilburg. We hebben bij ons op school naar alle nummers gekeken, dat was heel gezellig. Daarna zijn we naar het Piusplein gegaan en daar hebben we de puntentelling gekeken. In het centrum van Tilburg, waar het songfestival op grote schermen was te volgen, volgde ook minister Ingrid van Engelshoven (OCW) de ontknoping. Het was zó spannend, aldus de woordvoerder van de Rockacademie.

Vincent zag afgelopen donderdag, tijdens de halve finales, de Duncan die hij kent. “Aan het begin hoorde ik eventjes zijn spanning, maar na drie regels was dat helemaal weg. Aan het einde zuchtte hij, dat doet hij altijd bij grote dingen. Dan weet je dat het goed is gegaan; een zucht van opluchting.”

Op het Piusplein volgden honderden Tilburgers de verrichtingen van hun voormalig stadgenoot. Arcade werd luidkeels meegezongen, tijdens de spannende puntentelling was het nagelbijten. Toen duidelijk werd dat Duncan had gewonnen, was de ontlading groot. Wow, is dat geweldig of niet? Duncan Laurence, oud student van de Tilburgse rockacademie, wint het songfestival, twitterde de gemeente Tilburg zondag. De gemeente feliciteert Duncan met deze prachtige overwinning. We krijgen Arcade al een tijdje niet meer uit ons hoofd. Dat zal nog wel even duren.

Zowel Vincent als Yvonne zien Duncan als kanshebber. “Ik denk dat hij het heel goed gaat doen”, zegt Vincent. “Zijn kansen zijn gestegen in de afgelopen week. Hij deed het donderdag, tijdens de halve finale, super. Vanaf de bridge, toen de lichtgevende bol naar beneden kwam, was hij op zijn best.”