Rennen naar Xenos! De winkel verdwijnt uit Utrecht

Het grootste deel van de Xenos-winkels gaat uit Nederland verdwijnen. Van de 170 filialen worden er 110 omgebouwd tot Casa-winkels. Casa is een huishoud- en interieurketen die tot nu toe niet actief was in Nederland, maar al 500 winkels heeft in tien landen. De overige 60 Xenos-winkels blijven voorlopig wel open.

180 banen van medewerkers van Xenos komen onder het nieuwe bewind van Casa te vervallen. Het hoofdkantoor en het distributiecentrum in Waalwijk gaan dicht.

Twee derde wordt vervangen Zag je grote gele letters op de etalage, dan wist je dat je dingen ging kopen die je eigenlijk niet echt nodig had. Los van de perfecte sieradendoos, kwam je er uiteraard ook voor de schappen vol fotolijstjes, kaarsenhoudertjes, spiegels, kussens. Eigenlijk alle spullen waarmee je een kamer kunt vullen. Binnen nu en de zomer 2019 gaat dat lastig worden, tweederde van de geelgeletterde winkels wordt omgebouwd tot Casa.

Het Blokker-concern, eigenaar van Xenos, verkoopt de winkelketen aan de familie Blokker. De familie is eigenaar van zowel Casa als van de houdstermaatschappij waaronder de ketens Xenos, Blokker, Big Bazar en Maxi Toys vallen. Door Xenos te verkopen wordt de keten dus uit Blokker Holding getild en onder direct bewind van de familie gesteld. Terwijl de inmiddels overleden pater familias Jaap Blokker de moedermaatschappij runde, had zijn jongere broer Albert de leiding over Casa. De laatstgenoemde keten, die zijn bakermat heeft in België, werd enkele jaren geleden al losgeweekt uit het Blokker-imperium.

Nieuwe winkels Casa is vooral bekend in de rest van Europa. In acht Europese landen staan inmiddels 500 winkels van de -eveneens- interieurketen. De nieuwe interieurketen is, net zoals Xenos, eigendom van Blokker Holding. Nederland is straks 110 Casa-filialen rijker, waarbij vooral wordt gekeken welke huidige Xenoswinkels goed in de Casaformule passen. 

Casa-winkels hebben een strak, industrieel aandoend interieur. Er zijn vooral huishoudelijke en decoratieve artikelen te koop, maar ook meubels

Nog een beetje nostalgie Een schrale troost voor de diehard fans; 60 van de in totaal 180 Xenoswinkels blijven nog wel bestaan. Welke dat zijn, is nog niet bekend. De eerste Casa-winkels zullen voor het einde van dit jaar geopend worden. De rest van de in totaal 110 filialen zullen voor de zomer van volgend jaar af zijn. 

De naam Xenos blijft voorlopig bestaan, omdat de familie Blokker 60 Xenos-winkels onder eigen regie openhoudt. De verkoop van Xenos aan de familie is onderdeel van de al langer lopende reorganisatie van Blokker Holding. Het moederbedrijf wil uiteindelijk verder met alleen de Blokker-winkels. Maxi Toys en Big Bazar staan ook te koop. Eerder verkocht de houdstermaatschappij al de ketens Leen Bakker, Intertoys en Tuincentrum Overvecht. De circa 100 winkels van drogisterijketen Marskramer, die ook tot het concern behoorden, zijn gesloten. Marskramer bestaat nu alleen nog als franchiseformule. De eerste 50 Casa-winkels gaan nog dit jaar open. De overige 60 zullen voor de zomer van 2019 volgen.

De resterende Xenoswinkels (circa 60) worden buiten Blokker Holding voortgezet door de familie Blokker. De precieze invulling van de toekomstige Xenosformule wordt de komende maanden nader bepaald. De 180 mensen die hun werk verliezen, kunnen gebruik maken van het sociaal plan dat Blokker Holding eerder is overeengekomen met de vakbonden.

De laatste jaren kwam de klad in de formule van Xenos, omdat de vroeger zo bijzondere 'exotische producten' inmiddels overal in Nederland te koop waren

CASA neemt circa 110 Xenos-winkellocaties over van Blokker Holding. CASA is zelf al eigendom van de familie Blokker maar zit niet onder de structuur van de Blokker Holding. Casa  is een internationaal opererende interieurwinkelketen met 500 winkels in acht Europese landen. Xenos is wel onderdeel van die Blokker Holding.

Xenos heeft bijna 3.000 mensen in dienst. Omdat het hoofdkantoor en het distributiecentrum in Waalwijk dichtgaan, komen 180 banen te vervallen. Van de huidige werknemers kunnen er 1.900 aan de slag in de nieuwe Casa-winkels. In de overgebleven filialen van Xenos blijven ongeveer 850 mensen werken. Casa-winkels hebben een strak, industrieel aandoend interieur. Er zijn vooral huishoudelijke en decoratieve artikelen te koop, maar ook meubels. Casa is blij dat het in één klap zoveel Xenos-panden in handen krijgt, waarvan de meeste op binnenstedelijke toplocaties. Met de overname van 110 Xenos-winkels verwerft Casa direct landelijke dekking. Daarnaast kunnen we rekenen op ervaren en professioneel winkelpersoneel. Ook Blokker Holding is zeer tevreden met de overname door Casa. Deze overname heeft een goede uitkomst voor alle belanghebbenden, stelt woordvoerder Sandra Maas. We zien dit als de volgende stap in de uitvoering van onze nieuwe strategie.

Xenos werd in 1973 opgericht door de SHV-groep van de familie Fentener van Vlissingen, die toen ook net kruideniersketen De Gruyter had gekocht. Xenos is het Griekse woord voor vreemd en de keten afficheerde zichzelf dan ook als winkel voor exotische artikelen met de slogan de winkel waarin heel de wereld te koop is. Een groot deel van het assortiment importeerde Xenos uit het Verre Oosten. In 1989 werd Xenos eigendom van Blokker Holding, dat het aantal filialen snel uitbreidde. De laatste jaren kwam de klad in de formule, omdat de vroeger zo bijzondere exotische producten inmiddels overal in Nederland te koop waren.

Belia Heilbron 13 maart 2018 Interieurwinkelketen Casa neemt 110 Xenoswinkels over van de huidige eigenaar Blokker Holding. De winkels zullen voor volgend jaar zomer in twee fases worden omgebouwd naar Casa-winkels, laat het bedrijf dinsdag weten.

ARNHEM – Huishoudartikelenwinkel Xenos gaat voor een groot deel op in interieurwinkelketen Casa. Landelijk wordt twee derde van de Xenos-winkels omgebouwd tot Casa. In Gelderland zijn 21 vestigingen van Xenos. Het is nog niet duidelijk hoeveel er hiervan gaan verdwijnen.

De 1.900 filiaalmedewerkers kunnen in de nieuwe winkels blijven werken, aldus Casa, dat tevens eigendom is van de familie Blokker. Het distributiecentrum en het hoofdkantoor van Xenos in Waalwijk worden wel gesloten.

De verkoop van de winkels is onderdeel van een nieuwe bedrijfsstrategie. De Blokker Holding leed in 2016 een recordverlies en zette daarom alle winkelketens, behalve Blokker, te koop. Door de overname verliezen 180 van de in totaal 2.930 medewerkers hun baan.

Financieel directeur Jeroen Visser van Blokker Holding noemt dit in het persbericht een zware boodschap voor de medewerkers die altijd hard voor Xenos hebben gewerkt en straks het bedrijf zullen verlaten.

Visser zegt dat de overname van de Xenoswinkels zorgt voor een nieuwe toekomst. In totaal zijn er 170 Xenosfilialen. De overige 60 winkels worden buiten de Blokker Holding voortgezet door de familie Blokker. Wat er met deze winkels gebeurt, is nog niet duidelijk.

Casa heeft vijfhonderd winkels in acht Europese landen, waaronder België, Frankrijk en Italië, en is ook actief op Aruba en in Marokko. Met de overname van Xenos vestigt Casa zich voor het eerst op de Nederlandse markt. De eerste vijftig Casa-winkels zullen nog voor het einde van dit jaar in Nederland opengaan. (NRC)

Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.


Utrecht at Twitter: