Vak P – FC Utrecht in kwetsbare fase

Vak P - FC Utrecht in kwetsbare fase
Vak P – FC Utrecht in kwetsbare fase
16:58 – FC Utrecht verloor zondag op bezoek bij Feyenoord met 3-1. Daardoor wordt het verschil met de nummer vier nu acht punten. Trainer Jean-Paul de Jong toonde zich na afloop dan ook realistisch en stelde dat plek vier er niet meer inzat voor FC Utrecht.Het begin van de bezoekers in Rotterdam was wel goed. “We hadden in de eerste fase mogelijkheden om tot grote kansen te komen. Maar die kwamen er niet. Ons veldspel vond ik vandaag heel goed. Nadat we op achterstand kwamen, voelde je ook dat de 1-1 eraan zat te komen”, blikt De Jong terug in gesprek met FOX Sports. “Maar voor rust komt Feyenoord dan weer op voorsprong door individuele klasse.”Na rust was De Jong een stuk minder blij met het spel van zijn ploeg. “Zeker bij de 3-1. Als je zo je doelpunten tegenkrijgt, daar kun je gewoon niet tegen voetballen. Je kunt niet op die manier verdedigen. Dit overkomt ons de laatste wedstrijden gewoon te vaak”, aldus De Jong, die beseft dat de strijd om plek vier met Feyenoord wel gedaan is. “Je weet dat je de vierde plek nu kunt laten varen. We moeten ons nu richten op plek vijf.”

Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over de uitwedstrijd tegen Feyenoord, uitslag: 3-1.

Met twee punten uit de laatste vierwedstrijden is het geen moeilijke conclusie dat FC Utrecht zich in een kwetsbare fase bevindt. Negen tegengoals in de laatste drie wedstrijden duiden niet op defensieve stabiliteit. En ook in offensief opzicht worden geen potten gebroken, zeker niet in De Kuip tegen Feyenoord. Uiteindelijk scoorde Cyriel Dessers nog een buitenspelgoal die toch werd goedgekeurd. Maar afgezien van een goede fase in de eerste helft met drie scoringskansen, was het allemaal weinig dynamisch wat de formatie van Jean Paul de Jong op de grasmat legde.

De vierde plek is nu uit zicht verdwenen, de nacompetitie is onontkoombaar geworden. Er staan nog drie potjes op het programma, tegen FC Groningen (komende donderdag), Heracles uit en VVV thuis. Daarin zal de basis gelegd moeten worden voor een portie zelfvertrouwen, hard nodig om de nacompetitie met vertrouwen tegemoet te zien. Tegen Feyenoord ontbrak volgens de kenners uit Vak P te vaak de pure wil om te winnen, het veldspel oogde veelal stroperig zodat Feyenoord comfortabel de vijfde overwinning op rij kon boeken. En zich in alle rust kan gaan voorbereiden op de bekerfinale tegen AZ.

Vorig seizoen bleek FC Utrecht in het extraatje van het seizoen veruit favoriet, die rol is voor de Domstedelijke formatie nu zeker niet weggelegd. Maar spelers als Yassin Ayoub en Zakaria Labyad die ook vrijwel zeker vertrekt, zullen met hun eergevoel de afscheidsduels toch met verve willen spelen. Het niveau van de subtoppers in de eredivisie is niet zodanig imponerend dat FC Utrecht – ondanks de mindere vorm van het moment – zich kansloos hoeft te wanen. Maar dan zal er beter gepresteerd moeten worden in in de huidige kwetsbare fase het geval is. We wachten het in spanning af.


Utrecht at Twitter: