Toerist op e-step door Tilburg: Past bij het experimentele karakter van de stad – BD.nl

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.bd.nl te lezen.

Tilburgs trucje Toeristen in Tilburg kunnen legaal elektrisch steppen 24 oktober 2019 • 18:51 In Tilburg is vanaf volgende week wél een legale elektrische step te huren. In tal van wereldsteden zijn e-steps al populair, maar in Nederland zijn ze verboden. In Tilburg is daar een oplossing voor gevonden.

Je kent ze wel uit grote Europese steden: e-steps die je met een app kunt opzoeken, betalen en gebruiken. Je kunt ze vervolgens op je bestemming gewoon achterlaten. In Nederland zijn zulke elektrische huurstepjes er nog niet, doordat een e-step nog niet goedgekeurd is voor de openbare weg en je er dus illegaal mee rijdt. Maar in Tilburg hebben ze een truc gevonden.

Vanaf 1 november is het in Tilburg mogelijk een legale e-step te huren. Dat werd mogelijk door de elektrische step uit te voeren als een oude step voor volwassenen: met fietswielen in plaats van kleine wieltjes.

Omdat we niet wilden wachten op groen licht, zijn we op zoek gegaan naar een goed alternatief. De step die we nu in Tilburg gaan lanceren is wettelijk toegestaan, kan gewoon worden verzekerd en is ook nog eens comfortabeler dan zijn kleinere broertje”, aldus Teun Verschuren, mede-eigenaar en -oprichter van Citysteps. Qua rijgemak lijkt hij op een fiets, wat de minder motorisch begaafde mens over de vrees van zon hip klein stepje zou moeten helpen.

De gemeente Tilburg heeft het voornemen om de verkeersdruk op de cityring te verlichten. Op termijn moeten voetgangers en fietsers prioriteit krijgen boven autos. Daarnaast veranderen de mobiliteitswensen van bewoners, studenten en toeristen. Men wil zich leuker, laagdrempeliger en groener kunnen verplaatsen door de stad,” aldus citymarketeer Ben Smit.

Het gaat dan om meerdere ophaal- en inleverpunten bij onder andere hotels, onderwijsinstellingen en toeristische attracties in de omgeving van Tilburg. Ze komen dus niet – zoals in veel grote Europese steden – zomaar op straat te staan.

Het deelstepconcept is een samenwerking tussen horecaondernemer Jaap van Ham (van onder meer Doloris), Citymarketing Tilburg en Citysteps, een verhuurbedrijf van e-steps. De lancering begint met een pilot die loopt van 1 november tot en met 21 maart en bestaat uit 20 steps met afneembare accu.

De pilot is gericht op dagjesmensen van binnen én buiten de stad. Het bredere mobiliteitsvraagstuk van Tilburg wordt bij succes aangepakt. “Denk aan 100 of 200 e-steps verdeeld over de stad.”

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.