Utrechtse onderzoekers vinden oudste fossiele overblijfselen van motten en …

Hawkeye Onder welke steen heb jij gelegen de afgelopen 30 jaar.

Science Advances. Ze baseren zich op een tamelijk spectaculaire ontdekking in het noorden van Duitsland. daar zijn namelijk fossiele resten, vleugel- en lichaamsschubben van motten en vlinders ontdekt die zo’n 200 miljoen jaar oud zouden zijn.

Carl Blyweert De betere vraag is hoe dat zeespiegelgedoe relateert naar dat het een leugen is dat de stijgingen begin van het Jura niet te vergelijken vallen met nu….

Tom Meijer Schiet nou toch op zeg. Je voert een achterhoedegevecht, is je dat nou nog niet duidelijk.

Massa-extinctie Op basis van de ontdekking kunnen onderzoekers verschillende conclusies trekken. Allereerst suggereren de fossielen dat de motten en vlinders zich tijdens de massa-extinctie die zo’n 201 miljoen jaar geleden plaatsvond, hebben weten te handhaven. Sterker nog: de onderzoekers vermoeden dat de insecten ervan profiteerden dat hun leefgebied sterk veranderde. “Het grote uitsterven aan het eind van het Trias ging gepaard met massaal vulkanisme als gevolg van het opbreken van het supercontinent Pangaea,” vertelt onderzoeker Timo van Eldijk. “Zowel op het land als in de oceanen nam de biodiversiteit dramatisch af. Veel soorten die in het Trias domineerden, waaronder veel primitieve reptielen, stierven uit. Opmerkelijk genoeg lijken de motten en vlinders de ramp niet alleen goed te hebben doorstaan, maar ze lijken ook geprofiteerd te hebben van de nieuwe omstandigheden, en veel diverser te zijn geworden tijdens een periode van grote ecologische verandering.”

Utrecht at Twitter: