Cheers! Utrecht krijgt een ginfestival waar je maar liefst 120 soorten gin proeft

Cheers! Utrecht krijgt een ginfestival waar je maar liefst 120 soorten gin proeft
Cheers! Utrecht krijgt een ginfestival waar je maar liefst 120 soorten gin proeft
Gin is – zeker in combinatie met tonic – niet meer weg te denken uit het terras of de achtertuin. Waarschijnlijk weet je al dat dit razend populaire zomerdrankje lekker is, maar wist je ook dat Utrecht dit jaar voor het eerst een heus ginfestival krijgt? Ja, dus!

Omdat gin niet aan te slepen is in kroegen, barren en restaurants, vond ginexpert Albert van Beeck-Calkoen het vorig jaar een goed idee om Gin Festival te organiseren in Amsterdam. Het festival bleek een enorm succes en daarom kun je in 2018 ook in Utrecht verdrinken in de gin en wel op 8 en 9 juni in de oude gevangenis aan het Wolvenplein.

Tijdens het Gin Festival presenteren vijftig producenten en leveranciers zon honderdtwintig verschillende gins, die allemaal geproefd kunnen worden. Ook zijn er heuse masterclasses en seminars over de populaire, maar eeuwenoude drank. Voor een kaartje betaal je €19,99, maar voor die prijs mag je vervolgens wel al die soorten gin proeven. Gelukkig zijn er ook foodtrucks op het festivalterrein, zodat je een bodempje kan leggen voordat je je tegoed doet aan al die gin. Meer informatie en tickets vind je op de website van Gin Festival.

Op vrijdag 18 en zaterdag 19 mei, vindt voor de derde keer het Gin Festival Amsterdam plaats. De opzet van het festival wordt opnieuw groter dan de vorige edities. In juni zal het populaire gin-evenement ook in Utrecht en Rotterdam worden georganiseerd.

Tijdens de Gin Festivals presenteren 50 producenten en leveranciers zon 120 verschillende gins, die allemaal geproefd kunnen worden. Ook zijn er doorlopend masterclasses en seminars. Sprekers uit binnen- en buitenland vertellen over alle facetten van hun vak: het ontwikkelen en destilleren van de gin, maar ook over de geschiedenis van gin, tonic, jenever en cocktails. Ook kunnen er tasting-sessies worden bijgewoond, waar verschillende stijlen gin en jenever worden geproefd.

Tweede golf Vanwege de grote belangstelling, is het festival in Amsterdam vorig jaar verlengd tot twee dagen. Toen kwamen 2.400 bezoekers op het festival af. Dit jaar worden in Amsterdam nog eens zon 1.000 deelnemers meer verwacht dan vorig jaar. Organisator en gin-expert Albert van Beeck-Calkoen: “Dat de gin-trend nog steeds groeit, blijkt uit de elk jaar groter wordende belangstelling van deelnemers en merken. Gin bevindt zich dit jaar in de tweede golf: ook buiten Amsterdam groeit de G&T-categorie exponentieel. Daarom hebben we besloten om het festival uit te breiden naar Utrecht en Rotterdam.” Hiervoor gaat Van Beeck-Calkoen een samenwerking aan met drankspecialist Rick van Bezooijen. In Utrecht strijkt het Gin Festival neer in de oude gevangenis aan het Wolvenplein, terwijl in Rotterdam de Cruise Terminal tot een gin-walhalla wordt omgetoverd.

Sustainability Om te voorkomen dat er tienduizenden plastic bekers worden weggegooid, wordt er ook dit jaar bij alledrie festivals gewerkt met glaswerk van Things for Drinks. Alle bezoekers krijgen een proefglas bij binnenkomst en voor de mixen kan een longdrink worden aangeschaft. Ook worden er dit jaar geen rietjes meer gebruikt, om het plastic afval terug te dringen, een trend die we komende jaren bij meer bars en festivals zullen zien.

Programma Tickets voor de Gin Festivals zijn verkrijgbaar vanaf 19,99 euro. Bij de tickets zijn de masterclasses, seminars en workshops inbegrepen, net als het proeven van de verschillende dranken. Voor mixen wordt een kleine bijdrage gevraagd. Het precieze programma wordt een week voor aanvang via de website bekendgemaakt. In Amsterdam pendelt er opnieuw een gratis Gin Boot weer tussen het Centraal Station en Undercurrent. Op de festivalterreinen staan behalve drank-stands ook verschillende foodtrucks, variërend van hamburgers tot tacos en dim-sum. Het aanbod verschilt per festivallocatie.


Utrecht at Twitter: