Kelderman breekt sleutelbeen bij valpartij

De 26-jarige Kelderman stond na de vierde etappe, waarin zijn ploeggenoot Tom Dumoulin na een val moest opgeven, nog derde in het algemeen klassement.

De renner van Team Sunweb kwam in de etappe twee keer ten val en haalde op grote achterstand van winnaar Yates de streep. Kelderman werd direct naar het ziekenhuis gebracht, waar onderzoek aan het licht bracht dat de klimmer zijn rechtersleutelbeen heeft gebroken, meldt zijn ploeg. 

Jupiler Pro League – Volwassen mannen en vrouwen die hun tranen niet kunnen bedwingen, het was een normaal beeld in Mechelen deze namiddag. In Eupen dan weer niets dan vreugde.

Volgens ploegaarts Chris Jansen moet Kelderman onder het mes. “Hij heeft zijn sleutelbeen eerder op die plek gebroken, dus er zit al een plaatje. Dat maakt het wat complexer. Wilco gaat nu naar Nederland waar hij geopeerd wordt.”

De Barnevelder had dus uitzicht op een mooie eindklassering, maar zag die in rook opgaan door twee valpartijen. Hij kwam ver na de favorieten over de finish. In het ziekenhuis bleek na afloop dat hij zijn rechter sleutelbeen heeft gebroken. Dat maakte zijn ploeg Sunweb bekend.

Adam Yates zegeviert op Muur van Filottrano, desastreuze dag Kelderman

De Barnevelder is zeer teleurgesteld dat zijn Tirreno voortijdig voorbij is. “Vooral omdat ik het seizoen zo goed was begonnen en ik me heel sterk voelde. Helaas mis ik wederom een aantal races, maar ik hoop dat de operatie goed gaat en ik snel weer op de fiets kan stappen.”

Kelderman zal dus niet meer van start gaan maandag. De Tirreno Adriatico is een Italiaanse  rittenkoers waar veel grote ronderenners aan meedoen. De Pool Kwiatkowski staat nu aan de leiding. 

Kelderman is al de tweede Nederlandse topklimmer die een sleutelbeen breekt. Dat gebeurde Wout Poels (Team Sky) eerder deze week ook in Parijs-Nice. De verwondingen bij Dumoulin vielen wel mee. Hij kan waarschijnlijk snel weer koersen.

FILOTTRANO – Wielrenner Wilco Kelderman uit Barneveld is uitgevallen in de etappekoers Tirreno Adriatico. Hij stond aan het begin van de etappe van zondag nog derde in het klassement.

De zege in de vijfde etappe was voor de 25-jarige Yates. De Brit van Mitchelton-Scott ontsnapte vier kilometer voor de streep in Filottrano uit de groep met favorieten en bereikte op de venijnige slotklim solo de streep.

Wereldkampioen Peter Sagan uit Slowakije sprintte kort achter Yates naar de tweede plaats, Michal Kwiatkowski werd derde. De Pool pakte daarmee nog enkele bonificatieseconden, genoeg om de leiderstrui over te nemen van de Italiaan Damiano Caruso.

Twee valpartijen werpen Kelderman terug, etappezege Yates in Tirreno

De rit was een eerbetoon aan de vorig jaar overleden wielrenner Michele Scarponi, die afkomstig was uit Filottrano.

De Tirreno gaat maandag verder met een relatief vlakke etappe naar Fano. Op dinsdag wordt de koers afgesloten met een individuele tijdrit over 10 kilometer.

Tegenvaller Kelderman Wilco Kelderman kende een teleurstellende dag. De renner van Sunweb begon als derde in het klassement aan de etappe. Hij kwam onderweg twee keer ten val, waardoor hij in een achtervolgende groep terechtkwam. Zijn kansen voor het algemeen klassement waren daarmee verkeken. Hij finishte uiteindelijk als voorlaatste op meer dan twintig minuten van de winnaar. Onderzoek in het ziekenhuis zou later uitwijzen dat hij zijn sleutelbeen gebroken heeft.

Oppermachtige Yates wint in Tirreno

Demarrage Yates De vlucht zou niet tot het einde stand houden. Cataldo werd als laatste vluchter met nog tien kilometer te gaan ingerekend. Tijdens de beklimming van de muur van Filottrano plaatste Adam Yates met nog 3,5 kilometer te gaan een versnelling. De Brit wist een gaatje te slaan nadat Geraint Thomas niet kon volgen. Yates bleef in het restant van de klim voorop en kon solo als eerste de aankomstlijn passeren.

Kwiatkowski vertrekt morgen in de leiderstrui. Zijn voorsprong op Damiano Caruso bedraagt drie tellen.


Utrecht at Twitter: